Informació general

Doctor Valentí Fuster: "Quatre dels set factors de risc de patir una malaltia cardiovascular són de conducta"

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència del doctor Valentí Fuster, el passat divendres a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran

El passat divendres a la tarda, la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran es va quedar petita per assistir a la conferència que va protagonitzar el doctor Valentí Fuster, en el marc de les Jornades de la Salut d’enguany. Valentí Fuster presideix la Fundació Science, Health and Education (SHE), que aquest curs escolar 2011-2012 ha implantat a les set escoles cambrilenques, el programa de Salut Integral (SI!), amb l’objectiu de fomentar l’adquisició de  conductes saludables que permetin reduir el risc de la malaltia cardiovascular en el futur, educant no només en coneixements, sinó en valors i actituds respecte a la salut. Fuster també és director de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Mount Sinaí de Nova York i director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars.

"
Només un 1% de la població espanyola és ‘perfecta’ des del punt de vista dels set factors de risc"

El doctor Valentí Fuster va oferir una conferència sobre edat i salut, on va explicar quines són les principals causes que fan que les malalties cardiovasculars del cor i del cervell siguin la primera causa de mort al món. Tal com va explicar, “hi ha diferents factors de risc com el tabaquisme, el sedentarisme, el colesterol i la hipertensió que fan que les arteries que van al cor i al cervell s’obstrueixin. La malaltia avança, l’arteria es va tancant i la falta d’oxigen provoca l’infart de miocardi o de cervell”. Sovint, l’obstrucció pot ser petita i això no dóna símptomes, però els factors de risc hi són i van actuant. De fet, tal com va comentar Fuster, hi ha set factors que es poden conèixer com tenir una pressió arterial alta, patir obesitat, tenir una dieta alimentària alterada, tenir un colesterol elevat, patir de diabetis, el tabaquisme o la manca d’exercici físic. “No és una malaltia genètica –excepte en alguns factors de risc com la diabetis–, sinó que és una malaltia de conducta. Quatre dels factors que he anomenat són de conducta i, de la resta de factors de risc, només un 20% de la població se’ls tracta. Aquesta és l’epidèmia número u al món, i depèn de nosaltres. Amb dos o més factors de risc, tenim un 25% de possibilitats de patir una malaltia cardiovascular en 10 anys”. Cal destacar, tal com va apuntar el doctor Fuster que, un 70% de la població té dos o més factors de risc, “dir que no em tocarà a mi o que no tindré cap problema, no és cert, perquè això és una epidèmia. Només un 1% de la població espanyola és ‘perfecta’ des del punt de vista dels set factors de risc. No acceptem la nostra vulnerabilitat, però és així”.

"La millor edat per educar en aquestes pràctiques és entre els 4 i els 6 anys"

Sobre aquesta anomenada “epidèmia” de les malalties cardiovasculars, Valentí Fuster va assenyalar que es donen uns factors fonamentals: per un costat, la societat no accepta que està en risc. “En una societat de consum, ser un sant és molt difícil”. Per altra banda, “els governs no estan interessats en abordar les malalties cròniques” i tampoc hi ha ningú per dialogar amb tots els sectors, l’alimentari, l’educatiu, el productor, etc. Finalment, el doctor Fuster va exposar dues recomanacions sanitàries com són la investigació i l’educació dels infants. En l’àmbit d’investigació, el doctor va explicar que, “sabem molt poc, en 30 anys no hem aturat una epidèmia cardiovascular”. En l’apartat de l’educació, Fuster va insistir que és un punt bàsic per canviar la mentalitat de les persones i lluitar contra els problemes que pateix el cor i el cervell. “La majoria dels factors de risc són de conducta, i tenint en compte que els nens ho capten tot, hem de treballar amb ells en unes determinades edats per influenciar-los en uns hàbits saludables”, va dir. En aquest punt, Fuster va explicar que el seu projecte inicial d’estudi el va fer a Bogotà amb uns 6.000 nens d’entre 3 i 5 anys, implicant també a professors i famílies. Els àmbits d’aquest treball incidien en el coneixement, l’actitud i l’hàbit, i es va comprovar que la millor edat per educar en aquestes pràctiques és entre els 4 i els 6 anys.

Cal destacar que al final de la conferència, es va fer el lliurament de les plaques als directors dels centres educatius cambrilencs participants en el programa de Salut Integral (SI!) de la Fundació SHE.

Comenta aquest article