Informació general

El ple aprova la pujada de la taxa de l'aigua del 9% i del 19%, segons els trams de consum, i del 12% en la del clavegueram

Per Cristina Sierra

La factura de l'aigua experimentarà un augment de cara al 2012

El ple ordinari celebrat ahir al matí va aprovar la pujada dels rebuts d’aigua i de clavegueram amb els vots en contra dels grups de l’oposició. Tal com va explicar l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– aquest augment  dels serveis, gestionats per Secomsa Aigües, s’ha produït degut a la greu situació econòmica de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Dalmau va afirmar que s’ha treballat amb Secomsa perquè el volum més gran de rebuts incrementi el més mínim i va explicar que la pujada del 9% és la que afectarà a la totalitat d'habitatges cambrilencs i el 19% s’aplicarà als habitatges de segon tram de consum, és a dir, els
que sobrepassen els 27 metres cúbics que Secomsa Aigües va establir, al seu dia, com a mínim. Cal dir que fins ara, els habitatges que consumien d'entre 27 a 36 metres cúbics d'aigua tenien la mateixa tarifa que els de consum mínim i ara, amb la nova taxa, veuran incrementat el seu rebut un 19,06%. La resta de trams superiors, que fins ara ja pagaven més, també veuran incrementat un 19% el rebut d'aigua. L’alcaldessa va afirmar que si es comparen els rebuts de 2011 amb els de 2012, el rebut dels habitatges que consumeixen 27 metres cúbics d’aigua incrementarà tres euros per trimestre.

El PSC afirma que aquesta pujada afectarà al sector hoteler

El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va apuntar que “el grup no està gens d’acord amb aquesta pujada”. El portaveu va afirmar que sempre s’apliquen aquests increments als ciutadans i “no pot ser que s’apliquin aquestes mesures, totes en un any i totes a l’hora”. Tal com va apuntar l’exalcalde, la pujada del 19% afectarà a les empreses que necessiten l’aigua, com el sector hoteler, “no sé què diran l’associació hotelera, posaran el crit al cel!”.

Per la seva banda, el portaveu del grup del Nou Moviment Ciutadà (NMC) – Oliver Klein– va assenyalar que si els sous no pugen i anem sumant els impostos, afecten les butxaques cambrilenques. “Seré sincer, no estem d’acord amb aquest increment, s’ha de considerar l’aigua com un bé públic”.

L’alcaldessa apunta que altres municipis veïns també han pujat els rebuts i el PSC diu que qui aprova la pujada és el govern i no Secomsa

En el torn de rèplica, Dalmau va afirmar que l’aigua era un servei municipal però l’any 2004 l’equip de govern va decidir vendre’l al Consell Comarcal i ho va començar a gestionar Secomsa Aigües i “ara ens veiem obligats a negociar amb ells”. L’alcaldessa va explicar que les negociacions “han sigut llargues i s’ha intentat reduir al màxim aquest increment” i va apuntar que altres municipis també han vist incrementat el seu rebut. “ A mi tampoc m’agrada que pugin els rebuts, jo també els pago”.

Acte seguit, Benaiges va demanar la paraula per afirmar que les comparatives amb altres poblacions “s’han d’agafar en funció de criteris equitatius”, ja que a Vinyols el preu de l’aigua és més baix que a Cambrils. Segons l’ex alcalde, Secomsa sempre havia fet una proposta de pujada de preus i era el ple qui decidia. “Podien haver aplicat altres criteris, s’aprova el què vostès creuen necessaris”. En aquets punt s’hi va sumar Klein preguntant-se si Secomsa fa bé la seva feina per pujar aquests impostos. “Si les coses han de crèixer a l’infinit cada any ens haurem de replantejar el futur”.

L’alcaldessa va acabar el punt contestant a Klein que “aquest replantejament el podia haver fet quan estava al govern” i va recordar a Benaiges que els altres anys les propostes passaven per junta de govern i no per plenari.

El PSC presenta una moció relativa al cànon que paguen els ciutadans al Consorci d’Aigües de Tarragona

El grup del PSC va presentar una moció al ple sobre el cànon que paguen els ciutadans al Consorci d’Aigües de Tarragona. El regidor Dani Pallejà va llegir la moció on s’instava al Govern de la Generalitat “a promoure l’homogeneïtzació de les tarifes d’abastament en alta i també en l’equiparació dels tributs de l’aigua del Camp de Tarragona amb els de la resta de Catalunya, de manera que l’efecte sobre l’usuari sigui neutre”. El grup del NMC va votar a favor de la moció i l’alcaldessa, parlant en nom dels tres partits de govern, va explicar que s’abstindrien perquè la moció era molt tècnica i que podia entendre les dues opcions ,però l’ACA no pot continuar subvencionant la taxa perquè té pendents per pagar 354 milions d’euros.

S’aprova per unanimitat el Manual d’Actuació per a Emergències Sísmiques i per a Nevades

Cal dir que durant el ple d’ahir també es van aprovar diversos punts per unanimitat. Dos dels punts més destacats van ser l’aprovació dels Manuals d’Actuació per a Emergències Sísmiques i per a Nevades a la població. D’altra banda, es van aprovar dues peticions per part de dos treballadors de l’Ajuntament per poder compatibilitzar la feina del consistori amb feines privades i es va aprovar la verificació del text refós  del pla parcial del sector 4-Els Antígons del POUM.

Comenta aquest article