Els habitants de Duisburg destitueixen el seu alcalde per la tragèdia de la Love Parade de 2010 on van morir dues joves de Cambrils i Tarragona
![]() | |
Persones reunides al túnel on es va produir l'allau humana, l'estiu de 2010 (imatge d'agència - ACN) |
Referèndum ciutadà
L'alcalde de Duisburg s'havia negat a dimitir en els darrers mesos al·legant que ell no va ser el responsable dels fets. De fet, Sauerland no està entre els 17 imputats, 11 d'ells treballadors municipals, en el marc de la investigació judicial que segueix oberta. Malgrat això, l'opinió pública l'havia responsabilitzat de la tragèdia. La llei de municipis de Renania del Nord-Wesfalia preveu aquesta mena d'iniciatives i que siguin els ciutadans qui puguin fer fora un alcalde. Per aconseguir-ho han de guanyar per majoria simple un referèndum en el qual hi ha de participar com a mínim el 25% del cens de la ciutat. El referèndum es convoca si els organitzadors recullen un nombre mínim de signatures prèviament. En aquest cas, a Duisburg, un mínim de 92.000 habitants havien de votar per fer fora l'alcalde. Finalment, aquesta xifra es va superar i va arribar a 129.833 duisburguesos que van votar aquest passat diumenge. Adolf Sauerland haurà de deixar el càrrec després d'accedir a l'alcaldia de la ciutat l'any 2009.
Els pares de les dues noies tarragonines mortes en l'allau humana ja havien manifestat l'any passat, que veien amb bons ulls la recollida de signatures per convocar aquest referèndum. Recordem que Marta Acosta, de Cambrils, era estudiant de filologia anglesa a la Universitat Rovira i Virgili, i Clara Zapater, de Tarragona, era estudiant de psicologia a la UAB. Ambdues estaven finalitzant el seu any d'Erasmus a Alemanya.