Societat

Les Germanes Vedruna i el doctor Mario A. Trelles reben les distincions honorífiques municipals 2011

Per Berta Ruiz

Les Germanes Vedruna i el doctor Mario A.Trelles amb les plaques honorífiques a la sala de plens

Les Germanes Vedruna i el doctor Mario A. Trelles van rebre, aquest passat divendres al vespre, les distincions honorífiques 2011. Els guardonats van rebre aquest reconeixement municipal en un acte celebrat en una atapeïda sala de plens, que va comptar amb la presència de gairebé tots els regidors del consistori. L'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va ser l'encarregada d'exercir com a mestra de cerimònies, presentant l'acte i repassant la trajectòria d'ambdues distincions. Tal com va recordar, el passat 22 de novembre, la Comissió d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Cambrils va acordar, per unanimitat, atorgar les distincions honorífiques d'enguany a les Germanes Vedruna i al doctor Mario A. Trelles, després d'estudiar totes les candidatures presentades. El ple ordinari del passat 29 de novembre va ratificar aquesta decisió amb el suport de tots els grups municipals.

Les trajectòries dels distingits d'enguany

Mercè Dalmau va explicar que, segons decisió d'aquesta comissió es va acordar atorga una distinció honorífica municipal al doctor Mario A. Trelles, en reconeixement a la seva trajectòria professional i per la seva tasca al capdavant de la Fundació Antoni de Gimbernat fundada l'any 1990. També se li reconeix la seva iniciativa de convocar els premis "Fundació Antoni Gimbernat" per tal de reconèixer aquells treballs realitzats sobre els avanços en matèria de l'aplicació del làser en medicina i en cirurgia, uns premis que s'han entregat els anys 2007, 2008, 2009 i 2010. Per altra banda, també es decideix atorgar una distinció honorífica municipal 2011 a les Germanes Vedruna, en reconeixement a la seva tasca educativa desenvolupada al municipi de Cambrils. I, de manera especial, per complir-se enguany el 125 aniversari de l'arribada de les cinc primeres Germanes Carmelites de la Caritat a Cambrils per impartir l'ensenyament en l'escola impulsada per Benet Vidal i Gimbernat.

Mario A. Trelles: "Jo no vaig néixer a Cambrils, però Cambrils m'ha donat molt i m'he sentit acollit com un més"

Després de la presentació de Mercè Dalmau es va fer l'entregada d'ambdues distincions. En primer lloc, al doctor Mario A. Trelles que va voler adreçar unes paraules d'agraïment a tots els presents. Per començar, Trelles va recordar els seus orígens i la terra que el va veure néixer. "Vaig néixer a San Miguel de Piura, la primera ciutat que Francisco de Pizarro va fundar al Perú. La meva infància va estar marcada per la llum de la meva regió i pel calor dels meus pares. El meu pare era un home treballador que sempre deia que tots els èxits no són casuals, sinó fruit del treball i la constància; mentre que la meva mare era una persona de gran sensibilitat", va explicar. Als 12 anys, Trelles va ser enviat a la capital, a Lima, on va estudiar el Batxillerat sota un règim castrense i molt disciplinari, trets que segons va dir, van fer-lo una persona responsable i amb forces "per superar batalles". La seva etapa universitària la va passar a Espanya, època durant la qual, "vaig conèixer Europa, l'art i la lectura". A Barcelona es va graduar com a metge, i va escollir Cambrils com a lloc per exercir la seva professió. Un destí que va definir-lo com a "tranquil, amb una gran qualitat de vida, on la seva gent defensa la seva història i els seus costums, que treballen, que s'esforcen i que innoven. Jo no vaig néixer a Cambrils, però Cambrils m'ha donat molt i m'he sentit acollit com un més. I a mi m'ha tocat respondre al que m'ha donat aquesta terra. Sempre amb il·lusions, nous projectes i intentant transmetre als cambrilencs que la malaltia necessita comprensió per ser derrotada", va afirmar. Trelles també va recordar que des de la creació de la Fundació Antoni Gimbernat, l'any 1990, més de 1.000 metges hi han passat i s'hi han educat. Més endavant van arribar els premis en reconeixement als avenços en tecnologia del làser. Finalment, el doctor Trelles es va mostrar molt agraït a la Comissió d'Honors i Distincions per aquest reconeixement i també va donar les gràcies "al meu estimat Cambrils".

