Cultura

El FEC Festival projectarà mig centenar de curts, on destaca la participació del cinema francès

Per Cristina Sierra

Christian Inaraja, Joaquim Sorio, Francesc Garriga i Sílvia Ferran en la presentació, ahir del FEC 2012

El FEC Festival Europeu de Curtmetratges projectarà mig centenar de curts d'entre una selecció de 2.000 obres rebudes procedents d'Espanya, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bòsnia, Eslovènia, Finlàndia, França, Grècia o Itàlia, entre d'altres. De l'1 al 3 de març, Cambrils celebrarà la 14a edició del concurs estatal amb la participació de 24 obres, mentre que del 8 al 10 de març, Reus agafarà el relleu de Cambrils per projectar els 28 curts participants en l'11a edició del concurs europeu, que enguany compta amb una destacada participació del cinema francès, ja que 10 de les 28 obres europees seleccionades són franceses. Ahir al matí al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Francesc Garriga–, el regidor de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Reus –Joaquim Sorio– i els directors del Festival –Christian Inaraja i Sílvia Ferran– van presentar les novetats i activitats del FEC 2012.

Es redueix un dia de projecció

Els regidors de Cultura de Cambrils i Reus van coincidir amb la importància de treballar en xarxa i poder coordinar esforços de les dues ciutats per mantenir el festival que ha esdevingut una referència en el món dels curtmetratges. Per la seva banda, Inaraja va explicar que la principal diferència que hi ha enguany és que les retallades també han afectat al Festival i s'ha reduït un dia de projecció tant a Cambrils com a Reus. El pressupost per aquesta edició a Cambrils ha estat de 38.500 euros –prop de 6.000 euros menys que l'any anterior– i a Reus, 54.000 euros –4.000 euros menys que l'any 2011–. Tot i les retallades, Inaraja va afirmar que la reducció no els ha afectat i han mantingut la mateixa qualitat que en les edicions anteriors. El director del Festival va voler agrair als dos ajuntaments la seva col·laboració, ja que són conscients que "s'estan deixant de fer molts festivals i és una sort i un privilegi poder mantenir aquest festival". Inaraja també va explicar que finalment el FEC ha obtingut el recolzament del ministeri de Cultura amb l'ICAA (Instituto de Cinematografia y de las Artes Audiovisuales) i va apuntar la importància del Festival dins els premis Goya, que ja fa 3 anys que els tenen en compte.

Activitats complementàries

A continuació, Sílvia Ferran va repassar les activitats més destacades per aquesta edició, com el "Concurs de Microfilms", el taller infantil d'animació "Minicurts", el crèdit universitari de la URV "M'agraden curts!" o la secció "D.O. Films", amb curtmetratges de directors del Camp de Tarragona. Per enguany, també hi ha prevista una de les activitats més emblemàtiques del Festival, la sessió "Nice to meet you", on els directors participants es poden trobar amb periodistes i públic del festival per intercanviar opinions sobre els curtmetratges.Cal destacar la secció "Panorama", un recull de curtmetratges seleccionats fora de competició que opten al Premi del Públic o la novetat de la selecció FEC, on l'organització posa a disposició de les persones acreditades al Festival una selecció de 110 curtmetratges per poder establir lligams amb els productors participants. Enguany, una de les activitats que s'ha deixat de fer per les retallades és el "Trajectes", l'activitat que es feia als instituts on els alumnes rodaven un curt.

Comenta aquest article