Societat

L'Ajuntament renova el conveni amb Caritas, per ajuts d'urgència social per a l'any 2012, per un import de 12.000 euros

Per Berta Ruiz

Un moment de la signatura del conveni, ahir al matí, amb l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom– i les dues representants de Caritas, Consol Díaz i Maria Bertran

L’Ajuntament de Cambrils i Caritas Diocesana de Tarragona van signar ahir un conveni de col·laboració per un import de 12.000 euros per al desenvolupament d’ajuts d’urgència social per a l’any 2012. Aquests es repartiran entre 6.000 euros a Caritas Santa Maria i 6.000 euros a Caritas Sant Pere. Es tracta de treballar de manera conjunta i coordinada per complementar i fer més eficaç l’atenció a les persones empadronades i residents al municipi de Cambrils que es trobin en situacions de precarietat econòmica i siguin derivades pels serveis bàsics d’atenció social de l’Ajuntament cambrilenc. La Regidoria de Polítiques Socials de l’Ajuntament i Caritas tenen conveni des de l’any 2009. El 2011 es van atendre 276 famílies (2.309 persones beneficiàries). El total de les atencions van ser 759, ja que el 36% de les famílies van rebre més d’un cop l’ajut en l’exercici. 

Increment de la demanda d'ajuts en els darrers anys

La signatura va anar a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–; la presidenta de Caritas Parroquial Santa Maria de Cambrils, Maria Bertran, i la presidenta de Caritas Parroquial Sant Pere de Cambrils, Consol Diaz. L'alcaldessa valorava positivament la renovació d'aquest conveni que uneix esforços per atendre aquelles persones que necessiten ajuts de primera necessitat. "És una aposta que ha anat fent l'Ajuntament i més en aquests temps, on s'ha incrementat la demanda. Una de les nostres prioritats és donar respostes a les necessitats socials que hi ha a la població".
Per la seva part, Maria Bertran de Caritas Santa Maria va destacar que, "l'Ajuntament ens demostra que és sensible a les necessitats que hi ha a la població, els pobres no els fa l'església, els pobres són de la societat i la societat som tots, per tant, és feina de tots. A Caritas acollim a tothom, vingui d'on vingui i visqui la fe que visqui. Tothom és atès i escoltat i aquesta és la nostra missió". Sobre l'important increment de la demanda, Bertran va explicar que ja es va detectar un important increment a partir de l'any 2008 i des d'aleshores ha anat creixent dissortadament. "També veiem que les famílies han canviat, moltes són famílies monoparentals de gent de fora que no tenen a ningú mes, mares solteres que es troben abandonades per les famílies. Però no tot s'arregla donant diners, sinó que també necessiten ser escoltats, és la feina que fem a Caritas.

Els ajuts d’urgència que facilita Caritas tenen per objecte afrontar les despeses essencials

S'entén com a despeses essencials d’una persona o d’una unitat familiar, les pròpies de la manutenció, les derivades de l’ús de llar i les que faciliten la comunicació , i també totes les que són imprescindibles per a viure dignament. Poden ser: ajuts d’alimentació (queviures, llet infantil, etc), ajuts econòmics per a l’habitatge (rebuts de llum, gas, deutes lloguer, deutes d’hipoteca,..), ajuts econòmics per a la compra d’ajuts tècnics (ulleres, pròtesis dentals,...), ajuts per a l’educació (llibres, material escolar) i d'altres, com poden ser; roba d’adults, roba infantil, estris per infants (cotxets, bressols, mantes..).

Sistema de prestació dels ajuts

Els usuaris podran adreçar-se a Caritas amb els informes valoratius que els hagin facilitat els professionals dels serveis socials bàsics de l’ajuntament de Cambrils. Caritas els facilitarà l’ajut que proposa el professional i que estarà anotat en l’informe. Aquests ajuts poden ser facilitats de forma puntual o de forma continuada en el temps. Caritas enregistrarà en la fitxa individual l’ajut facilitat a l’usuari així com en el registre mensual. Els dies i horaris d'atenció són els següents: Caritas – Santa Maria (carrer de Mossèn Isidre Fàbregas, s/n)-  atén els dilluns a partir de 16  hores (els mesos de juliol i agost a partir de les 17 hores) i Caritas – Sant Pere (a la plaça de l’església de Sant Pere s/n) atén els dimarts de les 17 hores a les 19 hores.

Beneficiaris

Són beneficiaris de les prestacions d’ajuts d’urgència social les persones empadronades i residents al municipi de Cambrils que es troben en situació de necessitat, a les quals se’ls atorga la prestació amb la finalitat de pal·liar aquesta situació.

Comenta aquest article