Informació general

Mercè Dalmau a Robert Benaiges: "Si ara té més temps, li proposo que els seus companys de partit participin més als actes de Cambrils"

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Els 4 regidors del PSC durant el torn de preguntes

En el torn de preguntes del ple ordinari del passat dimarts, el grup municipal del PSC va formular 18 preguntes per escrit, la majoria relacionada amb els projectes pendents a Cambrils. Abans de contestar-les, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va dirigir-se al portaveu del grup del PSC –Robert Benaiges– perquè reflexionés sobre les preguntes que havia enviat.

Mercè Dalmau a Robert Benaiges: "Que vostè pregunti amb aquest panorama, ja em perdonarà, o no es llegeix la premsa o ara que és estiu aprofita per fer aquesta bateria de preguntes. Si ara té més temps, li proposo que els seus companys de partit participin més als actes de Cambrils"

Dalmau va començar la intervenció afirmant que: "jo no sé si el seu grup municipal no viu en aquest país. Que vostè ens reclami projectes que estaven consignats i promesos pel conseller de torn, que faci aquesta bateria de preguntes quan la Generalitat té un deute de 54.000 milions d'euros que l'acabarà de pagar l'any 2108. Que vostè pregunti amb aquest panorama, ja em perdonarà, o no es llegeix la premsa o ara que és estiu aprofita per fer aquesta bateria. Si ara té més temps, li proposo que els seus companys de partit participin més als actes de Cambrils". Dalmau va apuntar que es respondrien les 18 preguntes. "Vostè pot fer totes les preguntes que vulguin, però sembla que no visqui aquí".

Francesc Garriga: "Ens hauria d'explicar perquè va destinar els diners de la desafecció de la N-340 en fer el passeig davant la benzinera, això no ho entenc"

Perplexitat. Aquesta va ser la paraula més repetida pels regidors del govern davant les preguntes del PSC. Tal com va explicar l'alcaldessa, les 18 preguntes s'havien dividit en dos blocs: per una banda, les referents a projectes i obres pendents de l'Estat, i per l'altra, referents a la Generalitat. El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga– va ser l'encarregat de contestar les preguntes relacionades amb el primer bloc.

La primera pregunta feia referència sobre l'estat de les partides pressupostàries del Pressupost General de l'Estat destinades a possibilitar l'enderroc del pont de l'antiga N-340, i la restauració de la Muralla de la ciutat. Garriga va afirmar que, referent a la muralla, no s'havia concedit cap subvenció perquè no s'havia signat en el seu moment el conveni. Dirigint-se a Benaiges, el regidor va dir que "vostè va deixar el conveni sense signar i per això no hi ha diners per fer-ho". Sobre la desafecció de la N-340, Garriga es va mostrar crític amb el regidor socialista. "Ens hauria d'explicar perquè va destinar els diners de la desafecció de la N-340 en fer el passeig davant la benzinera, això no ho entenc. Es podia haver fet perfectament l'enderroc del pont. Perquè no es va fer aleshores?"

D'altra banda, el PSC també va preguntar sobre la situació actual del projecte d'urbanització del tram de Passeig de Ponent, el projecte de construcció de les passarel·les de vianants a la desembocadura de la riera de Riudecanyes o els terminis previstos per l'acabament del traçat ferroviari del projecte del Corredor del Mediterrani. Garriga va contestar que hi havia bona predisposició del Ministeri per acabar la urbanització del Passeig de Ponent, que s'havia demanat al Ministeri l'apropiació i execució de les passarel·les a la riera de Riudecanyes i, sobre les obres del Corredor del Mediterrani, hi ha pendent una entrevista amb el director general.


La posada en marxa del quiròfan de l'Hospital Lleuger i la construcció del CAP a Vilafortuny, altres preguntes del PSC

Abans de començar el segon bloc de preguntes, el portaveu socialista va voler replicar les paraules de l'alcaldessa. Dalmau va recordar a Benaiges que el ROM no ho permetia i que si volia contestar, que utilitzés "els seus mitjans de comunicació", Facebook o s'esperés al torn de preguntes lliures. La primera pregunta sobre les obres pendents de la Generalitat feia referència a la posada en marxa del quiròfan de l'Hospital Lleuger. L'alcaldessa va ser l'encarregada de respondre la pregunta i va començar la intervenció posant en antecedents tots els problemes tècnics que hi han hagut per posar en marxa la sala. Dalmau va apuntar que era Sagessa qui havia de posar en marxa el quiròfan, una decisió que no està prevista a curt termini.

