Societat

Dues ludoteques infantils a la platja diversifiquen l’oferta turística

Per Èlia Bellmunt

Els escacs al carrer van ser una de les novetats d’enguany

Del 6 al 31 d’agost ha estat en funcionament una ludoteca infantil a la platja de l’Horta de Santa Maria. Se n’ha instal·lat una segona a la platja del Cavet, però de moment només ha servit com a prova pilot. Les ludoteques infantils a la platja són una iniciativa del Patronat de Turisme que ha pretès diversificar l’oferta per al turisme familiar. El turisme familiar és el que predominantment visita Cambrils. Les ludoteques infantils a la platja són un servei públic i gratuït gestionat per una empresa privada. La instal·lació de les ludoteques s’emmarca dins del Pla d’Excel·lència Turística i ha suposat una inversió de 170.000 euros.

Aquest estiu la ludoteca ha estat oberta cada dia de la setmana des de les onze del matí fins a dos quarts de dues del migdia i des de dos quarts de quatre fins a les sis de la tarda. Les activitats, gratuïtes, s’han destinat a nenes i nens entre 3 i 6 anys. L’aforament s’ha limitat a un màxim de 20 infants per torn. No obstant, els monitors que tutelaven la ludoteca s’havien reservat el dret de tancar l’admissió amb menys infants si això garantia un millor aprofitament dels qui estaven gaudint del servei.

Enguany s’ha permès una estada màxima de dues hores per infant i per dia. D’aquesta manera s’ha volgut evitar que la ludoteca es convertís en un servei de guarderia, encara que “una de les seves funcions és permetre que els pares puguin gaudir una estona de la platja sense estar pendents de la canalla i sabent que estaran vigilats”, segons va manifestar la regidora de Turisme, Ana López, en roda de premsa. El control s’ha efectuat a partir d’una fitxa que s’omplia en accedir al servei. Els responsables de l’infant havien de facilitar el seu DNI i donar un número de telèfon de contacte. A més, cada criatura portava una pulsera amb el seu nom, l’hora d’entrada i l’hora de sortida.

L’experiència d’aquest estiu ha de servir per detectar les mancances del servei, per tal de millorar-lo de cara a properes edicions. En funció de l’ús, es determinarà si cal ampliar o modificar l’horari del servei i si cal ampliar-lo a d’altres franges d’edat. El seguiment de les fitxes permetrà comprovar quin és el perfil dels usuaris que més freqüenten el servei. L’estructura de les ludoteques és desmuntable, però quedaran fixes a la platja durant l’hivern, ja que pot tancar-se totalment com un quiosc.

§ Què és una ludoteca §

Una ludoteca és un servei públic, social i cultural que, tenint en compte la importància dels jocs en el desenvolupament infantil, pren el joc i la joguina com a eines centrals d’intervenció. Les ludoteques, en tant que espais facilitadors del joc, són un espai d’educació en el lleure.

Segons Gerard Juncosa, responsable de l’empresa que gestiona les ludoteques, “hi ha tres eixos a partir dels quals s’organitzen les activitats: sorra, aigua i material alternatiu”. D’entre els tallers i activitats que s’han dut a terme aquest estiu, hi ha la cerca de peces enterrades a la sorra, fer castells de sorra, fer guerres d’aigua tirant-se esponges i jocs tradicionals com les bitlles. Per evitar que la canalla es deshidrati se’ls fa beure aigua cada mitja hora i, a més, se’ls posa una gorra per no patir insolacions.

Comenta aquest article