Informació general

L'ajuntament de Cambrils passarà de 21 regidors a 15 quan s'apliquin les reformes anunciades pel govern espanyol

Per Lluís Rovira i Barenys

L'actual consistori, constituït el juny de l'any passat

Dins l'ampli paquet de reformes anunciades ahir pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, n'hi ha unes quantes que afecten als ajuntaments. Entre altres coses, Rajoy va anunciar que es reduiria el nombre de regidors en un 30% a tots els ajuntaments. Això suposaria que en el cas de Cambrils es passaria dels 21 representants actuals a 15. Atenent als darrers resultats corresponents a les eleccions municipals del maig de l'any passat, si ja hagués estat en vigor aquesta mesura hauria suposat que CiU hauria tret quatre regidors en comptes de sis i haurien quedat fora Lluïsa Rom i Lluís Abella. El PSC també s'hauria quedat amb quatre regidors dels sis que té actualment i les dues regidores, Maricel Llaveria i Yolanda Quílez que van substituir Laura Forcadell i Anna Pelaez, tampoc haurien aconseguit representació. El PP perdria un regidor dels quatre que disposa, en aquest cas la regidora Carmen Quintana, i el NMC en perdria un dels tres que té, el regidor Santi Gámez. Per la seva part, la PLIC mantindria els seus dos regidors. La rebaixa en el número de regidors no faria perillar el pacte de govern ja que quedarien nou regidors al govern i sis a l'oposició.
L'Ajuntament de Cambrils va passar de 17 a 21 regidors a les eleccions de l'any 2003, quan el padró d'habitants va sobrepassar la xifra de 20000.
Així mateix, el govern central regularà els sous dels alcaldes i regidors.

Possible supressió de serveis municipals

Però l'ampli paquet de retallades anunciat ahir no afecta només al nombre de regidors, pel que fa a l'àmbit de l'administració local. A falta de conèixer la concreció de les propostes, la reforma de la llei de Bases de Règim Local que està ultimant el Ministeri d'Hisenda podria limitar les competències de l'administració local per evitar duplicitats en alguns serveis i això podria suposar que els ajuntaments deixessin de donar serveis si no tenen el finançament per a fer-ho. Això podria afectar a serveis com l'escola de música o les escoles bressol municipals, per exemple.
D'altra banda, es vol potenciar el paper dels interventors en el control dels comptes municipals i, també, es vol reforçar les funcions de les Diputacions.

Pujada de l'IVA

La llista de les dures reformes que vol aplicar el govern espanyol té com a mesura estrella la pujada de l'IVA que passa, per a la majoria de productes, del 18% al 21% i del 8% al 10% per a altres. A banda d'això, hi ha la retallada de la paga extra de Nadal per a tots els funcionaris i càrrecs polítics així com una retallada en la prestació de l'atur, l'eliminació de la deducció per la compra d'un habitatge i moltes altres retallades


Comenta aquest article