La segona qüestió feia referència a la construcció del CAP a Vilafortuny, després que l'Ajuntament cedís uns terrenys a l'avinguda Mas Clariana de Vilafortuny al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Dalmau va tornar a ser l'encarregada de respondre la qüestió i va recordar que en aquest terreny es va comunicar, l'any 2010, que no hi cabia un CAP i, a més, s'havia de solucionar el tema de les places d'aparcament de l'equip sanitari.


El PSC pregunta sobre l'estat de resolució d'algunes al·legacions presentades, com el projecte d'arranjament de la carretera de Misericòrdia o el Tramcamp

El grup municipal del PSC també es va interessar sobre l'estat de resolució d'algunes al·legacions que s'han presentat, com el projecte d'arranjament de la carretera de Misericòrdia o el Tramcamp. Sobre el primer punt, es va informar que no s'havia donat resposta a l'al·legació, i, sobre el Tramcamp, es va recordar a Benaiges que era un projecte que tenia un cost molt elevat i que amb la situació actual és molt difícil que s'assumeixi.

D'altra banda, el grup va tornar a preguntar pel projecte d'INEFC a Cambrils, la creació d'una àrea Metropolitana del Taxi o el projecte de prolongació de la carretera de Misericòrdia fins el Vial del Cavet. El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura va ser l'encarregat de respondre aquesta última pregunta, afirmant que es continuarà insistint en aquest projecte i que hi havia la intenció de fer la continuació fins al mar.


Negociacions per a la declaració de Cambrils com a Destinació Turística Esportiva

Qüestionat sobre les negociacions que han de declarar Cambrils com a Destinació Turística Esportiva, el regidor de Turisme –Xavier Martí– va explicar que aquest procés es troba en l’última fase. Martí va comentar que es mantenien converses amb la Generalitat per tal d'aconseguir aquesta certificació. Tanmateix, tot i que s'està a prop d'assolir aquest reconeixement, el procediment és lent ja que les poblacions que volen certificar-se han d'acreditar una vinculació real de la localitat amb l'esport i el turisme, a més d'instal·lacions adequades i una oferta hotelera i turística que respongui a les expectatives dels esportistes.

El PSC reclama que la Generalitat instal·li marquesines a les parades de transport d'autobús urbà

Des del PSC també van demanar que, la Generalitat es va comprometre a instal·lar marquesines a les diferents parades dels autobusos que realitzen el servei de transport públic urbà o, en el seu cas, permetre la seva instal·lació per part de l’Ajuntament, posant-hi un model normalitzat. El regidor de Governació –Dani Milan– va dir que des del consistori cambrilenc es va sol·licitar, especialment pel tram del vial del Cavet, però s’han donat dos problemes que han frenat aquesta instal·lació. Per un costat, a nivell tècnic, és necessari que hi hagi una superfície mínima de 17 o 18 metres quadrats per tal de col·locar-hi les marquesines i, no és possible ubicar-les. Per altra banda, existeix el problema econòmic, que també ho dificulta.

Projectes de construcció d'una llar-residència per a persones amb discapacitat i d'una llar residència per a gent gran i discapacitats mentals

En l’àmbit de benestar social, el grup socialista va preguntar sobre la situació de dos projectes: la construcció d’una llar-residència i centre d’atenció diürna per a persones amb discapacitat (que estaria situada al carrer d’Anoia) i la construcció d’un residència per a la gent gran i residència per a persones amb discapacitat mental a la zona de l’Ardiaca. Sobre aquest qüestió, la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom– va dir: “tot segueix sent un projecte, fet i escrit. Ni el taller Baix Camp –que es faria càrrec de la residència del carrer d’Anoia– ni la Generalitat poden aportar diners en aquests moments, per tant els projectes quedaran prorrogats”.

El PSC demana un estudi de mobilitat per a la construcció de la rotonda de l'N-340

A nivell oral, el PSC va formular un prec, demanant que es presenti un estudi de mobilitat de la zona on es vol construir la nova rotonda de l’N-340, enllaçant el barri de l’Eixample amb el barri de la Pallissa. També va preguntar sobre si l’Ajuntament preveu instal·lar el viver d’empreses en algun edifici municipal com el Forn del Tallero, la Torre del Llimó o l’Ateneu. Carme Cros va afirmar que encara no s’ha parlat de cap ubicació definitiva.

Comenta aquest article