Cultura

L'escriptora tarragonina Olga Xirinacs presenta a Cambrils, la seva darrera obra "La inundació"

Per Berta Ruiz

Rosa M.Fusté i Olrga Xirinacs durant la presentació del llibre de l'escriptora tarragonina, ahir al vespre al Centre Cultural

L’escriptora tarragonina –Olga Xirinacs– va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, la seva darrera obra titulada “La inundació”, de l’editorial Cossetània Edicions. L’acte, emmarcat en el programa Dies de Llibres, va ser presentat per Rosa M. Fusté.

Tal com va comentar Fusté durant la seva presentació, es tracta d’una novel·la no gaire extensa però d’una gran intensitat que proposa una lectura linial en la que es despleguen moltes històries. La protagonista és una escriptora madura, Maria Romana Orsini, que talment podria ser l’alter ego de la pròpia Xirinacs. El personatge principal es troba en un moment molt especial de la seva vida, tant a nivell físic perquè pateix una malaltia, com a nivell anímic. En aquest punt, decideix tornar als seus orígens i tornar a la casa familiar, situada en un poble de la muntanya. Havia estat una escriptora d’èxit, però sembla que el món literari l’hagi oblidat i li doni l’esquena. A partir d’aquest punt, la història recull les vivències del poble, les relacions socials, econòmiques i polítiques. A banda, Maria Romana Orsini es retroba amb una relació personal del passat que li dóna un punt d’intriga a la narració.

Cal destacar que el llibre també conté una proposta de joc metaliterari, on l’autora, com a bona lectora, parla de llibres que porten a d’altres llibres i d’autors que li interessen, així com referències a diferents pel·lícules i músiques. Segons Xirinacs, en aquesta darrera obra és son hi ha deixat més sentiments i experiències personals.

L’obra, editada aquest passat mes de març, se suma a l’extensa llista de títol d’Olga Xirinacs amb més de 60 llibres i més de 300 contes publicats. Olga Xirinacs ha rebut nombrosos premis arreu del país com: Sant Jordi; Carles Riba; Premi de la Crítica (dues vegades); Sant Joan; Ciutat de Palma; Josep Pla; Sèrie Negra (de Planeta), etc. És Mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de Barcelona, va obtenir la Creu de Sant Jordi i la Medalla de Plata de la Ciutat de Tarragona. Escriu a La Vanguardia i a Foc Nou.

Comenta aquest article