Cultura

Marcelo Mercadante Quinteto porta la música tango al castell de Vilafortuny

Per Gerard Ballester

Marcelo Mercadante Quinteto, en un moment de la seva actuació, ahir a la nit, al castell de Vilafortuny

Marcelo Mercadante Quinteto va actuar ahir a la nit al castell de Vilafortuny. El seu concert era un dels més esperats dels que comprèn aquesta 38a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils. I conseqüentment, així es va reflectir en l’assistència de públic.
Marcelo Mercadante és un bandoneista i compositor de tango argentí. I actualment és un dels referents dins d’aquest camp, tant pel que fa a la seva creació com interpretació. Sota la proposta del quintet, Marcelo Mercadante interpretà diferents tangos clàssics, arranjaments produïts per ell i també temes propis com Esquina Buenos Aires. Tampoc faltaren obres del gran Astor Piazzolla, un dels grans referents del tango del segle XX. Interpretaren Adiós Nonino, un dels tangos més coneguts de Piazzola i Michelangelo 70. També van tocar diverses milongas camperas i milongas urbanes, originàries de La Pampa (Argentina). Marcelo va explicar que la milonga és com la mare del tango, un ritme d’havanera però tocat a un tempo més ràpid. Marcelo Mercadante actualment té cinc àlbums enregistrats corresponents a les diferents formacions de la seva trajectòria artística.

El quintet està compost per una selecció d’instruments característics de les Orquestres Típiques de Tango: bandoneó (Marcelo Mercadante), contrabaix (Emiliano Roca), violí (Olvido Lanza) i piano (Gustavo Llull). Incloent-hi la guitarra elèctrica (Javier Feierstein), tal com van fer Piazzolla i Salgán. Aquesta formació ofereix un gran ventall de possibilitats tímbriques, passant des de solos de contrabaix o de violí, duos entre bandoneó i guitarra, fins arribar al tutti, on el Quintet adopta una gran sonoritat.

Comenta aquest article