Informació general

Carmen Quintana: "Quan la situació és límit s’ha de practicar una política de xoc i, l’Ajuntament el tenim a la UCI"

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària d'ahir al matí

L’educació va tornar a ser, ahir en la sessió plenària, un dels punts polèmics del debat entre uns i altres. De fet, tant el NMC, com el PSC i la Taula pel Suport a l’Educació per Cambrils havien enfocat part de les seves esmenes en aquesta línia.
La regidora d’Ensenyament –Carmen Quintana– va voler donar resposta tant pel que fa a la supressió d’alguns programes educatius complementaris a les escoles públics com per la retallada en l’aportació municipal a l’Escola Municipal de Música. Quintana va iniciar la seva intervenció manifestant que, “quan la situació és límit s’ha de practicar una política de xoc i, l’Ajuntament el tenim a la UCI”. En aquest punt va recordar que actualment hi ha un romanent de tresoreria negatiu de 15,5 milions d’euros, una ràtio d’endeutament del 141% i un deute de 52,7 milions d’euros. Amb aquestes perspectives, segons va dir, “la regidoria s’ha vist obligada a prendre mesures d’austeritat per mantenir els serveis bàsics als centres educatius i reduir alguns programes complementaris. Tothom sap que vol dir complementaris? Una supressió de la qual van tenir informació tots els directors de les escoles, el setembre de 2011”. Tot seguit, la regidora va apuntar que s’havien seguit una sèrie de criteris a l’hora de decidir quins programes se suprimien tenint en compte al nombre d’alumnes als quals s’adreçava, la seva valoració o la seva periodicitat. Així doncs, es va decidir suprimir el programa de reflexologia que es donava a 58 alumnes, el taller de sensibilització animal (que només es feia als cursos de P-4, 3er de Primària i 1r d’ESO), el taller Transformacions (que es feia durant el mes de juny a alumnes de 6è de Primària) i els cursos de la URV que, en l’edició de l’any passat van durar 30 hores, hi van participar 16 alumnes i van tenir un cost de 6.000 euros. La regidora va explicar que tampoc tindran continuïtat el programa Encambrila’t (amb un cost de 32.000 euros) ni el taller de creativitat (32.500 euros), tot i que tindran vigència fins al 31 de maig d’enguany.

Carmen Quintana: "Aquests programes no poden continuar per la sostenibilitat del sistema i esperem que siguin mesures reversibles"


En aquest punt, Quintana va afirmar que tots aquests programes no poden continuar “per la sostenibilitat del sistema i esperem que siguin mesures reversibles. Són programes que a dia d’avui es podrien haver mantingut si en el seu dia l’haguessin aplicat mesures contundents de contenció de la despesa i no haver gastat frenèticament com van ser les obres de la Torre del Llimó o del Forn del Tallero. Això era prioritari?”. Sobre la supressió de les subvencions a les AMPES, Quintana va manifestar que la voluntat del govern és col·laborar amb els centres escolars, però actualment 29.000 euros són inassumibles.
Per contra, la regidora va enumerar que d’altres programes com l’Escola d’Adults, la UNED, l’Antena del Coneixement de la URV o la UEC segueixen en marxa aquest 2012 i amb una inversió de 55.000 euros.

Carmen Quintana: Si s’haguessin pres les mesures que deia l’estudi de viabilitat fet en el seu moment abans que fer obres magnes com l’Auditori, potser ara estaríem en una posició més còmoda i conciliadora”

Pel que fa a l’Escola Municipal de Música, la regidora va manifestar que l’Ajuntament hi aporta 451.000 euros, una xifra que representa un 29,9% del pressupost total de la regidoria d’Ensenyament. “És impossible fer el que demana el PSC d’incrementar aquesta partida. Si s’haguessin pres les mesures que deia l’estudi de viabilitat fet en el seu moment abans que fer obres magnes com l’Auditori –més el sou anual de 40.000 euros del director que es va contractar–, potser ara estaríem en una posició més còmoda i conciliadora”.

Finalment, va tancar la seva intervenció demanant a la ciutat de Cambrils, “temps per recuperar l’estabilitat i confiança en el nostre treball. L’educació dels seus fills resta coberta i protegida”.

Carmen Quintana:
"Ara tothom fa bandera de l’educació. Jo porto 39 anys com a professora i m’estimo més l’escola que ningú. El que vostè fa és populisme!"

En una nova intervenció, el regidor del NMC –Oliver Klein– va tornar a reclamar la continuïtat dels programes si es donés un reajustament de les partides d’algunes regidories. Quintana va contestar-li que, “ara tothom fa bandera de l’educació. Jo porto 39 anys com a professora i m’estimo més l’escola que ningú. El que vostè fa és populisme! D’on traiem tants diners? No tinc una bareta màgica, totes les mesures es prenen acuradament, traient la lupa i prioritzant”. Per la seva part, Carme Cros també va retreure-li a Oliver Klein que ell també era responsable de l’anterior govern i que té responsabilitat de la situació actual. “Vostè va ser responsable del govern municipal durant 8 anys i fins on es van portar les arques. Nosaltres serem responsables del que nosaltres fem. És molt bonic fer política populista, sense fer mai cap proposta concreta! Crec que, en alguns casos, en el tema de l’educació s’han liderat alguns interessos particulars!”. En aquest punt, algú present a la sala de plens va exclamar: “mentida!” i, l’alcaldessa va recordar que tal com diu el Reglament Orgànic Municipal (ROM), ningú del públic pot intervenir durant la sessió plenària i la presidència pot expulsar-lo si ho creu convenient.

Robert Benaiges: "Tots som hereus de la situació anterior, però no ens responsabilitzin sempre del mateix, acabin d’una vegada!”

En resposta a les crítiques de l’actual govern sobre el llegat de l’anterior, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va intervenir per dir que, “tots tenim un passat i n’hem de ser responsables. Vostès també tenen un passat i puc dir que el senyor Oliver Klein va fer moltes coses positives al govern. Per a nosaltres, aquests no són uns bons pressupostos ni tampoc ho són per a molta gent, per la manca de serveis que estan generant. Tots som hereus de la situació anterior, però no ens responsabilitzin sempre del mateix, acabin d’una vegada!”. En resposta a les crítiques de Carmen Quintana, el regidor socialista va preguntar-li que, “què té a veure les inversions amb l’educació, perquè em barreja la Torre del Llimó, el Forn del Tallero o l’Auditori? Les coses no es fan perquè hi hagi un moviment de persones (en al·lusió a la concentració a favor de l’educació), faltaria més que no ho poguéssim fer. Aquesta setmana s’han fet reunions sobre el tema, perquè no s’havien fet abans?”.


Com a anècdota curiosa cal destacar que, novament, Carmen Quintana i Robert Benaiges es van intercanviar diferents peces poètiques. Primer va ser Quintana qui va recitar-li uns versos i després va ser Benaiges qui va contestar-li amb uns altres del Tenorio. A aquests, la regidora li va recitar un altre petit fragment del Tenorio.

Comenta aquest article