Societat

Per Sant Jordi sortirà al carrer el primer fascicle del recull fotogràfic Cambrils, de l'editorial Efadós

Per Lluís Rovira i Barenys



Prospecte explicatiu de la col·lecció de fascicles del volum de Cambrils
L'editorial Efadòs, de l'Ordal, està enllestint els fascicles del volum dedicat a Cambrils, el primer del qual, juntament amb les tapes, sortirà a la llum per Sant Jordi. A partir d'aquella data, i amb periodicitat setmanal, aniran sortint la resta de fascicles fins a completar un volum d'unes 825 pàgines. El contingut és, bàsicament, fotogràfic. Les fotografies, que daten des de principis del segle XX fins a l'any 1977 la més recent, estan cedides pels cambrilencs, en la seva major part. L'Arxiu Municipal també hi ha col·laborat cedint uns 200 continguts gràfics. L'historiador cambrilenc Ignasi Martí, que participa en aquest projecte, explica que les fotografies més antigues que contindrà aquest volum seran les que provenen de la família Dolça i les més modernes arriben fins a la construcció de la canalització de la riera d'Alforja. Des de l'estiu de l'any passat, Martí està treballant en aquest projecte en el que també hi col·labora Manel Tarés i al que fa uns tres mesos s'hi han afegit Mireia Sánchez i Núria Geribàs. Durant aquest temps i encara ara, s'estan recollint fotografies de fons particulars. Segons Martí, "es publicaran unes 1.000 fotos de les 2.000 que haurem arreplegat. En aquests moments encara no està tancat el procés de recerca de material. És una edició oberta i encara estem recollint fotografies i és per això que vull fer una crida als cambrilencs per a que aportin les seves fotografies". Segons Martí, les fotografies es retornen als seus propietaris una setmana després d'haver-les cedit, " a cada foto queda clar qui n'és l'autor i qui l'ha cedit", puntualitza Martí.
El resultat final serà un llibre que estarà dividit en blocs temàtics, que abastaran àmbits com urbanisme, oficis i activitat econòmica, turisme, festes, entitats, ensenyament,...
Aquest volum de Cambrils forma part de la col·lecció L'Abans de l'editorial Efadós. Aquesta editorial ja ha enllestit volums d'aquesta col·lecció a més de 80 poblacions dels Països Catalans amb un notable èxit de vendes. El primer fascicle i les tapes es lliuren de manera gratuïta i la resta de fascicles valdran 2,80 euros cadascun.

Comenta aquest article