Societat

El rei Carnestoltes i l'ajuntament carnavalesc prenen possessió del seu efímer mandat

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la sessió plenària de l'ajuntament carnavalesc

L'ajuntament carnavalesc amb el rei Carnestoltes com a cap visible, va prendre possessió del seu efímer mandat el passat divendres al vespre en un acte celebrat a la sala de plens de la Casa de la Vila. A les set de la tarda van irrompre dins l'edifici consistorial. Després de saludar l'alcaldessa i els regidors, les autoritats carnavalesques van entrar a la sala de plens on el rei Carnestoltes va rebre la vara de mans de l'alcaldessa i, tot seguit, va fer un pregó d'inici de mandat. A continuació es va celebrar un ple en el que es van aprovar cinc propostes.

"La il·lusió no ens la traureu"

El rei Carnestoltes va ser prou explícit en el seu discurs, "què us pensàveu, que amb l'excusa de la crisi, les retallades, el xantatge de Ryanair, la inacabada estació del tren i la baixada de subvencions no tindríem Carnaval? Doncs us foteu! La il·lusió no ens la traureu!". El Carnestoltes va fer esment dels canvis polítics que s'han produït el darrer any, tant "en el cielo de las Españas" com a nivell local. En aquest darrer àmbit, fins i tot va fer un seguit de propostes com és el de destinar l'auditori "als que es diuen indignats perquè puguin fer pintades, xerrades, manifestacions i, sobretot, força botellons". També va anunciar que per l'any vinent, aquest acte inaugural es fes a la seu d'Aparcam, ja que "per espai no serà i així un bon ús se li donarà". També va llençar la proposta de canviar l'escultura de les sirenes "per les d'un bon verat! Vull dir per una sardineta, per fer la cosa més fineta".

El forat del Pòsit convertit en dofinari

Tot seguit es va iniciar el ple amb un primer punt en el que s'havia d'aprovar l'acta anterior i en el que ja es va fer evident la pugna entre el nou regidor de Promoció de la Ciutat, lluint bufanda i tirants amb la bandera espanyola i volent imposar el castellà, i el regidor de l'oposició d'esquerres, amb proclames independentistes.
En el segon punt de l'ordre del dia es va aprovar "el canvi de factures cap a Vila-seca i la baixada de sous i acomiadaments dels treballadors de l'ajuntament". Aquest punt el van debatre els regidors d'Hisenda i el d'Agricultura, els Jonàs i Mataties dels Pastorets, que van cantar uns cuplets, tal i com es fa a l'escena de la foganya de l'Estel de Natzaret, per dir clarament i resumint-ho en un dels cuplets de Mataties, "si exagerem la situació i els hi entren tots els mals, podrem fer el que vulguem fins a les municipals".
El punt tercer de l'ordre del dia feia referència a les obres no acabades a Cambrils. En aquest punt, el regidor d'Obres Públiques va proposar que al forat que s'ha fet a la plaça del Pòsit, "hi tirin quatre dofins i que es transformi en un dofinari". També es va proposar que l'auditori es deixi tal i com està ara i serveixi per a fer-hi "grafitis, a dormir els rodamons i a fer els grans botellons".
El quart punt de l'ordre del dia va suposar l'aprovació de convertir la carpa de festes en el nou local de les entitats festives de Cambrils. Aquest punt va ser defensat pel regidor de Festes i Cultura, el diable satíric del ball de la Rosaura que va aprofitar per a fer una proclama independentista.
Finalment, en el darrer punt de l'ordre del dia, es va decidir "la traducció al castellà dels cartells actuals de la ciutat", punt defensat pel regidor de Promoció de la Ciutat tot dient que "a esta casa se llame Ayuntamiento, total, la mitad del gobierno es español". El punt el va aprovar directament el rei Carnestoltes quan el regidor li va suggerir que li regalaria un "traje".

Comenta aquest article