Societat

La Via Làctia, objecte de reflexió en la darrera conferència de la Setmana de la Ciència

Per Berta Ruiz

Miguel Martín San Vicente va explicar tot un seguit de detalls relacionats amb la Via Làctia, ahir a la tarda al Centre Cultural

Ahir a la tarda al Centre Cultural va tenir lloc una nova conferència emmarcada en el programa d'activitats de la Setmana de la Ciència 2011. En aquesta ocasió el centre de debat va ser la Via Làctia, amb una conferència a càrrec de Miguel Martín San Vicente de l'Agrupació Astronòmica de Torroja del Priorat.

En la xerrada, Miguel Martín va explicar tot un seguit de detalls i qüestions relacionades amb aquesta galàxia, i per complementar les seves explicacions va anar projectant imatges fotogràfiques de gran qualitat. Va explicar l'existència de diferents mites, tant romans com grecs, sobre la creació de la Via Làctia i va comentar que aquesta es pot veure d'una manera ben diferent segons en quin punt del planeta estem situats. També va explicar que "per la seva baixa lluminositat" és difícil veure-la en llocs on hi hagi contaminació lumínica, per tant, cal allunyar-se dels nuclis urbans, buscar cels foscos i sense llums i situar-se com a mínim a 20 o 30º d'altitud ja que en la línia de l'horitzó no es pot veure.

Va comentar que Galileo Galilei va ser un dels primers en creure en l'existència d'una galàxia, tot i que abans d'ell, altres savis també van especular que la Via Làctia estava formada per estels. A partir del segle XVIII van començar a realitzar-se estudis més profunds.

Actualment, gràcies a la tecnologia, segons va explicar Miguel Martín, es poden enviar telescopis fora de l'atmosfera terrestre per tal d'estudiar amb més exactitud la galàxia i les seves diferents manifestacions de llum. Quant a les característiques de la Via Làctia, va dir que aquesta és una galàxia en forma d'espiral, molt llarga (100.000 anys/llum), però molt estreta (1.000 anys/llum). Aquesta està formada per estels, pel medi interestelar i per la matèria obscura. En aquest punt, el conferenciant va anar desgranant que existeixen dos tipus d'estels: els de població 1 i els de població 2 i que el medi interestelar està format per núvols de pols i de gas.

Properes activitats del programa

Les activitats de la Setmana de la Ciència segueixen aquesta tarda amb una nova conferència sobre la lluna, a càrrec de Gari Arrillaga de l'Agrupació Astronòmica de Torroja del Priorat. Demà dissabte, entre les 10 i les 13 hores a la plaça d'Espanya, es faran els tallers La ciència a la plaça, adreçats a tota la família.

Comenta aquest article