Informació general

Els grups de l’Ajuntament arriben a un acord per presentar una moció relativa a la taxa sobre les estades en establiments turístics

Per Cristina Sierra

Els grups van presentar una moció conjunta relativa a la taxa sobre les estades en establiments turístics

En la sessió plenària d’ahir es va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció relativa a la taxa sobre les estades en establiments turístics aprovada pel Govern de la Generalitat als pressupostos de 2012.  Tal com constava en l’ordre del dia del ple, el grup del PSC presentava aquesta moció relativa a la taxa turística i l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va explicar que arrel d'aquesta moció “entre tots els grups hem sigut capaços d’arribar a un acord amb un text còmode i presentar una moció conjunta”.

En aquesta moció, els grups insten al Govern de la Generalitat “a revisar el projecte de llei i fer una moratòria per un millor estudi consensuant amb el sector i municipis implicats el moment i forma més adequats per demanar aquest esforç”. Els grups demanen que en el cas que s’apliqui la taxa “es faci d’una manera justa i proporcional tenint en compte el volum de negoci i la mida de les empreses i els seus establiments, així com els diferents models territorials de turisme”.

La regidora del PSC Ana López va llegir la moció i va afirmar que es té “una gran preocupació perquè aquesta taxa suposa un pas enrere en el nostre model turístic”. Tal com va explicar l’alcaldessa, l’Ajuntament ha participat en reunions amb la directora de turisme per explicar les negociacions i es va aprofitar la visita a Fitur per parlar del tema. L’alcaldessa va apuntar que "no és el mateix un hotel de costa que un de ciutat i que els menors de 12 anys no estan inclosos en aquesta taxa".

Per la seva banda, el regidor de Turisme –Xavier Martí– va agrair l’entesa que hi ha hagut entre tots els partits per fer la moció conjunta i va explicar que s’han fet contactes perquè la taxa tingui el menor impacte possible dintre del nostre territori i que els operadors fixats per enguany no se’ls hi apliqui aquesta taxa. “De ben segur que la taxa tirarà endavant però esperem que sigui mínima”.

El NMC presenta una moció sobre la dació en pagament en el cas de l’habitatge i l’alcaldessa diu que “té un punt d’oportunista”

Un altre dels punts que constava a l’ordre del dia era una moció del grup del NMC sobre la dació en pagament en el cas de l’habitatge que no va ser aprovada. El portaveu del grup –Oliver Klein– va llegir la moció en la que es demanava regular la dació en pagament de manera que !si el banc executa i es queda l’habitatge, el deute queda liquidat o la conversió del parc d’habitatges hipotecats de primera residència en parc públic de lloguer social”.

El portaveu del grup dels socialistes –Robert Benaiges–  va explicar que s’abstindrien en la votació “perquè hi ha una sèrie d’elements que necessiten una reflexió però entenem la filosofia de la proposta  a nivell social”. Acte seguit,  l’alcaldessa, en nom dels tres grups de govern,  va dir a Klein que “en les mocions que presenten sempre ens queda un dubte ja que sempre ens portem mocions que superen de molt l’àmbit local. Entenem que la moció té un punt d’oportunista”.  Dalmau també va recordar que al març del 2011 el govern i grups de l’oposició van aprovar una moció per donar suport a la dació i “nosaltres entenem que ja vam donar suport en aquell moment”.

Klein va replicar a les paraules de l’alcaldessa afirmant que el govern podia traslladar aquesta moció als seus partits representats al Congrés i al Parlament i va apuntar que “no em pot saber més greu que em digui oportunista per estar al costat de la població”.  L’alcaldessa va contestar al portaveu del NMC afirmant que “vostè té un problema amb la redacció de les mocions, aquí diu que exercim els nostres drets per via judicial quan no podem perquè no tenim competències, trobo que és una mica estèril tornar a repetir un debat quan el mes de març ja vam donar recolzament a una moció. Retiri la moció i la torna a redactar, li proposo perquè el que vostè verbalitza no és el que està escrit”.  En aquest punt, Klein va dir que “la moció està consensuada, l’hem treballat i ratifiquem la moció”.

Comenta aquest article