Informació general

Es presenta un projecte de conservació de la muralla medieval

Per Jordi Moreno

A dalt, aspecte de la Torre del Bou i una part de la muralla medieval. A sota, Jordi Torres mostra el seu projecte
El passat 11 de març, l’arquitecte i redactor de la Revista Cambrils Jordi Torres va presentar a la sala d’actes del Casal Cutural un projecte per a la conservació de la Torre del Bou i part de la muralla medieval existent. La proposta forma part del seu projecte final de carrera i també contempla la construcció d’un equipament cultural adjacent destinat inicialment a local d’assaig per als Xiquets de Cambrils. Des de fa anys, el consistori local està estudiant la manera de rehabilitar aquest edifici històric, però fins ara no s’havia presentat públicament cap projecte al respecte. Tal com Torres va afirmar durant la presentació: “la intervenció en aquest espai és molt complicada, he estat prop d’un any pensant quina podria ser una bona solució”. Arribat l’últim curs de formació universitària i mogut per la seva condició de cambrilenc i casteller, va decidir de centrar el seu projecte final de carrera en la muralla de Cambrils. Quan l’Ajuntament es va assabentar d’aquesta iniciativa va voler conèixer els detalls de la proposta per tal de tenir-la en compte de cara a futures actuacions.

Rehabilitació de la muralla

L’espai d’actuació es troba ubicat dins un Pla Especial de Millora Urbana endegat per l’Ajuntament l’any 1991. La Torre del Bou és l’única torre que es conserva de les cinc cantoneres que presidien les muralles de Cambrils i va ser construïda a finals del segle xiv per ordre de Pere III. La proposta d’aquest jove arquitecte destaca per la capacitat d’integrar la muralla amb un edifici de nova planta construït en un segon pla, “des d’un bon principi tenia clar que calia combinar els elements nous amb els vells i donar-los significat”. El projecte contempla obrir un pati que recuperi l’antic camí de ronda existent entre muralles. D’aquesta manera els vianants podrien veure la perspectiva interior i exterior de la muralla. També proposa, com a solució innovadora, recuperar les parts malmeses existents entre la torre i el portal del carrer Major amb una estructura formada per gabions metàl·lics farcits de pedra que donarien continuïtat a la muralla un cop el Parc de Bombers sigui traslladat al polígon de Belianes.

§ Un nou edifici per a l’Escola Municipal de Música§

La proposta també contempla practicar una obertura a la muralla de manera que permeti accedir al nou edifici des del passatge interior. Malgrat que l’edifici havia estat projectat inicialment com a local d’assaig de la colla castellera, Jordi Torres afirma que “també podria acollir perfectament altres equipaments culturals com per exemple l’Escola Municipal de Música. Es tractaria d’un edifici molt lleuger construït amb materials moderns com el vidre, l’alumini i el formigó, molt adequats en aquests tipus d’actuacions”.

Comenta aquest article