Informació general

L'Ajuntament prescindirà del programa educatiu que els artistes Pere Estadella i Jordina Ros imparteixen a les escoles cambrilenques

Per Cristina Sierra

Pere Estadella amb un alumne del taller Transformacions, el juny del 2010

Els artistes cambrilencs Pere Estadella i Jordina Ros han denunciat, mitjançant un comunicat, la rescissió del contracte amb l'Ajuntament de Cambrils, després de 27 anys treballant en un programa d'educació que es realitza a les escoles cambrilenques.  Segons apunten els artistes, el passat 15 de febrer van ser citats per  reunir-se amb la regidora d'Ensenyament –Carmen Quintana– pensant-se que se solucionaria el deute de 14.000 euros que l'Ajuntament té amb ells, "però la nostra sorpresa va ser que no només no se solucionava el problema del pagament, sinó que se'ns va anunciar que no es comptava amb nosaltres pel proper curs 2012-2013".

Uns dies més tard, el passat 24 de febrer, Pere i Jordina es van reunir amb l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i Carmen Quintana per exposar el seu problema, i mirar de trobar una solució. Estadella lamenta que en aquesta reunió, en cap moment se'ls hi va demanar la seva opinió, ni tan sols es va plantejar la reducció econòmica del programa. La decisió, doncs, ja estava presa.

Els directors de les escoles cambrilenques demanen que no es retiri el programa


Des de fa 27 anys, Estadella i Ros treballen a les escoles cambrilenques realitzant el programa educatiu de creativitat i expressió dirigit a xiquets i xiquetes des de P3 fins a sisè de primaria. En aquestes classes, Estadella treballa amb la plàstica i fomenta la creativitat dels alumnes, mentre que Ros treballa més amb el cos i la veu i ensenya als alumnes a saber expressar-se en públic. Estadella explica que, un cop van saber que no se'ls hi renovava el contracte, es va informar als directors de les escoles cambrilenques i aquests van fer una carta conjunta –el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer en va fer una personalitzada– per demanar a l'Ajuntament que no retiri el programa, a més de ressaltar la importància pedagògica del projecte. Tal com explica Pere Estadella, durant la reunió amb l'alcaldessa i la regidora "es va posar en dubte la credibilitat del recolzament dels directors de les escoles de Cambrils".

"Ens trobarem a l'atur dos persones per la falta de sensibilització i per les prioritats d'aquest Ajuntament"

Estadella apunta que en aquests moments la parella està treballant invertint diners, ja que l'Ajuntament no els paga des del mes de novembre."Acabarem com podem el curs ja que les classes em surten cares perquè pago autònoms i he hagut de demanar uns crèdits per poder subsistir. Ens trobarem a l'atur dos persones per la falta de sensibilització i prioritats d'aquest Ajuntament". L'artista afirma que, "fins fa un any, l'educació a Cambrils era un referent en l'àmbit educatiu per els seus programes municipals que aportava un molt bon nivell educatiu als seus alumnes" i denuncia que "tot aquest esforç per dignificar la nostra professió és destruït sense contemplacions per persones que hipotèticament vetllen per la salut del nostre poble".

Davant d'aquesta situació, l'artista cambrilenc afirma que "et rebenta la poca valoració que et tenen". Tal com explica Estadella, tant ell com Ros han deixat altres feines perquè la seva passió és treballar en aquest programa educatiu i només es dediquen a fer petites coses durant l'època de les vacances d'estiu. L'artista també lamenta que per la falta de diners han hagut de deixar treballs com una exposició a Brusel·les sobre el taller Transformacions, un projecte que Cambrils ha acollit durant sis anys i que l'any passat es va decidir convertir-lo en biennal.


Des del consistori s'apunta que hi ha altres activitats no obligatòries que tampoc s'han renovat


Segons s'ha comunicat des del consistori, "el departament d'Ensenyament va decidir fa unes setmanes que l'activitat complementària no obligatòria que realitzaven Pere Estadella i Jordina Ros no continués pel proper curs escolar, un cop analitzades les despeses que s'estaven assumint des de la regidoria i estudiant el pressupost per aquest 2012". També s'apunta que hi ha altres activitats no obligatòries que tampoc s'han renovat.

Des de l'Ajuntament expliquen que existia un contracte de prestació de serveis prorrogables anualment amb l'empresari Pere Estadella i que per aquest curs 2011-2012 el contracte ja estava prorrogat. Per últim, el consistori afirma que "el departament ha tingut en compte que hi ha d’altres necessitats obligatòries i imprescindibles que fins ara no estaven cobertes, i s’havien de tenir en compte per aquest 2012".

Comenta aquest article