Informació general

L'Ajuntament vol "endreçar" l'ocupació de la via pública de la façana marítima del port

Per Berta Ruiz

Imatge d'una part de la façana marítima, ahir al vespre

L’Ajuntament vol “endreçar” l’ocupació de la via pública al llarg de la façana marítima del port, especialment en l’espai que va entre el carrer de Roger de Llúria i la plaça de les Remendadores. Malgrat que tota la façana marítima de la zona portuària –és a dir, entre la rotonda de davant de l’oficina del Patronat de Turisme i la rotonda del Club Nàutic– és un àmbit competencial que pertany a Ports de la Generalitat, des de l’Ajuntament de Cambrils s’estan esmerçant esforços per acordar uns límits per a que tots els establiments els compleixin, d’acord amb l’ordenança municipal de la via pública. De fet, és Ports de la Generalitat qui es fa càrrec de la gestió i cessió dels espais i, de l’aplicació i cobrament de les taxes d’ocupació de la via pública als establiments.

Un fenomen de "saturació" a la via pública

Des del consistori cambrilenc reconeixen que, des de l’estiu passat s’ha produït un fenomen de “saturació”, amb un increment de taules i cadires dels establiments de restauració, acumulació de cartells, banderoles i d’altres objectes de reclam per atreure els clients. A banda, una altra pràctica que s’ha començat a estendre darrerament és que molts cambrers reparteixen informació al carrer per captar clientela i conviden els vianants a entrar als seus establiments. En relació a aquest tema, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament –David Chatelain– ha reconegut que aquesta problemàtica, “és un fet que ens preocupa molt i que sembla que s’ha posat de moda. És molt perjudicial i estem disposats a considerar-ho com a venda ambulant. No volem donar aquesta imatge de Cambrils. Tenim una imatge que l’hem mantingut al llarg dels anys i és important mantenir aquest nivell i, això dóna una imatge degradada de Cambrils”.

Ports de la Generalitat és qui atorga els espais, liquida les taxes i té la capacitat inspectora

El regidor d’Urbanisme va explicar que, “la franja de ports és un lloc que, administrativament no pertany a Cambrils. On comença la potestat de l’Ajuntament de Cambrils? Doncs, a partir de les façanes dels edificis. Això significa que tota l’ocupació de la via pública de la façana del port és competència de Ports de la Generalitat, que és qui té la capacitat inspectora, qui atorga els espais i qui liquida les taxes d’ocupació”.

Fins l’estiu passat, segons Chatelain, l’ocupació de la via pública d’aquest espai seguia l’ordenança municipal que, determina que si, per exemple, la façana del negoci té 3 metres, doncs l’establiment disposa de 3 metres de línia d’ocupació. Segons el regidor, l’any passat ja es va començar a detectar un increment de mobiliari a les terrasses, amb el vistiplau de Ports de la Generalitat, que va atorgar ocupacions extres a alguns establiments. “Hem de parlar amb Ports per a veure com ho solucionem, des de l’Ajuntament de Cambrils volem que s’apliqui l’ordenança municipal, perquè estem causant un greuge comparatiu a la resta de botiguers cambrilencs. La inspecció recau sobre Ports, i Ports tampoc està actuant. A l’inici d’aquesta temporada ens vam reunir amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria que, a la vegada, va reunir-se amb els propietaris dels establiments. Diguem que hi ha un principi d’acord en que la situació es normalitzi i, la setmana vinent o l’altra, l’Ajuntament convocarà una reunió amb tot el sector de la restauració del passeig Marítim portuari per traslladar el nostre missatge. Volem marcar unes bases per a que tothom les compleixi. Per part nostra volem que allò estigui net, endreçat i amb els elements correctes. Hi ha un compromís per part de l’Ajuntament d’informar a Ports que si no actuen, nosaltres actuarem subsidiàriament.”, va comentar el regidor d’Urbanisme. Segons David Chatelain, enguany volen arribar a un pacte entre totes les parts per definir exactament com ha de ser el pla d’ocupació. “No hi ha res més lleig que la indefinició, ens preocupa perquè la imatge de Cambrils surt perjudicada”, va afegir.  

El PSC critica que estigui imperant "el campi qui pugui"

Des del PSC també han criticat aquest incompliment de l’ordenança d’ocupació de la via pública. Segons ha comentat el portaveu socialista –Robert Benaiges– a Revista Cambris Diari Digital, “ja sabem que en algunes èpoques es fa de més i de menys, però és que ara és un escàndol, especialment a la façana marítima. Sabem de la bona voluntat del regidor David Chatelain, però creiem que Cambrils ha de tenir una imatge més o menys controlada i no ens podem comparar amb segons quins llocs on hi ha el ‘campi qui pugui’, on s’incompleix sistemàticament l’ordenança amb pissarres, banderes i d’altres objectes que invadeixen la via pública o el que és pitjor que et trobis gent pel carrer i et facin entrar al restaurant. Si volem guardar una certa imatge de qualitat, això s’ha de complir”.

Comenta aquest article