Informació general

Carme Forcadell, presidenta de l'ANC: "Després de 300 anys, tenim les condicions socials, polítiques i econòmiques per a la independència de Catalunya"

Per Lluís Rovira i Barenys

Carme Forcadell, en un moment de la seva intervenció, el passat divendres al Centre Cultural

La sala d'actes del Centre Cultural es va quedar petita, aquest passat divendres al vespre, davant la nombrosa concurrència que es va aplegar a l'acte de presentació de Cambrils per la Independència, la branca local de l'Assemblea Nacional Catalana. L'escenografia de l'acte va ser força acurada. Una gran estelada presidia l'entrada a la sala mentre que a l'escenari la senyera i l'estelada també hi eren presents a més de la projecció d'una senyera voleiant. L'acte es va iniciar amb el poema Inici de càntic en el temple, de Salvador Espriu i tot seguit l'artista cambrilenca, Nuri Mariné, va fer la introducció a la vetllada i va donar pas als convidats. L'acte també va comptar amb la presència  dels joves músics cambrilencs Genís Piqué i Pau Fargas que amb la guitarrai el violí, respectivament, van interpretar dues peces musicals, Amagada primavera, dels Txarango, i L'Estaca, de Lluís Llach, que va servir per cloure la vetllada. L'acte de presentació de Cambrils per la Independència va servir, a més, per a recollir l'adhesió de molts cambrilencs que van dipositar les seves dades en una urna que hi havia al vestíbul de l'edifici.

Modest Guinjoan: "uns 16.400 milions d'euros, que és la darrera dada coneguda i que correspon a l'any 2009, surten de Catalunya i no retornen"

El primer a intervenir va ser l'economista i professor de la UPF, el riudomenc Modest Guinjoan. Guinjoan, autor del llibre Sense Espanya, va fer una anàlisi econòmica del que comportaria per a Catalunya la independència. Segons va explicar Guinjoan, uns 16.400 milions d'euros, que és la darrera dada coneguda i que correspon a l'any 2009, "surten de Catalunya i no retornen. Amb aquests diners cadascun dels aturats que actualment hi ha a Catalunya podria cobrar 27.000 euros l'any", va dir l'economista per a magnificar la dimensió econòmica d'aquesta xifra. Un altra aspecte econòmic que el professor universitari va detallar va ser el de la comercialització de productes. Segons Guinjoan un 21% del que es produeix a Catalunya es ven a la resta de l'estat espanyol, una quantitat que va qualificar d'important i, arran d'això, va analitzar el que podria suposar un boicot als productes catalans per part d'aquest mercat en el cas de que Catalunya fos independent. Basant-se en altres boicots realitzats a productes catalans en altres moments històrics Guinjoan va afirmar que el boicot "no el fa ni molt menys tothom i, a més, el boicot té data de caducitat, no es boicoteja eternament". També va dir que els boicots tenen una incidència moderada i es concentren en els productes emblemàtics, tal com va passar amb el cava l'any 2005, un boicot que va durar un any. Tot i aquest possible boicot als productes catalans, "la incidència a l'economia catalana seria molt moderada atenent al que compensaria deixar de tenir l'actual dèficit fiscal. Hi sortiríem guanyant de sobres".

Carme Forcadell: "aconseguirem la independència, però no serà fàcil. Haurem de fer actes de desobediència civil"

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, natural de Xerta, va fer una abrandada intervenció argumentant els molts i diversos motius pels quals Catalunya ha de ser un estat independent. Forcadell va fer esment a que el 28 de juny del 2010 "vam enterrar l'Estatut i vam tancar aquesta via que suposava una millora per a Catalunya. D'altra banda, encara hi ha gent que defensa el federalisme i això atenent al caràcter espanyol, és totalment impossible. A Espanya no hi ha federalistes, només n'hi ha a Catalunya".
Forcadell es mostrava optimista davant el procés endegat per la societat catalana en els darrers anys, "després de 300 anys, tenim les condicions socials, polítiques i econòmiques per a ser independents. Ara tenim l'ocasió i l'hem d'aprofitar". L'ANC s'ha posat en marxa per a que aquest procés fructifiqui, "sabem molt bé el que hem de fer. Volem arribar a tot el territori català i si és possible, disposar de 946 assemblees locals, una a cada població de Catalunya. A partir d'aquí, convocar una consulta a través dels ajuntaments, una bona part dels quals ja s'han proclamat ajuntaments per la independència. Si aconseguim dos milions de vots demanarem al govern de la Generalitat que iniciï el procés per a fer un referèndum oficial". Forcadell també va fer esment a la possibilitat de que hi hagi eleccions anticipades a Catalunya, l'any vinent, "si això es produeix demanarem a tots els partits polítics que incloguin en el seu programa el compromís de fer un referèndum per la independència".
La presidenta de l'ANC es va mostra taxativa al dir que "aconseguirem la independència, però no serà fàcil. Haurem de fer actes de desobediència civil. Tot i això, tindrà un preu molt més barat que si continuem amb Espanya. Ens hi va la supervivència".
Carme Forcadell va fer esment al procés endegat a Escòcia, "allà és el govern el que vol la independència i ha començat un procés de dos anys per a convèncer la societat. Aquí és la societat qui ho demana. No ens hem d'emmirallar en cap procés d'independència, hem de fer el nostre propi procés".

Marxa per la Independència

L'ANC farà, aquest estiu, la Marxa per la Independència que, amb quatre itineraris diferents, recorrerà tot Catalunya. Es posarà en marxa el 30 de juny i les quatre branques es trobaran a Barcelona el proper 11 de setembre en un gran acte final. A partir d'aquí s'iniciarà el procés per a que els diferents ajuntaments catalans convoquin un referèndum per la independència. Forcadell va ser molt explícita al manifestar que "no hem d'actuar com a vençuts, hem d'actuar com a vencedors. Hem de tenir autoestima. No podem ser un poble covard ni mesell. No podem permetre que Catalunya segueixi vivint agenollada".

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom en motiu de la presentació de Cambrils per la Independència

Comenta aquest article