Informació general

El PSC i el NMC donen "un marge de confiança" al govern i s'abstenen en l'aprovació del Pla de Sanejament

Per Berta Ruiz

El regidor d'Hisenda, Ramon Llobet, fent l'explicació del Pla de Sanejament

El Pla de Sanejament Financer 2012-2014 presentat per l’equip de govern va ser aprovat, amb les abstencions del PSC i del NMC, en la darrera sessió plenària celebrada el passat divendres. Aquest punt, novament va provocar un intens debat entre uns i altres.
En primer lloc, Mercè Dalmau va demanar “responsabilitat” als grups de l’oposició a l’hora de decidir el seu vot per tal de donar suport a l’equip de govern en un objectiu comú de redreçar la situació econòmica. Una situació, que segons va dir, ve donada per “una mala gestió econòmica, una falta de previsió i una irrealitat pressupostària”. A continuació, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va ser l’encarregat de repassar exhaustivament els objectius i els criteris d’aquest Pla de Sanejament, els quals ja s’havien explicat públicament en roda de premsa el passat 1 de desembre. A grans trets, es vol corregir l’elevat endeutament, l’estalvi net negatiu i el romanent de tresoreria negatiu i concentrar les diferents empreses municipals, passant de set a tres entitats. Tot plegat, actuant sobre diferents àmbits de gestió, tributaris, financers i pressupostaris.

El NMC dóna confiança al govern i s'absté

En aquest punt, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va anunciar que el seu partit s’abstindria donada la “responsabilitat” davant d’una situació molt complexa. Des del NMC van voler donar “un marge de confiança” al govern, a l’hora que els hi van demanar una exposició pública d’aquest Pla de Sanejament Financer, tal com van fer fa uns mesos amb l’estudi econòmic encarregat. Sobre una qüestió sensible com és el tema de personal, Klein va manifestar la seva preocupació davant d’això qüestionant-se sobre el bon funcionament dels serveis públics i sobre l’afectació directa a les famílies que es queden sense feina.

El PSC s'absté "per responsabilitat", però critica el Pla de Sanejament

En aquesta mateixa línia, des del PSC també van voler donar un marge de confiança a l’equip de govern i el seu portaveu, Robert Benaiges, va manifestar que el seu grup s’abstindria “per responsabilitat”. “Aquest és el seu projecte, que aporta les solucions que vostès creuen”, va dir. Malgrat això, Benaiges va criticar que el Pla de Sanejament els hi hagués arribat tres dies abans de la celebració del ple, és a dir, amb poc temps per analitzar-ho.
També va dir que aquest presenta dos problemes en fons i forma. Benaiges va criticar que l’estudi s’hagi donat de manera “irregular” i directament a una empresa (Efial), per l’import màxim que permet la normativa vigent. La mateixa empresa que ja havia realitzat l’estudi econòmic, i que segons Benaiges, presentava diferències respecte al que havia realitzat l’interventor. Un primer estudi sobre el qual ara, es fonamenta el Pla de Sanejament. Per tot plegat, tal com va dir el portaveu socialista, “aquest pla neix amb dubtes”. D’altra banda, Benaiges va defensar aferrissament el pla de sanejament que es va impulsar des de l’anterior govern, el qual, segons va dir, “volia allargar l’amortització de tota la problemàtica econòmica per evitar que les persones i els serveis ho patissin. Era un pla viable, però que s’allargava més en el temps”. Segons Benaiges, el Pla de Sanejament proposat per l’empresa Efial preveu un reducció del 10% del personal municipal.
Pel que fa a la concentració d’empreses municipals, Benaiges va manifestar que entenia la decisió, però que no comprenia com el PP hi donava suport quan sempre s’havien mostrat contraris a la creació d’empreses municipals. També va carregar contra el fet que el regidor d'Hisenda sigui nomenat el delegat de totes les empreses municipals. "Enhorabona! perquè tindrà un poder executiu digne d'admirar! Vostè és el macroregidor i el conseller delegat de tot!"

Mercè Dalmau: “Si creu que hi ha hagut frau, no especuli i vagi als tribunals. Sigui valent! Si nosaltres tenim sospites anirem als tribunals i no ens tremolarà la mà!”

L’alcaldessa va agrair les abstencions d’ambdós grups de l’oposició i va manifestar que la voluntat del govern és fer una exposició pública del Pla de Sanejament, seguint amb la seva línia de “transparència”. En resposta a les crítiques de Benaiges, Dalmau va dir que CiU va votar en contra de l’aprovació del pla de sanejament de l’anterior equip de govern, perquè era “irreal” i perquè es va demostrar que, “no va sanejar l’economia, sinó que la va posar pitjor”. Sobre la celeritat amb el qual s’ha presentat el pla, l’alcaldessa va dir que s’ha treballat a “contrarrellotge” per tal d’aprovar-lo el més aviat possible, enviar-lo a la Generalitat i que l’aprovin, per poder engegar el més ràpid possible la bateria de solucions proposades. En relació a les crítiques de Benaiges sobre la contractació de l’empresa que s’ha encarregat de fer el Pla de Sanejament, l’alcaldessa va demanar-li prudència. “Si creu que hi ha hagut frau, no especuli i vagi als tribunals. Sigui valent! Si nosaltres tenim sospites anirem als tribunals i no ens tremolarà la mà!”, va afirmar.

Pel que fa a les crítiques sobre l’acomiadament de personal, el regidor d’Hisenda, Ramon Llobet, va explicar que tot s’ha analitzat departament per departament i s’ha pactat amb els sindicats i la junta de personal. En resposta a Benaiges, Llobet va dir, que ell es dedica a complir amb la seva feina i fer un control de tot per portar la situació a bon terme.

Comenta aquest article