Tema del mes

El ple aprova el nou cartipàs municipal amb el repartiment de les competències

Per Josep Maria Ferrando

El nou alcalde, Robert Benaiges, presidint el ple del dia 15 de gener
A sis dies del ple de la moció de censura, el nou equip de govern va convocar de nou el ple municipal per aprovar el nou cartipàs municipal, amb el nomenament dels presidents delegats de cada comissió informativa i les competències corresponents. El ple també va aprovar nous horaris per al ple i les comissions informatives. En una de les seves intervencions Salvador Matas va dir que els horaris s’havien fet per poden atendre millor la ciutadania.

Des de l’oposició, el portaveu de CiU, Lluís Colom, va intervenir per criticar, en paraules seves, “la poca coherència en els criteris i arguments manifestats pels que avui formen el govern. Vostès van criticar que les macroàrees eren difícils de gestionar i de forma sobtada vostès plantegen novament la nova situació. De ben segur és perquè nosaltres no anàvem tan equivocats i l’estructura era l’encertada, per això ens semblen incoherents les grans crítiques quan nosaltres vam crear les comissions. També ens preocupa la dispersió de competències que han fet. Tot aquest canvi de ben segur que es notarà en l’organització interna de l’Ajuntament”.

En la seva contesta, Robert Benaiges li va dir: “li dono la raó en el fet que l’estructura administrativa d’aquesta casa és obsoleta i creiem que fa falta una modificació a fons, però també es cert que a cinc mesos de les eleccions no podem canviar dràsticament aquesta estructura. Si tenim responsabilitats de govern en la propera legislatura una de les propostes importants és la reestructuració administrativa de l’Ajuntament. Però com a mínim hem organitzat una reunió setmanal de coordinació, a la qual li volem donar una coherència perquè com a mínim posi d’acord cada una de les àrees de l’Ajuntament”. Salvador Matas va dir també que l’estructura de funcionaris s’havia tocat el mínim per evitar que en aquests mesos es veiés afectat el funcionament de l’Ajuntament.
Anton Callau va explicar en la seva intervenció que era lògic que hi hagués macroregidories i que no estaven en posició de criticar-ho perquè el PP també ho havia fet. Finalment es van abstenir.

També Xavier Martí va voler intervenir per repetir de nou, tal com va fer en el ple de la moció de censura, que “el funcionament de la Regidoria de Turisme ha estat correcte, transparent i eficaç en els objectius marcats, i sempre hem donat participació als grups polítics, als sectors empresarials i a la ciutadania en general. I avui és un dia trist per mi, no és la ciutadania qui em retira la confiança, però en política, tot s’hi val, sobretot per aquells grups de persones que els interessa que així es faci. Avui passo a formar part de l’oposició, amb el cap ben alt i amb la satisfacció que dóna la feina ben feta”.

Robert Benaiges també va contestar a Xavier Martí: “entenc la seva decepció en el tema de no poder acabar la legislatura com a regidor de Turisme, però d’això no ens n’ha de culpar a nosaltres directament, qui va prendre la decisió no vam ser nosaltres. I dir-li que la ciutadania no li va donar la Regidoria de Turisme, la ciutadania el va votar com a membre d’un partit i el pacte que vostès van conformar va ser el que li va donar la Regidoria de Turisme, la ciutadania no li va donar absolutament res.”

§ Discussió entre els regidors Francesc Garriga i Xavier Martí§

Francesc Garriga, nou regidor de Turisme, va intervenir després de la replica de Xavier Martí reiterant que no havia estat la ciutadania qui li havia donat la regidoria i per altra banda que de la seva part tindrien tota la col·laboració que necessitessin. Francesc Garriga va contestar: “estigui tranquil, vostè, com a trànsfuga no cal que ens doni lliçons de res, la ciutadania el va votar com a número tres del PP; en el moment que va marxar, el més lògic, ètic i correcte hauria estat lliurar l’acta de regidor. És curiós que ens parli de posar en perill la participació, quan això es continuarà fent, perquè sempre ho ha fet així”.

Xavier Martí, notablement enfadat, va replicar-li: “voldria agrair les desqualificacions contra la meva persona, és d’agrair per part de qui vénen aquestes desqualificacions; m’agrada que vostè parli tan despectivament sobre la meva persona, aquí es veu el seu tarannà”.

§ Breus del ple§

A partir d’ara i segons es va aprovar, canvien els horaris dels plens, que es faran a partir de les vuit de la tarda. L’alcalde, Robert Benaiges, va explicar que el canvi s’ha fet perquè en aquest horari hi pogués assistir més públic als plens.

Lluís Colom li va dir de manera irònica al nou regidor d’Esports, Jordi Savall, que abans de començar ja li havien marcat dos gols, referint-se al fet que dues treballadores de la Regidoria de Cultura i Esports havien passat al departament d’Alcaldia. Jordi Savall va contestar: “segur que aquestes persones eren molt vàlides i potser les que queden per vostè no ho eren, però per mi sí, i aquestes persones són les que ara portaran endavant les dues àrees. Confio plenament amb el personal que tinc a les àrees”.

Comenta aquest article