Cultura

Les cançons alemanyes de la mà de Marta Mathéu i Daniel Blanch protagonitzen un nou concert del Festival de Música

Per Gerard Ballester

Un moment de l'actuació de la soprano Marta Mathéu i del pianista Daniel Blanch, anit a la Cripta de l'Ermita

Ahir a la nit, la Cripta de l'Ermita s'omplia novament per acollir un dels concerts de la programació del 38è Festival Internacional de Música. En aquesta ocasió, Marta Mathéu i Daniel Blanch van presentar un concert que recollia cançons alemanyes de Joan Manén i de Richard Strauss, amb l'única excepció de Liebesjubel de Manén, que va ser interpretada en català. Els dos compositors, l'un català i l'altre alemany, és sabut que es coneixien i fins i tot s'admiraven mútuament. Joan Manén va aconseguir fer-se un lloc entre les elits musicals alemanyes, sobretot com a violinista virtuós i també com a compositor, fet d'un mèrit notable.

El programa del recital es va estrenar a l'Ateneu Barcelonès, dins del Cicle Joan Manén i comprèn peces d'una gran dificultat tècnica, molt intenses i que requereixen una gran expressivitat. La soprano Marta Mathéu interpretava a la perfecció la gran amplitud de dinàmiques que acompanyen en tot moment el fraseig de les obres de Manén, molt properes a l'impressionisme francès, i les de Strauss, ambdues embolcallades per l'amor com a tema principal de les lletres.

El concert recollia obres de l'Op.10 de Strauss, totes elles molt conegudes: n.1 Zueignung, una de les més famoses, amb moments de gran virtuosisme, va ser l'escollida per repetir-la com a bis. La n.2 Nichts i la n.3 Die Nacht, la precedien. També s'interpretà cinc cançons alemanyes de l'Op. A-4 de Joan Manén, que van ser les encarregades d'encetar el concert: 1.Chopin, 2.Mitternacht, 3.Rosenbaum, 4.Lenz-Tageweis i 5.Reife. A més, el programa contenia un parell més d'obres de Strauss, Rote Rosen i Du meines Herzens Krönelein i cinc cançons alemanyes de l'Op. A-10 de Manén.

Les trajectòries artístiques de Marta Mathéu i Daniel Blanch

La soprano Marta Mathéu, nascuda a Tarragona, va cursar el grau Superior de cant amb la catedràtica L.Chova al Conservatori Superior de Música de València. Ha estat guardonada en diversos concursos internacionals com en el VII Concurs de Cant Montserrat Caballé (2007), Primer Premi del Certamen Manuel Ausensi (2007), entre d'altres certàmens celebrats al Gran Teatre del Liceu. Ha cantat amb Camerata Barroca de Barcelona, Orquestra Simfònica Camerata XXI, Orquestra Nacional d'Andorra, Orchestre d'Ose (França), Orchestre de Catalogne, Camerata d'Amsterdam, Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu, Orquestra Barroca Catalana, Orquesta Sinfónica de Galicia, entre d'altres.

Tanmateix, el pianista Daniel Blanch també ha estat premiat en concursos d'àmbit internacional com el Primer Palau i el Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona. Ha tocat a la Brahms-Saal del Musikverein de Viena, la St. James's Church de Londres, l'Auditori Manuel de Falla de Granada. Ha actuat conjuntament amb orquestres com la Sinfonia Varsovia, l'Orquestra Simfònica Nacional de Cuba, la Prague Chamber Orchestra, entre d'altres.

Comenta aquest article