Informació general

El PSC presenta les al·legacions al pressupost municipal i critica que s'estigui desmuntant un model de ciutat basat en els serveis

Per Berta Ruiz

Dani Pallejà i Robert Benaiges van presentar, ahir al matí, les al·legacions al pressupost municipal

El PSC va fer una roda de premsa, ahir al matí, on va presentar les seves al·legacions al pressupost municipal, que va ser aprovat inicialment el passat 20 de març. Els regidors socialistes Robert Benaiges i Dani Pallejà van ser els encarregats de fer-ne cinc cèntims.

Robert Benaiges:
"La visió que tenim d’aquest pressupost és especialment negativa, perquè desmonta d’una manera molt clara un model de ciutat que està basat en la cura dels serveis d’atenció a les persones"

En primer lloc, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va criticar, de manera global, la confecció del pressupost municipal per a l’any 2012, dient que el criteri que ha utilitzat el govern es basa únicament en “fer quadrar els números des d’un punt de vista dels ingressos”, quan segons va dir, “des de la nostra visió, el pressupost és un instrument molt important des del punt de vista polític que marca els objectius de la gestió del govern”. En aquest punt, Benaiges va tornar a reclamar un programa de legislatura que, encara no ha presentat el govern actual, i va afirmar que “la visió que tenim d’aquest pressupost és especialment negativa, perquè desmonta d’una manera molt clara un model de ciutat que està basat en la cura dels serveis d’atenció a les persones amb àrees com ensenyament, cultura, joventut, benestar. És cert que se’ns ha dit que és provisional, producte d’una situació econòmica en concret i que en un futur es tendirà a la seva recuperació, però em sembla que això és un brindis al sol, havent-hi possibilitats de rectificar la despesa pública en moltres àrees, com nosaltres demostrem”.

Sobre la previsió d’ingressos, el PSC no ha presentat cap modificació al pressupost. Segons va explicar Benaiges, “qui governa ha de fer els seus plantejaments. No ens agrada gens, però ho respectem. El que sí discutim és com es gasten aquests ingressos, perquè hi ha partides que poden canviar, sense problema, d’unes àrees a d’altres i que resoldrien de manera important els problemes de les retallades en les àrees d’atenció a la persona”. En el capítol d’ingressos previstos, Benaiges va criticar els prop de 90.000 euros que el govern preveu recaptar en alguns serveis que fins ara no eren de pagament com diferents serveis que s’ofereixen al Casal Municipal de la Gent Gran, el servei de transport adaptat, etcètera. “No m’agrada que aquests 90.000 euros estiguin en el pressupost d’ingressos, perquè fa referència a serveis que es donaven a col·lectius molt sensibles”, va dir Benaiges.

El PSC proposa reduir el sou dels regidors un 5% i un 10% l'aportació als grups polítics

En les diferents àrees, el PSC ha proposat diferents modificacions. En l’àrea de personal, el PSC proposa la reducció de les assignacions d’un 5% del sous dels regidors, així com una reducció d’un 10% en les assignacions a grups polítics. Segons Benaiges, “crec que és un gest que s’ha de fer i que ens reclama la ciutadania”. En aquest apartat, el PSC també demana la recuperació de la dotació pressupostària de diversos llocs de treball vinculats a serveis i programes educatius que proposa recuperar.

Eliminar el servei d'assessorament extern que costa 18.000 euros i el recull de premsa que costa 5.000 euros

En l’àrea d’alcaldia, la proposta socialista passa per reduir diverses partides de despesa corrent. Principalment, se centra en l’eliminació del contracte que es té amb una empresa d’assessorament extern de premsa i d’altres àmbits, que té un cost de 18.000 euros. Des del PSC van preguntar per a què serveix aquesta despesa i quines funcions realitza aquesta empresa. En aquest mateix àmbit, el regidor socialista també va demanar que se suprimeixi el servei de recull de premsa que té un cost de 5.000 euros anuals i que s’encarrega de recollir totes les informacions relacionades amb Cambrils que surten a tots els mitjans de comunicació.

