Societat

El tradicional pregó, l'elecció de les pubilles i hereus i el reconeixement a les empreses i entitats locals enceten la Fira 2012

Per Berta Ruiz

Les pubilles i hereus de Cambrils 2012 amb Mercè Dalmau i Valentí Guasch

La Fira de Cambrils2012 va fer, ahir al migdia, el seu primer acte amb el tradicional pregó, l'elecció de les pubilles i els hereus i els homenatges a les entitats i a les empreses locals amb més trajectòria. Com cada any, aquest acte va fer-se a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran i va comptar amb la presència d’una nombrosa representació de regidors del consistori cambrilenc.

Giulia Scudellari escollida pubilla i Aleix Rom, l'hereu

En primer lloc, va fer-se l’elecció de les pubilles, damisel·les i hereus. Giulia Scudellari Folch va ser escollida pubilla de Cambrils 2012, mentre que Clàudia Massó Estaje va ser nomenada primera damisel·la d’honor. Com a únic candidat a hereu de Cambrils 2012 va ser nomenat, Aleix Rom Queral. En l’apartat infantil, Camí Cruz Caballé va ser escollida pubilla, mentre que Hugo Canicatti Gómez va ser triat l’hereu infantil.

Valentí Guasch, el pregoner d'enguany

A continuació, l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va ser l’encarregada d’encetar el torn de parlaments, en la seva primera fira com a alcaldessa de Cambrils, tal com va dir ella mateixa. Va recordar que la complicada situació econòmica municipal ha obligat al consistori a prendre mesures d’estalvi i d’austeritat, però malgrat això, l’esforç de tothom, de l’Ajuntament, dels expositors i del col·lectiu empresarial local ha permès que un any més, s’hagi pogut tirar endavant la fira amb totes les seves activitats. Un model de fira que, segons va dir, “ha funcionat al llarg dels anys i ara, més que mai, té més sentit de ser”. Tot seguit va fer una breu presentació del pregoner: “cambrilenc de naixement, Valentí Guasch Brull té un extraordinari currículum. Enginyer de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i màster en enginyeria de sistemes telemàtics, actualment és vicegerent de Docència, Recerca i Serveis Universitaris de la UPC a Barcelona, havent passat pels càrrecs de vicegerent de Recerca, director del Centre de Transferència de Tecnologia i membre de la Comissió Permanent de la Xarxa d’Oficines de Tranferència de Resultats d’Investigació de les universitats espanyoles a Madrid, entre d’altres. De la seva participació en activitats al nostre poble, destaca el seu pas per l’Agrupament Escolta Gent de Mar dels 8 als 21 anys. També va estar relacionat amb el casal parroquial de Sant Pere, va participar en el grup de teatre de la parròquia i en els pastorets de Folch i Torres. Així mateix va ser impulsor de la recuperació del carnaval i del concurs de comparses”.

"La Fira de Cambrils és i seguirà sent un dels millors elements de promoció"

Tot seguit, va ser el torn del pregoner d’enguany, el cambrilenc Valentí Guasch Brull. En primer lloc va donar les gràcies a l’alcaldessa i a la corporació municipal per haver-lo triat, i va dir que havia estat una sorpresa i una il·lusió per a ell que des del seu poble, “que miro des de la llunyania”, el triessin per donar el tret de sortida a la Fira, un acte que és tan tradicional i participatiu. Va dir que era tot un honor fer-ho com a cambrilenc. En el una primera part del seu discus, Guasch va repassar el context econòmic actual i la importància de promoure activitats d’emprenedoria i innovació. En aquest cas, va explicar que la fira és un punt de trobada d’empresaris, de comerciants, de compradors, de visitants, d’expositors, un aparador molt ampli i atractiu per a tots els agents implicats. També va recordar que Catalunya és un territori molt ric quant a activitat firal, ja que es preveu que al llarg d’aquest 2012 se n’organitzin unes 418 fires, un 25% de les quals són multisectorials. En una segona part del seu pregó, Valentí Guasch va fer un repàs pels records de la seva infància i joventut durant la fira. De la seva etapa més infantil, durant la dècada dels 70, va recordar les atraccions, les llaminadures que li compraven, els jocs d’escopetes o els estand de tractors i maquinària agrícola. De més jove, durant els 80, Guasch també va recordar que la fira era un punt de trobada ineludible. Va anomenar estands tan tradicional com el de Motos Badia, el fil musical tan tradicional de Publicitat Borrell o el carretó del francfurt on acostumaven a sopar. A finals dels anys 80, va haver de marxar per motius de feina. En aquest moment, “anava a la fira com a visitant extern i em sentia una mica estrany. Tot i això, era un element clau, un punt de trobada amb la família, un retrobament amb els amics, un intercanvi amb els amics de la Revista Cambrils. Ara, vaig a la fira acompanyat de la meva família. La Fira de Cambrils és i seguirà sent un dels millors elements de promoció, una activitat clau que dóna prestigi. Hem de seguir apostant per les persones, creant marca i valor, tot potenciant l’esperit emprenedor que tenim els cambrilencs”.

Reconeixement a les entitats i empreses locals

Per tancar l’acte del pregó de la fira, es va fer el tradicional reconeixement a les empreses amb més de 50 any d’existència i a entitats locals que enguany celebren el seu aniversari acabat en 0 i 5. Es va homenatjar el restaurant Casa Gallau –inaugurat a Cambrils l’any 1961– per la seva trajectòria en el món de la gastronomia i restauració local. El seu propietari Manel Morell va ser l’encarregat de recollir la placa. També es va retre homenatge a la Fonda El Camí –inaugurada l’any 1962–. Els germans Josep M. i Francesc Colom Feliu van pujar a recollir la placa. Pel que fa a les entitats, van recollir les plaques, el president de la Unió d’Escacs Cambrils –Manuel Tudurí– pels 40 anys de l’entitat, la professora de l’Escola de Puntaires de Cambrils –M. Teresa Anguera– pel 20è aniversari de l’escola i la directora de l’Escola Cambrils –Montserrat Planas– en motiu del 10è aniversari del centre.

Comenta aquest article