Societat

Coral Cuadrada: "La història de les dones encara no s’ha recuperat. La que s’ensenya a les escoles és la de les batalles o les derrotes, però en realitat no és la nostra història"

Per Berta Ruiz

La presentació del llibre va fer-se ahir a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran. D'esquerra a dreta: Rosa Tamarit, Lluïsa Rom i Coral Cuadrada

En el marc del programa de les Jornades de les Dones, ahir a la tarda a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, va tenir lloc la presentació del llibre “Memòries de dones”, a càrrec de Coral Cuadrada, coordinadora del llibre i professora d’història de les dones de la URV i Rosa Tamarit, professora d’història de la música i l’espectacle de la URV. La regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom– va ser l’encarregada d’encetar breument l’acte.

Un llibre metodològic

Tal com va explicar una de les coautores del llibre –Coral Cuadrada– a Revista Cambrils Diari Digital, “aquest és un llibre cooperatiu fet entre nou professores i un professor de la universitat i neix d’uns cursos d’estiu –un dels quals es va fer a Cambrils– on es va treballar sobre la metodologia per recuperar la memòria històrica de les dones, des de molts punts de vista, des de la utilització del vídeo, dels àlbums de fotos, de la literatura, de l’antropologia o de la història. Aquest és un llibre multidisciplinar que està ple d’idees”. Segons Cuadrada, en l’obra “Memòries de dones” es donen una sèrie de pautes per recuperar el llegat històric femení i a banda, també aborda algun testimoniatge de dones, alguns trets de diferents històries de vida, malgrat que no és ni un relat ni és un recull de narratives de dones. “La història de les dones encara no s’ha recuperat, queda molt per fer. Les nostres històries sempre estan fetes des d’un punt de vista masculí, la història que s’ensenya a les escoles, encara ara, és una història de les batalles, de les guerres, les derrotes, les victòries, però en realitat no és la nostra història”, va dir Cuadrada.

Rescatar la memòria en femení

De fet, segons els autors d'aquest llibre, històricament s’ha donat poca o nul·la rellevància als treballs i a les tasques realitzades per les dones, des de la consideració que eren de segon ordre o poc valorades en un món patriarcal i amb preeminència de valors masculins. Amb aquest llibre, es vol rescatar la memòria en femení i per fer-ho, l’obra s’estructura en diferents paràmetres: en primer lloc, s’han recollit col·laboracions relatives a la perspectiva de la història d’una forma cronològica; en segon, l’òptica del treball de les dones en l’exemple del conreu de l’arròs al Delta; en tercer, l’escriptura de les memòries; en quart, la visual antropològica; i per últim, tres mostres concretes d’aplicació: a la ciutat de Barcelona, al Montsià i al Sàhara.

Per completar la sessió d’ahir a la tarda, es va projectar el recull fotogràfic “Dones de Cambrils; retrats d’històries”, realitzat per l’arxivera municipal, Montserrat Flores.


Comenta aquest article