Germana Maria Dolors Ribes (Mare Provincial de les Germanes Vedruna): "Aquesta distinció ens honora perquè reconeix un valor com l'educació, que posa els bons fonaments en la persona des de la infància, el futur dels pobles"

Tot seguit, va ser el torn de les Germanes Vedruna que també van ser homenatjades amb la distinció honorífica 2011. La Germana Maria Dolors Ribes, Mare Provincial de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna, acompanyada de la comunitat Vedruna cambrilenca, va ser l'encarregada d'adreçar unes paraules d'agraïment. La Germana Maria Dolors Ribes va donar les gràcies en nom de tota la congregació Vedruna i de la comunitat Vedruna de Cambrils per 125 anys de tasca educativa "al nostre estimat poble de Cambrils", va dir. Va tenir un record per a totes les germanes que al llarg d'aquesta història han passat per Cambrils i va remetre's al dia 2 de desembre de 1886, quan cinc germanes van arribar per primera vegada a Cambrils. "Aquell dia va ser una gran festa, amb la benedicció de l'església i de la casa. El cor d'aquelles joves germanes devia bategar ben fort veient l'acollidora i simpàtica rebuda dels cambrilencs", va explicar. La Germana Ribes va manifestar "tenim el cor ple de joia i d'alegria vers Déu i vers totes les persones que van donar suport a l'obra iniciada per Benet Vidal i Gimbernat, i posteriorment per la família Vidal i Barraquer. Volem fer un agraïment a les congregacions que sempre han treballat en l'educació dels nois, a Santa Joaquima i a les cinc primeres germanes que van començar. Tenim el cor ple d'esperança, de present i de futur".
De fet, tal com va recordar la Mare Provincial, l'any 1996, les dues congregacions religioses centrades en l'educació a Cambrils van decidir unir-se en un centre únic, "empeses per la necessitat". Aleshores es va crear la Fundació Cardenal Vidal i Barraquer, que és la titular del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Va seguir dient que, "creiem en l'educació i en els valors que volia Santa Joaquima de Vedruna. Creiem en la pedagodia, en l'amor personal, en l'actitud propera i cordial, creiem en els infants i en els jove, acompanyant-los de manera positiva i a través de l'art de la motivació. Amb una educació arrelada en la vida, en la veritat, en la pau en la justícia, en l'ecologia i en poder assaborir el treball ben fet. Santa Joaquima deia que l'alegria era la principal virtut necessària per fer grans coses". Finalment, la Germana Maria Dolors Ribes va donar les gràcies a l'alcaldessa i al ple per aquesta menció, "una distinció que ens honora perquè reconeix un valor com l'educació, que posa els bons fonaments en la persona des de la infància, el futur dels pobles".

Mercè Dalmau: "Cambrils és el que és per les persones i aquesta és la seva grandesa. Per això volem fer justícia i reconèixer la tasca dels ciutadans que han fet de Cambrils el que és"

Per tancar l'acte, l'alcaldessa va adreçar unes paraules. Va reiterar la seva felicitació als distingits en aquesta segona edició i va recordar que amb aquestes distincions, "Cambrils reconeix l'expertesa i l'entrega als altres". Per un costat, a Mario A. Trelles que, des de l'any 1971, s'ha dedicat a la medicina dedicada a la cirurgia plàstica i reparadora i que ha obtingut un gran reconeixement arreu del món. El Centre Mèdic de Vilafortuny, segons va dir Dalmau, "és un altaveu del nostre poble. Un cambrilenc d'adopció que ha exercit com a tal arreu del món i ha fet de Cambrils un lloc d'expertesa en la seva matèria".
Per altra banda, Dalmau també va lloar l'empremta, la formació i l'entrega de les Germanes Vedruna a Cambrils, una comunitat que forma part de la seva història després de 125 anys. "Des dels seus inicis formant les joves i més endavant, també els joves. Molts de nosaltres hem estat alumnes de "les monges" en contraposició als "hermanos", va dir. L'alcaldessa també va recordar l'arribada de la congregació a Cambrils, després que l'any 1880, Benet Vidal i Gimbernat va fer construir la casa i l'església. El gener de 1887 es van iniciar les primeres classes, mentre que l'any 1900, la comunitat va traslladar-se al centre del carrer de les Creus, on Benet Vidal i Gimbernat va fer construir l'escola i la casa per a les germanes en uns terrenys familiars. Gairebé un segle després arribaria la fusió i la creació del col·legi únic. Dalmau va destacar l'obra de les germanes i "la construcció de totes les persones que hem passat per les seves aules. Uns valors importants que ens acompanyen com són l'honestedat, la humilitat, el rigor i la humanitat. Un caràcter que qui l'ha après al centre encara el manté". L'alcaldessa també va destacar la integració de la comunitat Vedruna al municipi. "És una comunitat nostra que també ha volgut que sigui nostra", va afirmar.
Per acabar, Dalmau va afegir, "Cambrils és el que és per les persones i aquesta és la seva grandesa. Per això volem fer justícia i reconèixer la tasca dels ciutadans que han fet de Cambrils el que és. L'any passat, Josep Salceda deia que amb aquesta menció es distingia 'l'orgull de ser cambrilencs', de naixament o no. Els distingits han estat importants pel creixement del nostre poble".

Comenta aquest article