Cancel·lar les partides que es paguen a les entitats municipalistes

En l’apartat de l’administració general, el PSC proposa la cancel·lació de la partida que correspon a les quotes que l’Ajuntament de Cambrils paga a les entitats municipalistes, perquè consideren que és una despesa innecessària. Fins ara, es feia una aportació de 28.000 euros i, la proposta actual del govern és reduir-la a la meitat, és a dir, 14.000 euros. Des del PSC expliquen que, en cas que es desestimi aquesta al·legació i s’opti per mantenir aquesta dotació, s’elimini l’aportació que es feia a l’Associació Catalana de Municipis (ACM), “a la vista de les recents notícies que posen de relleu una gestió maldestra d’aquests fons”, i es mantingui l’aportació a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que segons Benaiges, “mereix més confiança”.

Recuperar els programes educatius i incrementar l'aportació municipal a l'Escola Municipal de Música

En l’apartat de l’ensenyament, Benaiges va dir que aquest és un tema delicat, perquè el govern ha decidit eliminar bona part dels programes educatius extraordinaris que des de l’administració municipal s’havien posat en marxa a les escoles públiques i, aquesta decisió “ha motivat protestes mai vistes en aquest municipi”, va afirmar. El PSC d’adhereix parcialment a l’esmena presentada per la Taula de Suport a l’Educació de Cambrils i proposa mantenir tots aquests programes educatius. Per altra banda, quant a l’Escola Municipal de Música, el grup socialista demana que es faci una aportació extraordinària de 129.000 euros per part de l’Ajuntament i que la partida municipal quedi fixada en 580.692 euros per aquest exercici 2012, suposant una reducció del 10% respecte a 2011. Amb aquesta dotació, segons el PSC, es podria pal·liar la davallada afegida de l’aportació que fa la Generalitat i es preservaria la qualitat dels estudis musicals que s’imparteixen. En aquest punt, Benaiges va dir: “no podem permetre que una escola de referència al territori com la de Cambrils, amb una gran qualitat i una trajectòria d’esforç realitzat en 30 anys, pugui finiquitar-se en 2 anys amb aquestes propostes. Ens preocupa de manera molt especial l’ensenyament en la nostra ciutat”.

Quant a promoció econòmica, des del PSC van afirmar que no els hi agrada que desaparegui la Fira del Cavall ja que havia esdevingut un referent. Per altra banda, tal com va afirmar Benaiges, “si es proposa que desaparegui, perquè es mantenen una sèrie de partides que podrien ser aprofitades per a d’altres tipus de serveis. No ho entenem!”. Des del PSC també proposen que es mantingui una dotació pressupostària vinculada al Pla de Dinamització Comercial, per valor de 31.000 euros, per tal d’esmerçar esforços en aquest àmbit.

El PSC proposa no retallar les subvencions a les entitats festives

En l’àmbit d’esports i festes, el regidor socialista –Robert Benaiges– va comentar que es dóna un fet paradoxal, perquè es produeix una reducció en les activitats festives, –“podem entendre aquest esfor甖, va dir, “però no entenem que es retallin dràsticament les subvencions a les entitats locals quan aquestes són l’ànima de les festes”. El PSC proposa una partida de 90.000 euros en subvencions a les entitats festives (36.000 euros més de la proposta municipal), una partida de 30.000 euros per al Parc de Nadal (el doble de la partida prevista) i una partida de 104.850 euros en subvencions a les entitats esportives (39.850 euros més que la proposta municipal).

97.000 euros més en benestar social

Quant a l’àrea de benestar social, el grup socialista proposa incrementar la partida de pagament de contractes de prestació de serveis. El PSC demana incrementar aquesta partida en 97.000 euros, així com la recuperació de les dotacions pressupostàries per al pagament del pis d’acollida d’urgència a dones en situació de violència de gènere per valor de 6.300 euros; el servei de podologia al Casal per un valor total de 8.350 euros.

