Informació general

Grup de Teatre Xerinola

Per Èlia Bellmunt

Josep M. Pallisé:
“Ara mateix estem travessant un molt bon moment”
Quines han estat les claus perquè el grup de teatre Xerinola hagi arribat a complir 25 anys?
Molta paciència. Bé, molta constància i moltes ganes de fer teatre, evidentment, i donar tot el suport a la gent que ve a fer teatre. És un hobby que fem fora d’hores, als vespres i nits, estàs cansat i, clar, no sempre estem de molt bon humor com per fer reunions o assajar. Però amb ganes i paciència se soluciona tot. Qui de veritat ha de prendre paciència amb l’humor de tots nosaltres és la Rosa Maria Sarrà, la directora del Xerinola.

Quin és el moment actual que viu el Teatre Xerinola com a entitat?
Ara mateix, jo crec que estem travessant un molt bon moment. Tenim molta gent jove que està fent teatre i això, és clar, t’anima moltíssim. Durant uns anys ho vam passar prou malament perquè érem molt poca gent. A part d’aquests joves, d’entre 14 i 19 anys, també tenim una vintena de canalla petita, d’entre 6 i 12 anys, fem un taller de teatre. Arribar als 25 anys, després d’haver passat moments dolents, amb tanta gent jove anima moltíssim perquè veus com la feina que has fet i estàs fent té una resposta.

Com valores el suport, participació o resposta rebuda per part de les cambrilenques i cambrilencs en l’àmbit cultural en general?
Sincerament, amb la mà al cor, des del grup de Teatre Xerinola, crec que no ens mereixem la resposta que estem tenint de la gent, ni tampoc les altres entitats. Es triga molt de temps en organitzar qualsevol acte, costa molts esforços, i la gent que va al teatre, en aquest cas, és molt poca, molt poca. Quan anem fora la gent ve al teatre, potser perquè està més conscienciada que quan es fa un acte al seu poble s’hi ha d’anar; fins i tot felicita els actors i equip tècnic, cosa que aquí no passa. La resposta de la gent de Cambrils és negativa i, és clar, desanima que no et vinguin a veure els teus. Hem canviat el registre de les obres que fèiem, ara és més seriós i de major nivell, però la gent continua sense donar resposta; no sabem què fer, la veritat.

Les infraestructures culturals del municipi són les adequades i suficients?
Tenim unes infraestructures nefastes, no tenim els locals adients per fer teatre, i d’això la resposta de la gent. Reivindiquem un lloc per fer teatre, una reivindicació històrica des de fa 25 anys, malgrat que La Salle és casa nostra i hi estem molt còmodes. Reivindiquem un teatre perquè a Cambrils ja seria hora de tenir un teatre com a tal, no una sala polivalent. Ens fa falta un teatre com el pa que mengem. Tampoc cal que sigui un Fortuny o un Bartrina, però malgrat tota la bona voluntat, el pavelló no és el lloc adequat.

Com haurien de ser les relacions amb la resta d’entitats culturals?
El teatre és una activitat que majoritàriament es fa dins d’un local tancat i per tant és comparable al grup de teatre La Teca. Malgrat això, crec que el problema és el mateix per a tots, la gent no surt, algun dia sembla que hi ha algú més... però la gent no surt.

I amb l’Administració, l’Ajuntament, quina és la relació?
Les relacions entitat-Ajuntament, bé. Bé, el que passa és que és un tema pressupostari. Construir un teatre és car i no es resol amb una subvenció. Amb 25 anys hi ha hagut temps de sobres com per fer un teatre. Nosaltres el que volem és fer teatre i ho fem amb tota la il·lusió del món allà on convingui. Però reconeixem que Cambrils té prou entitat com per tenir un teatre permanent, potser així crearíem una mica de cultura de teatre i de mica en mica la gent s’aniria acostumant, s’animaria i nosaltres ens sentiríem més acollits.

Com veus el futur del grup de teatre Xerinola?
Si durant 25 anys hem estat fent teatre, amb uns inicis precaris, continuarem fent-ne, encara que no tinguem un teatre. Reivindiquem a veure si mai podrem tenir un teatre en aquest poble. I conscienciar una miqueta la gent que val la pena que vinguin al teatre i agrairïem que ho fessin.

§ FITXA TÈCNICA DEL GRUP DE TEATRE XERINOLA§

El 1978 es fundava el grup de Teatre Xerinola i des de llavors, i ja fa 25 anys, el teatre de La Salle ha estat el lloc de reunió i assaig. Temporalment aquest espai està inutilitzat per la necessitat de reformes en l’edifici. Enguany s’ha programat una activiat mensual per tal de celebrar l’aniversari, és “L’any Xerinola”: un cicle de teatre, un recital de poesia al carrer, contes itinerants, un musical, una xerrada amb gent del teatre, estrenes... Com a cloenda, el desembre, es preveu una edició especial dels Pastorets amb tota la gent que ha format part del grup al llarg d’aquests 25 anys.

El dimecres sempre ha estat el dia de reunió, que ara té lloc al despatx que els ha estat assignat al Centre Cultural i Ocupacional. Actualment el Teatre Xerinola consta de 20 membres adults i tants més de petits. Des que són membres de la Federació de Grups de Teatre Amateurs, s’ha constituït una junta de la qual n’és el president Josep Maria Pallisé.

Comenta aquest article