Informació general

Josep Sánchez Cervelló: "La gent que ha sortit una vegada al carrer pot tornar a sortir. Això és un germen que una vegada t’ha contagiat, és molt difícil d’extirpar"

Per Berta Ruiz

Josep Sánchez Cervelló i Ramón García Mateos, ahir al vespre al Centre Cultural

El professor d'Història de la URV –Josep Sánchez Cervelló– va protagonitzar ahir al vespre un nou acte en el marc de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. En aquesta ocasió el tema de la trobada va ser el moviment dels indignats. El director de l'Antena, Ramón García Mateos, era l'encarregat de presentar l'acte que va tenir lloc a la sala d'actes del Centre Cultural.

"Encara queda molt del moviment dels indignats. Queda l'essència"

Preguntat sobre què queda d'aquell moviment social que va esclatar el maig de l'any passat, Cervelló va manifestar que "encara queda molt d'aquell moviment. Crec que queda l’essència. El moviment dels indignats és un moviment de contestació al sistema, és un moviment que procura donar solucions a la globalització en un sentit positiu. Tal com funcionen les coses ara mateix, els rics cada vegada són més rics, els pobres cada vegada són més pobres, i la classe mitja desapareix. Per tant, si no s’hi posa remei, com deia Marx, avancem cap a una concentració del capital financer i del capital especulatiu i això condueix al desastre més absolut i a la degradació del sistema". Les grans reivindicacions d'aquest sistema segons Sánchez Cervelló són canviar l'economia i "passar d’una economia especulativa a una economia productiva; que hi hagi ocupació; aconseguir una política transparent, honesta, sense corrupció i canviar la llei electoral, que dóna suport als partits majoritaris i que no és equitativa. I també adoptar una altra mirada sobre l'ètica i la societat, crec que això és un desig que cada vegada és més extens".

"És un toc d’atenció cap als governants del planeta"

Sobre aquella massiva lluita social que, tot i que va néixer a Espanya, es va estendre a nivell global per tot el món, el professor Sánchez Cervelló va explicar que encara no s'ha aconseguit res. "Els moviments però, són lents. La permeabilitat de les idees sempre va per darrere de les concrecions, no sabem en què acabarà, però el que sí sabem és que és un toc d’atenció cap als governants del planeta, no es pot governar com s’està governant, no es pot governar com està governant el PP, no es pot fer aquesta reforma laboral que s’ha fet, no es poden fer les retallades que ha fet el govern de CiU a Catalunya. Ells han de saber que no poden passar certs límits, no tenen un poder per fer el que els hi doni la gana. La gent tenim un gran desencís de la política i de com s’està gestionant la crisi". Les mobilitzacions dels indignats, que van sorgir a partir del 15 de maig de 2011 (també anomenat Moviment 15-M), van esclatar uns dies abans de les passades eleccions municipals arreu de l'Estat. Aquesta coincidència en el temps però, no va propiciar "cap mena de repercussió política", segons va manifestar ahir el professor Sánchez Cervelló a Revista Cambrils Diari Digital. "La major part de la gent que està desencantada no vota i ells continuen gestionant la governació, tant si els vota el 30% com si els vota el 18%, com si vota el 90%, ells actuen independentment del vot de la població. El problema de la política actualment és que no hi ha cap diferència entre la dreta i l’esquerra. La gent no sap què ha de votar ni perquè ha de votar. El moviment dels indignats va en contra d’aquesta política, per tal d'aconseguir una política diferent".

"No es pot dir mai que cap moviment desapareix del carrer"

Malgrat que el moviment va deixar de ser visible al carrer, Josep Sánchez Cervelló va insistir que "no es pot dir mai que cap moviment desapareix del carrer. De fet, jo he tingut alguna experiència en moviments de contestació sobre el pla hidrològic nacional i, ells ho poden tornar a implantar, però nosaltres tornarem a sortir al carrer. Per tant, aparentment ha desaparegut tota la protesta i tota la mobilització popular. Les persones que han sortit al carrer una vegada tenen la possibilitat de tornar a sortir una altra. La gent que es consciencia acaba defensant els seus drets, defensant les seves conviccions i això és un germen que una vegada t’ha contagiat, és molt difícil d’extirpar, per tant, aquesta és la nostra esperança. Ells pensen que s’ha acabat, però no s’acabarà i han de tenir més compte amb el que fan. Si hi ha un esclat social amb la ràbia continguda de la gent que no té feina, de tota la gent que ha de pagar la hipoteca, etc. Això és una cosa molt gran".

Comenta aquest article