Societat

El 8 de març posa el punt final a una setmana dedicada a la dona

Per Èlia Bellmunt

Moment de la taula rodona “Dona i política. Polítiques per a les dones”, dins la Setmana de la Dona
El dissabte 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es va celebrar al mollet del Rec l’acte que posava punt i final a una setmana dedicada a la dona. Sota l’epígraf “La mirada de la dona”, s’han englobat múltiples actes de caire divers. El 8 de març la regidora de Polítiques d’Igualtat, Rosa Maria López, va llegir el manifest constituït a partir de les conclusions extretes de totes les activitats dutes a terme. Un dels seus objectius és que no es quedi en simples paraules, sinó que s’obligui a complir-lo a la ciutadania. Es proposa un “nou contracte social” basat en l’absència de violència, en la participació i en la conciliació dels temps laboral i familiar. En acabar la lectura del manifest es va prosseguir a repartir entre els assistents el llibre blanc de la dona i tot seguit la Colla Sardanística de Cambrils va cloure l’acte amb una ballada de sardanes. Des del moment de l’arribada al mollet del Rec, s’havien estat repartint llaços de color lila, símbol del feminisme, entre els presents. El mateix 8 de març a la nit, al Teatre del Casal Parroquial, el grup de teatre La Teca va representar l’obra És que... és veritat!, que malgrat ser un acte gratuït va comptar amb escàs públic.

Calendari atapeït

Foto al port de participants a les jornades
“La mirada de la dona” s’ha celebrat a Cambrils del 3 al 8 de març. La coordinació i col·laboració de diverses entitats cambrilenques i diverses àrees de l’Ajuntament han fet que es poguessin programar diversos actes que cobrien molts àmbits culturals. L’aproximació als més joves es va fer mitjançant la projecció de la pel·lícula El Bola, d’Achero Mañas. En diversos espais de Cambrils, es va comptar amb dos tallers, tres exposicions, dues conferències, tres xerrades i dues tertúlies. A més a més, una xerrada a la ràdio, una taula rodona i un concert de Lídia Pujol. Un any més, es va celebrar també el Sopar Homenatge a la Dona. Rosa Maria López, regidora de Polítiques d’Igualtat, està molt satisfeta i contenta d’aquestes jornades i valora molt positivament la resposta i l’elevada participació de la ciutadania en tots els actes.

El fet que el calendari hagi estat tan atapeït en una setmana és perquè fins ara “no s’havia tractat amb tota la intensitat que es mereixia”. En les diverses activitats s’han posat de manifest aspectes que sovint romanen amagats i que seran motiu d’aprofundiment en successives jornades; segons la regidora “tan de bo algun dia haguem de deixar de celebrar això perquè, al cap i a la fi, estem celebrant una discriminació”. López explica que la situació de la dona és un problema social, discriminatori i visible, que s’ha d’abordar i solucionar prenent-hi part el conjunt de la societat ja que “implica a tothom”. Creu que les joves estan immerses en la mateixa dinàmica que les seves mares i àvies i no s’adonen d’això fins que no es troben en la seva situació. Per a la regidora és una fal·làcia que la visibilitat social de la dona, aconseguida amb l’accés a l’educació i la incorporació al mercat laboral, hagin suposat un canvi en les generacions futures, ja que la divisió sexual del treball i la discriminació per raons de gènere continuen vigents. També recrimina el paper dels mitjans de comunicació en general per la difusió d’estereotips sobre la dona, que junt amb la salut, el treball i la violència de gènere conformen en els quatre eixos puntals de les polítiques de la dona.

§ Concert de Lídia Pujol al Centre Cultural i Ocupacional§

En el marc de la setmana de celebració del Dia Internacional de la Dona, organitzada per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, va tenir lloc el dia 6 de març un concert de la cantautora Lídia Pujol que va omplir dues terceres parts de la sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional. Amb el nom de “Dels déus i de la vida” i l’acompanyament d’un acordió, Lídia Pujol va oferir un concert intimista que va ser força aplaudit pels assistents.

Comenta aquest article