Cultura

L'escriptor Juan Ramón Ortega protagonitza la darrera sessió de l'Aula de Poesia amb una lectura dels seus poemes

Per Berta Ruiz

Un moment de la lectura de poemes al centre Les Basses, el passat divendres a la tarda, amb Ramón García Mateos i Juan Ramón Ortega

El centre Les Basses va ser l’escenari, el passat divendres al vespre, d’una nova sessió de l’Aula de Poesia de l’Antena del Coneixement de la URV. Aquesta va ser protagonitzada per l’escriptor i editor Juan Ramón Ortega Ugena i va ser presentada pel director de l’Antena del Coneixement a Cambrils, Ramón García Mateos.

La lectura de poemes a càrrec de Juan Ramón Ortega es va dividir en tres parts: en la primera, va llegir alguns dels seus últims poemes que ha escrit en els darrers cinc anys; en la segona va recitar un text sobre la seva poesia “de jove” i el que significa ser un poeta “maleït”, enfocat cap a una poesia de maduresa i, finalment es va projectar un powerpoint amb música i els poemes del seu darrer llibre, “Isidoro”. Aquest darrer llibre –editat l’any passat–, tal com va explicar l’autor a Revista Cambrils Diari Digital, està dedicat a un nebot seu que es va matar amb 19 anys. “És una poesia elegíaca, molt trista, molt sentimental. El meu nebot es dedicava a la poesia, li agradava molt i és una mena d’homenatge a ell”. Juan Ramón Ortega també va assenyalar que el seu estil de poesia acostuma a ser líric, tot i que també s’ha dedicat a la narració i als articles periodístics d’opinió.

Tot i que resideix a Cambrils i sempre ha participat activament en l’Aula de Poesia de l’Antena del Coneixement, Ortega va explicar que era el seu primer recital en solidari. Sobre aquest tipus de trobades, va comentar que, “són positives perquè veus la teva pròpia obra des de fora i això li dóna ales. Veus la reacció de la gent, tot i que la meva poesia és més de llegir que de recitar".
 
L’any 1992, Juan Ramón Ortega va editar el seu primer llibre, el poemari “Coloreando con matices los sueños y a alguna mujer: 1976-1982”, al qual li van seguir les obres “El pichón” (1993) i “El hurto de la delicia” (1999). L’any 2000, a Cambrils, funda i dirigeix la revista “La poesía, señor hidalgo”, de la qual se’n publiquen nou números. El seu darrer treball ha estat "Isidoro", que va veure la llum l'any passat.

Comenta aquest article