Societat

El restaurant Gatell tancarà portes a finals d'any després de gairebé 100 anys d'existència

Per Lluís Rovira i Barenys

Fanny Pallejà i Joan Pedrell, ahir, a la terrassa del seu restaurant

El restaurant Joan Gatell, un dels referents gastronòmics de Cambrils, tancarà portes a finals d'any. La decisió ja està presa per part dels propietaris, el Joan i la Fanny, que fa pocs dies la van donar a conèixer als 20 treballadors del restaurant. I aquesta decisió, segons explicava Joan Pedrell a Revista Cambrils Diari Digital, "no té res a veure amb la situació de crisi econòmica que estem patint" ja que segons va dir, "la crisi no ens ha afectat i el restaurant morirà amb èxit". Segons Pedrell, "aquesta decisió un dia o altre havia d'arribar. Tinc 69 anys i tant la meva dona com jo buscàvem excuses per continuar ja que la feina del restaurant ens encanta. Però un problema puntual de salut de la Fanny ha fet que ens plantegéssim el tancament del restaurant i hem fixat a finals d'any per a fer-ho efectiu".
Què passarà amb l'establiment?. Pedrell no dóna cap pista, ell té clar que es desconnectarà totalment del sector un cop s'hagi complert aquest termini marcat ara i caldrà veure quines ofertes hi haurà per fer-se amb aquest local a primera línia de port i quina serà l'oferta que donarà.
En aquests moments de comiat, Pedrell té un record per a totes les persones que al llarg dels gairebé 100 anys d'existència han treballat al restaurant, "això és una feina d'equip. Ha estat una gentada la que ha passat per aquí i els vull agrair a tota aquesta gent la feina que han fet".

Foto de la terrassa del cafè Gatell a principis dels anys 30. La segona de l'esquerra de la foto, asseguda, és Eugènia Font Massagué, la mare de Joan Pedrell. Dret al darrera i amb la camisa blanca hi ha Josep Font i la tercera asseguda per la dreta, Rossa Massagué, avis de Joan Pedrell

Un establiment gairebé centenari


Joan Pedrell explica que no està clara la data exacta de l'inici de les activitats del Cafè Gatell i hi ha dubtes de que iniciés l'activitat l'any 1912 o bé el 1914, "tenim una referència de la Cambra de Comerç de Reus de l'any 1912 que tenia computat l'establiment com a barberia i no com a fonda". Sigui com sigui, el Cafè Gatell es va posar en marxa com a bar amb servei de menjar compaginant, al principi, amb el servei de barberia. Amb els anys i atenent a la demanda, es va decantar com a servei de restaurant i de fonda, oferint les habitacions que hi havia al pis de dalt. Personatges famosos ja van començar a fer estada a cal Gatell, el torero Manolete, els pintors Joan Miró i l'anglès Anthony Gross, entre molts d'altres, en van ser clients. Amb els anys, el llistat de personatges que han passat pel restaurant s'ha fet molt extens. Els llibres de signatures del restaurant en són tot un testimoni.
La història del restaurant Gatell té un punt d'inflexió l'any 1955 quan el negoci es parteix en dos i porta per porta passen a coexistir el restaurant Casa Gatell i el restaurant Can Gatell, propietat de Rodolfo Font. Anys més tard s'obriria el tercer restaurant dels "Gatell" el restaurant Eugenia, també a primera línia de port. Des de fa uns anys, l'únic que quedava era el Casa Gatell, amb el nom de restaurant Joan Gatell.

Nombrosos reconeixements

Els dos restaurants Gatell van obtenir, l'any 1974, dues de les primeres estrelles Michelin que es van donar a l'estat espanyol. Joan Pedrell explica que durant molts anys el seu establiment va tenir aquest reconeixement. Des de fa uns anys ja no se l'havia distingit amb aquest guardó però Pedrell no hi té res a objectar, "els paràmetres de les estrelles Michelin són uns altres". A banda dels Michelin, les distincions en altres guies han estat constants i dels reconeixements a títol personal, Pedrell en destaca dos, la Medalla d'Honor de Turisme de la Generalitat, que va rebre el desembre de 2004, i la medalla d'honor de la vila de Cambrils, rebuda el desembre de l'any passat, "aprecio aquests dos reconeixements ja que això indica que tens molts amics que han pensat en tu i t'han proposat per aquests mèrits".
Tot just fa un parell de dies que Joan Pedrell va començar a notificar, en petits cercles, la seva decisió de tancar el restaurant i la notícia ja s'ha estès com la pólvora, "la gent ja se n'ha assabentat i estem rebent moltes trucades reservant taula", comentava Pedrell. Tot i el convenciment de la decisió presa, les paraules de Pedrell mostren una certa recança, "el restaurant Gatell ha estat un referent de Cambrils i em sap greu que mori".

Comenta aquest article