Recolzar les entitats culturals i mantenir l'aportació econòmica al Festival Internacional de Música

En l’apartat de cultura, des del PSC van criticar la reducció de la partida destinada al Consorci de Normalització Lingüística en 17.400 euros. Segons van dir, aquesta és una eina indispensable per al foment de la llengua catalana. També proposen que es mantinguin les subvencions a entitats culturals (que s’ha retallat en més de 44.000 euros), així com l’aportació municipal al Festival Internacional de Música que també ha patit una reducció de 36.000 euros. “Despareix el Cambrirock i es redueix de manera dràstica l’aportació al Festival Internacional de Música. També l’hem de fer desaparèixer? Després de 35 anys? Quan és l’únic festival de referència que hi ha a la nostra demarcació? Que es treballi demanant ajudes, però no fem una aposta per la seva desaparició, perquè és posar-lo en perill”, va afirmar Benaiges.
Sobre l’àrea de joventut, el PSC proposa mantenir la dotació de la partida de subvencions.

El PSC demanar incrementar les partides per a Secomsa i per a la neteja dels edificis públics

En matèria de serveis generals, el grup socialista proposa incrementar en 271.000 euros les partides destinades al servei de recollida d’escombraries i neteja viària que realitza l’empresa Secomsa. “Som defensors d’aquesta empresa pública d’àmbit comarcal que fa un excel·lent servei a la ciutat i que té en aquest servei un referent de la seva imatge. Reduir aquests diners significa malmetre aquesta imatge i això no es pot tolerar. Amb aquests diners tindríem suficient per mantenir bona part dels serveis i mantenir els treballadors, ja que estem parlant d’unes onze persones que es volen acomiadar”, va dir Benaiges. En la neteja dels edificis públics, el PSC va afirmar que és lògic que hi hagi una reducció de la despesa, però si no hi ha una aportació de 125.000 euros més del que proposa el govern, no es podrà mantenir l’actual sistema de servei.

Reduir la partida de 981.667 euros d'urbanisme per a cobrir les retallades que s'han fet

Finalment, tal com va explicar Robert Benaiges, des del PSC proposen que es redueixi la partida d’urbanisme de 981.667 euros que serviria, en previsió, per a la construcció d’habitatge de protecció oficial, pagament de despeses d’urbanització en cas que s’impulsi algun polígon, per a l’adquisició d’immobles, etc. “Proposem que es redueixi aquesta partida que cobreix amb escreix totes les retallades que s’han produït en educació, cultura o benestar. Es poden resoldre directament si el govern de l’Ajuntament accepta eliminar una partida de 981.667 euros que serveix únicament pel patrimoni municipal del sòl. Recuperant només aquesta partida, que està aquí i que es morirà de riure al llarg de tot l’any, recuperem tots els serveis de les retallades que s’han produït en l’àmbit de la persona. Aquesta és la gran proposta que fem i que ha estat denegada avui en la comissió informativa d’hisenda i despatxada en dues paraules: no i no! Que ho expliquin als ciutadans com és possible mantenir aquesta partida. Això significa un canvi de model en la getió municipal i un canvi de model de la ciutat, on els serveis públics es volen reduir al màxim”. El regidor Dani Pallejà va puntualitzar que aquesta és una previsió legal que s’ha de reservar. Per això, el PSC proposa dotar d’un euro (testimonial) aquesta partida. “Difícilment es promourà habitatge públic tenint en compte el parc d’habitatge que hi ha en estoc. I dificílment s’adquiriran solars, per tant, tenir aquests diners reservats aquí és un absurd. Sí hi ha l’obligació legal, però en l’exercici que toqui pagar aquests conceptes, en aquell moment dotem la partida. Ara és absurd tenir gairebé 1 milió d’euros parat en una partida, mentre que un altre costat estàs retallant serveis socials”.

Comenta aquest article