Societat

Cambrils, centre neuràlgic del món del patchwork

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte d'inauguració amb l'alcaldessa i els regidors, la professora Montserrat Forcadell, a la dreta de la imatge, i la presidenta de l'AEP, Rosario Casanova, al seu costat

Al llarg d'aquest passat cap de setmana, Cambrils ha estat el centre neuràlgic del món del patchwork acollint els actes centrals de la 13a Exposició Nacional de Patchwork, que cada any organitza l'Asociación Española de Patchwork (AEP). Riuades de gent han passat per les diferents exposicions de patchwork instal·lades en les cinc sales museístiques de Cambrils, les quals s'inauguraven oficialment el passat divendres al vespre amb un acte a la sala Àmbits. En aquest hi va ser present l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– acompanyada dels regidors del consistori, Carme Cros, Lluís Abella i Antonio Laguna. També hi va assistir la presidenta de l'Asociación Española de Patchwork –Rosario Casanova– i la professora cambrilenca Montserrat Forcadell, delegada de l'associació a la demarcació de Tarragona, i gran artífex del programa desplegat a Cambrils. 

En el torn de parlaments, Mercè Dalmau va lloar la gran "paciència i l'art" de totes les alumnes per ser capaces de crear peces tan boniques i va destacar la seva admiració davant de totes les obres exposades. També va manifestar la seva satisfacció que Cambrils pugui acollir una exposició d'aquestes característiques. Per la seva part, Rosario Casanovas va agrair l'acollida de la ciutat de Cambrils, així com de l'Ajuntament per "donar-nos l'oportunitat d'estar en aquest lloc tan bonic". Finalment, Montserrat Forcadell també va agrair l'esforç de tothom qui ha col·laborat en l'organització d'aquest esdeveniment, i molt especialment, va destacar el suport de les seves alumnes. Des de l'Escola de Patchwork Montserrat Forcadell també van lliurar-li un detall a l'alcaldessa, un mocador fet de patchwork.

Exposicions de patchwork a les cinc sales museístiques de Cambrils

Durant aquestes dies s'han instal·lat exposicions de patchwork de caràcter internacional, estatal, provincial i local a diferents punts del municipi i també es compta amb la col·laboració dels comerciants cambrilencs, a través de la Unió de Botiguers i l'associació Vilacentre, que decoren els seus aparadors amb treballs de patchwork.
A l'Espai el Pati del Centre Cultural hi ha una exposició amb les obres dels socis i sòcies de l'Asociación Española de Patchwork (AEP); mentre que a la sala Àmbits hi ha l'exposició "Quilts de les quilters locals", és a dir, amb els treballs realitzats per les alumnes de Montserrat Forcadell. Al Museu del Molí de les Tres Eres s'hi ha ubicada la mostra de "Quilts centenaris", amb peces antigues d'aquest art; mentre que a la Torre del Port s'hi ha instal·lat una selecció dels millors quilts realitzats a les escoles i tallers de la demarcació de Tarragona. Al Museu Agrícola de Cambrils també s'hi va muntar la mostra "Connexions de color", amb treballs col·lectius realitzats arreu d'Europa. Aquesta es va poder visitar fins ahir diumenge 27 de novembre. L'exposició del Molí de les Tres Eres es podrà visitar fins el dia 11 de desembre, la de l'Espai El Pati fins el dia 17 de desembre, la de la Torre del Port fins el dia 8 de gener i la de la sala Àmbits fins el dia 15 de gener. A banda, al taller de patchwork de Montserrat Forcadell –situat al carrer de Galícia número 2– també s'hi ha muntat una altra exposició sobre el "misteri quilt".

Cursos de patchwork

Com a activitat complementària, aquest passat dissabte al matí també es van impartir dos cursos monogràfics de patchwork, al Centre Cultural. Un d'aquests va anar a càrrec de la professora Rosario Casanovas i era sobre encoixinat a màquina, mentre que l'altre era d'encoixinat sobre imatge impresa i va ser impartit per Brigit Aubeso.

D'altra banda, durant aquests darrers tres dies, l'Ajuntament de Cambrils ha cedit gratuïtament el trenet turístic a tots els participants per tal que poguessin recórrer els diferents punts on estan ubicades les exposicions. També es va organitzar una excursió a Reus per visitar la ruta del Modernisme i un sopar de gala i entrega de premis a l'hotel Tryp Port Cambrils, el dissabte a la nit.

Comenta aquest article