Cultura

El músic cambrilenc Carlos Rom presenta el single "Peret i Mandinga", un avanç del seu proper treball discogràfic "Naltrus som així"

Per Berta Ruiz

Pep Pellicer, Francesc Garriga i Carlos Rom van presentar el single a la Torre del Port

El músic cambrilenc Carlos Rom, acompanyat de l'artista local Pep Pellicer, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Francesc Garriga– va triar la Torre del Port com a escenari, aquest passat dissabte al matí, per fer la presentació del single "Pere i Mandinga", un avanç del seu proper treball discogràfic "Naltrus som així".

Un antic relat pescador

Tal com va explicar Francesc Garriga en la seva intervenció, el single "Peret i Mandinga" conté una narració i una cançó basada en un antic relat pescador que prové dels temps de la vela i del rem. La lletra i la música han estat creades per Carlos "Ventura" Rom, i ha comptat amb la col·laboració de Pep Pellicer i les veus del Jordi Bladé, Albert Piqué, Nil Rom i el músic Dominique Chatelain. A partir de l’anècdota de la frase marinera "Boga fill meu boga", Carlos Rom ha produït i finançat aquest CD al seu càrrec com avanç del proper treball discogràfic "Naltrus som així", que comptarà amb 14 temes nous, ja composats, i que apareixerà als voltants del Nadal d’enguany. Garriga també va recordar que el primer CD de Carlos Rom "Aquí queda aquesta gent", que va sortir a la llum el desembre de 2010, que exhaurir les seves 1.000 còpies realitzades en només un mes.

Una tirada de 1.000 exemplars a 3 euros

Sobre l'artista, el regidor de Cultura va explicar al públic assistent una breu pinzellada de la seva trajectòria. "Carlos 'Ventura' Rom és pescador de professió en actiu, però també coneix els escenaris ja que, a més de membre de l’Associació de Músics de Cambrils, té una llarga trajectòria semiprofessional relacionada amb diverses formacions. En aquesta vessant artística, fa uns mesos va impulsar el retorn dels Nats com a homenatge pòstum al recentment desaparegut i cofundador del grup, Jordi Pallarès, a qui també dedica ara “Peret i Mandinga”. Amb aquest CD, Carlos Rom continua aprofundint en donar a conèixer el patrimoni immaterial dels pescadors de Cambrils, gràcies a composicions que beuen del patrimoni oral transmès de pares a fills i que sovint esdevenen temes completament nous amb ritmes actuals", va explicar Garriga. D'aquest single s'ha fet una tirada de 1.000 exemplars i es podrà adquirir per 3 euros als diferents equipaments culturals.

Un avanç del segon disc, "Naltrus som així"

En la seva intervenció, Carlos Rom va donar les gràcies a tots els assistents a l'acte i va afirmar que "sense vosaltres, no tindria sentit fer-ho". La seva gran motivació, segons va dir, és fer "alguna cosa pel poble" i "quan el poble respon és una cosa impagable". Tal com va comentar aquest single és un tast entre el primer i el segon disc, "perquè un període de 2 anys és poc temps per a l'artista perquè estem treballant contínuament, però es fa llarg pel públic que espera la sortida". Sobre la col·laboració de Pep Pellicer, Rom va lloar-lo com una de les figures principals a l'hora de fer aquests treballs de recuperació del patrimoni oral mariner. Per la seva part, Pep Pellicer va recordar que "en Carlos Rom ha ideat, ha pensat i ha recollit d'una manera gràfica, escrita i cantada una sèrie de tradicions, fets i anècdotes que, si nos fos per aquest treball s'haurien perdut! Si algú no ho recull, es perd. Jo ho havia pensat però mai m'havia atrevit a fer-ho i crec que és un fórmula molt adient per recuperar-ho". Pellicer també va agrair al col·laboració de moltes persones que fan que es conservi "aquell caliu de poble que a vegades sembla que s'esvaeixi. Amb iniciatives així, ens sentim més units com a poble, tant a la vila com a la platja".

Participació dels "vileros" en el segon disc

Sobre el segon treball que està preparant i que veurà la llum a finals d'aquest 2012, Rom va avançar alguns detalls. Va dir que serà un disc més reivindicatiu, més evolucionat en el temps i no tant "sectari". "El primer CD va ser fet al 100% per pescadors. En aquest hi haurà barreja i la participació dels vileros. La satisfacció més gran per a mi, com a pescador de Cambrils, és que els meus amics vileros em felicitin, m'entenguin i em reconeguin el meu treball. En aquest treball, els vileros també s'impliquen com és el cas del Pere Martí, un vilero que canta amb un llenguatge habitual dels mariners". En aquest sentit, Rom va reivindicar la manera tan cambrilenca d'anomenar-se els de la Vila i els de la Platja: vileros i mariners. "El dia que això es perdi, haurem perdut la identitat de poble, perquè això ens fa rics culturalment. És un treball cultural del poble", va dir.

Comenta aquest article