Informació general

Les retallades de l'Escola de Música arriben al ple amb les crítiques del PSC i del NMC

Per Berta Ruiz

Façana de l'Escola Municipal de Música

La reducció de l’aportació municipal al pressupost de l’Escola Municipal de Música –a l’entorn d’un 30%–, l’increment de les taxes de les matrícules dels alumnes anunciat recentment per la regidora d’Ensenyament –Carmen Quintana–, així com la no renovació dels contractes d’alguns professors interins van encendre la polèmica en el ple extraordinari d’ahir dimarts. L’equip de govern va ser criticat tant pel PSC com pel NMC per haver pres aquest seguit de mesures. Recordem que el pressupost del patronat municipal de l'Escola de Música per a l’any 2012 és 917.032 euros, un 13% menys que l'any anterior.

Robert Benaiges: "
L’escola és un referent cultural del territori, i ara anem cap a la seva desaparició”

Sobre el repartiment pressupostari dels diferents patronats municipals, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va dir que, “primer hem de cuidar la gent de casa”, en clara referència a la reducció de l’aportació municipal a l’escola, i que el pressupost del patronat de turisme es manté gairebé intacte respecte l’any passat. “Des del punt de vista de les quantitats econòmiques parlem de xifres importants. Són dos casos paradigmàtics, els quals no ho entenem i volem que ens expliquin el perquè. Per què hi ha aquestes diferents en els patronats?”. El regidor socialista va demanar a l’equip de govern que es repensi i que revisi el tema de l’Escola Municipal de Música, “s’està parlant que si l’escola és un luxe. Crec que tenen un problema de comprensió. L’escola és un referent cultural del territori, i ara anem cap a la seva desaparició”. A banda, Benaiges va apuntar que s’estan prenent decisions que tampoc s’ajusten a la legalitat, perquè, segons va dir, “l’escola ha de tenir uns càrrecs intermitjos, no es poden eliminar perquè sí. Tampoc pots obligar a un professor a fer un determinat horari”.

En aquesta mateixa línia, el regidor del NMC –Oliver Klein– també va criticar que l’escola deixi de rebre 200.000 euros menys del que rebia i que, a banda, s’hagi optat per incrementar el cost de les matrícules un 52% de mitjana, s’hagi reduït la plantilla i alguns sous.

Mercè Dalmau:
"Quan els comptes no són sostenibles s’han de prendre decisions de cop! Quan un s’està ofegant, se l’ha de treure de la piscina"

En resposta a aquestes crítiques, Mercè Dalmau va explicar que, “quan els comptes no són sostenibles s’han de prendre decisions de cop! Quan un s’està ofegant, se l’ha de treure de la piscina. Vostè (en referència a Benaiges) em parla d’ajustos a llarg termini, i ens diu que només ens preocupen els diners, és clar que ens preocupen, perquè amb els diners es poden mantenir els serveis”.
Quant al pla de viabilitat de l’escola, Dalmau va retreure-li a l’exalcalde que no va fer cap cas d’aquest. Segons l’alcaldessa, aquest marcava que un 33% del pressupost l’havia d’assumir l’Ajuntament, un altre 33% la Generalitat i el 33% restant, els pares dels alumnes.

Carmen Quintana, emulant a Ciceró:
“Benaiges, Benaiges, hasta cuando vas a abusar de nuestra paciencia!”

En aquest punt va donar pas a la regidora d’Ensenyament –Carmen Quintana– que, en la seva primera intervenció pública en un plenari va dir que volia emular a Ciceró dient la següent frase, en castellà, adreçant-se al líder socialista: “Benaiges, Benaiges, hasta cuando vas a abusar de nuestra paciencia!”. Va seguir dient, “en nou mesos que fa que estic al govern, encara no he paït el desgavell d’aquest ajuntament. Volem que l’escola sigui viable i per això les taxes pugen un 52,9% de mitjana que cobreixen el 33% del pressupost, fins ara, els pares només cobrien un 18% del total”. Sobre l’estudi de viabilitat de l’escola fet l’any 2006, Quintana també va voler recordar, tant a Benaiges com a Klein, que ja es parlava d’uns ajustos, “i, avui en dia hem hagut de prendre aquestes mesures”. Per altra banda, la regidora d’Ensenyament també va explicar que, “aquell estudi va costar 18.000 euros i va servir per posar-lo dins d’un calaix”. Responent als perquès plantejats per Robert Benaiges sobre les mesures adoptades, Quintana va dir, “són mesures que no són populars i que tenen un cost polític, però aquí hi ha alguns que sembla que volen tenir una butaca vitalícia”.
Finalment, sobre les altres retallades en temes d’ensenyament, la regidora va afirmar que aquestes s’han fet en ensenyaments que són complementaris, i en cap cas afecten el currículum educatiu integral.

Robert Benaiges: “Senyora Quintana, crec que s’ha confós. Pobre Ciceró si l’hagués vist a vostè. Això, més que altra cosa ha estat una comèdia d’Aristòfanes”

En resposta a les paraules de Quintana, Robert Benaiges: “senyora Quintana, crec que s’ha confós. Pobre Ciceró si l’hagués vist a vostè. Això, més que altra cosa ha estat una comèdia d’Aristòfanes”. Va criticar que d’altres escoles de música de municipis propers reben subvencions d’administracions superiors i va preguntar-li a la regidora si havia comprovat que l’estudi de viabilitat no hagués estat subvencionat per altres administracions.

Comenta aquest article