Informació general

Es fa una crida per ajudar els campaments de refugiats del poble sahrauí

Per Judit Pinazo



Els regidors de l'Ajuntament acompanyats de Gemma Felip –presidenta de l'ACAPS– i Ramon Canalda –secretari de l'ACAPS– ahir en roda de premsa
El Departament d'Educació de l'Ajuntament en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) de Cambrils fan una crida urgent a la solidaritat per tal d'ajudar els refugiats en els campaments del Sàhara, després que les pluges torrencials dels darrers dies han destruït el 50% dels habitatges del campament i que afecten més de 160.000 persones.

Segons l'associació Um Draiga - Amigos del Pueblo Saharaui en Aragón, la força de les pluges que van caure els passats 9, 10 i 11 de febrer han provocat l'enfonsament de la meitat de les cases del camp de refugiats totes elles construïdes amb tova (argila i fang) i ha provocat que la majoria de famílies hagin perdut les poques reserves d'aliments que tenien. L'ajuda humanitària alimentària és molt deficient a la zona i les pluges amplien encara més l'estat d'emergència.

Per altra banda alguns hospitals i escoles construïts amb ajuda humanitària han quedat totalment destrossats. Metges del Món i la Creu Roja alerten de l'alt risc d'epidèmies que pateix la zona per l'acumulació d'aigües brutes i contaminades.

El regidor de Participació Ciutadana i Cooperació, Salvador Matas, va voler denunciar l'abandonament de fets tan importants com aquests per part dels mitjans de comunicació "hem detectat un silenci informatiu per part dels mitjans de comunicació en relació a un fet tan greu com aquest, i que no han reflectit la situació d'un poble, el sahrauí, que fa molts anys que viu en situació precària i creiem que s'ha de fer difusió per poder donar un cop de mà". L'Àrea de Cooperació ha obert el compte solidari per tal de fer aportacions econòmiques voluntàries per destinar a l'ajuda del poble sahrauí (2100 0141 37 0200352981). Els diners que es reuneixin es faran arribar a la secció local de l'ACAPS, que s'encarregarà de fer-los arribar als damnificats sahrauís.

Per altra banda, dins la partida d'ajuts d'emergència de què disposa l'Àrea de Cooperació, s'ha fet una aportació de 5.000 euros que a través del Fons Català de Cooperació es destinaran també a l'ajuda solidària del poble sahrauí.

Per la seva banda, Ramón García Mateos va destacar la importància de les escoles en campanyes d'ajuda solidària "fa molts anys que Cambrils manté una relació molt estreta amb el poble sahrauí, sobretot per les estades d'estiu de nens sahrauís. Les escoles són un molt bon canal de difusió i s'han preparat uns fulls informatius que s'han repartit per tots els centres escolars del municipi per tal d'explicar què ha passat i per què es reclama l'ajuda".

L'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) de Cambrils s'ha constituït recentment, tot i que la presentació oficial no serà fins al proper mes d'abril. La seu de l'associació es troba ubicada al Centre Cultural.

El secretari de l'associació, Ramon Canalda, va voler denunciar l'urgència de l'ajuda solidària "l'ajuda econòmica en aquesta situació és molt important; com a ciutadà esperava més ajuda per part del govern espanyol, considero que enviar dos avions d'ajuda humanitària és molt insuficient tenint en compte una població tan àmplia"
.

Comenta aquest article