Tema del mes

El vial del Cavet ja és una realitat

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte de la nova infraestructura viària
Acte protocolari de tall de cinta
Després d’anys i panys de reivindicacions per part dels diferents responsables municipals cambrilencs, el vial del Cavet ja és una realitat. El darrer dels vials que formava part de la xarxa viària associada a la construcció de Port Aventura s’ha materialitzat per fi. Durant tots aquests anys d’espera la polèmica s’ha associat de manera continuada a aquesta infraestructura. Primer pel retard en la seva construcció i després pel finançament de l’obra. La polèmica, doncs, no podia faltar tampoc en el moment de la seva inauguració. Les paraules del conseller Felip Puig el mateix dia 24 de març i el fet de no haver informat l’Ajuntament dels canvis d’horari i de recorregut introduïts a la xarxa de transport públic van esquitxar l’acte d’inauguració oficial.

14,6 milions d’euros

La construcció d’aquest vial, que ha tingut un termini d’execució de 22 mesos, ha suposat una inversió de 14,6 milions d’euros (2.429 milions de pessetes), finançats per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Cambrils. El nou vial té 6,3 quilòmetres de longitud i disposa de 12 rotondes. Està dissenyat amb característiques urbanes, ja que té zones laterals d’estacionament, voreres, carril bici i il·luminació. La calçada té dos carrils des de l’inici de l’obra per la part de Cambrils fins a la rotonda de darrere de les instal·lacions esportives de Cambrils Badia. A partir d’aquest punt fins a Salou hi ha 4 carrils, dos per cadascun dels sentits de circulació.

La inauguració
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, va presidir la inauguració oficial del nou vial. El lloc triat per a aquest acte va ser la confluència dels termes municipals de Cambrils i de Salou i va comptar amb la presència dels representants dels Ajuntaments de Salou, Vinyols i Cambrils. Després de les explicacions tècniques a càrrec del director general de Carreteres, Jordi Follia, es va procedir a fer el tall de la cinta inaugural. A continuació es va iniciar la tanda de parlaments a càrrec dels representants de les diferents institucions.

§ Felip Puig, conseller de política territorial i obres públiques “El vial del Cavet ens permetrà reordenar i millorar el transport públic intermunicipal”§

Felip Puig, conseller de Política Territorial, va destacar la millora en la mobilitat de la zona que suposa la posada en marxa del vial així com la millora de la qualitat de vida que tindran molts ciutadans que precisament no el faran servir referint-se a la descongestió que es produirà a la façana marítima i a la carretera de la costa, “per tant, aquesta era una actuació molt necessària que va ser objecte d’un consens difícil però que al final va catalitzar”. El funcionament del nou vial permetrà, segons va dir el mateix conseller, ordenar els serveis de transport públic intermunicipal entre Cambrils, Salou i Tarragona i Cambrils, Salou i Reus, “els podrem reordenar i millorar i, a més, ens permetrà multiplicar els serveis”. Felip Puig va parlar, en el cas del transport públic entre Cambrils i Reus, d’un increment d’un 50% dels serveis.

Més anys. A requeriment de la premsa present a l’acte el conseller va dir que feia més anys i tot que s’havia previst fer aquesta actuació, en referència als 14 anys assenyalats per l’alcalde, “tot té el seu moment i la seva oportunitat. Quan es troben les possibilitats de finançar una actuació es fa. Si disposéssim de tot el poder polític i de tot el finançament que Catalunya necessita segur que hi hauria actuacions d’aquestes que no tardarien tant de temps”.

Ampliació del port. Aprofitant la presència del conseller se li va demanar sobre els terminis de les obres que falten per completar la remodelació del port de Cambrils. La seva resposta va ser: “estem estudiant l’ampliació de l’aparcament del port per a determinar la seva viabilitat en un futur immediat. Espero que dins aquesta primavera tindrem ja determinacions concretades”.

§ ROBERT BENAIGES, alcalde de cambrils: “El vial suposa una connexió directa important per a tots els barris de llevant del nostre municipi”§

L’alcalde, Robert Benaiges, en la seva intervenció, va fer referència als 14 anys que han passat des que l’any 1989 es comencés a parlar d’aquest vial dins el desenvolupament de la xarxa viària de connexió amb Port Aventura, “a pesar dels anys que hagin passat hem d’estar contents i satisfets. Vull donar les gràcies en nom del poble de Cambrils perquè gràcies a aquest vial no només tindrem aquella connexió llargament desitjada amb Reus i Tarragona a través de les diferents autovies que connecten Salou amb aquestes ciutats, sinó que tindrem una connexió directa important per tots els barris de llevant del nostre municipi. Per Vilafortuny, que tenia una connexió molt precària amb el nucli urbà”.

§ Esteve Ferran, alcalde de salou: “Avui és un dia molt important per a Cambrils i per a Salou”§

L’alcalde de Salou, Esteve Ferran, va destacar la importància per a Cambrils i Salou d’aquesta nova via de comunicació, “avui és un dia molt i molt important per a Cambrils i Salou ja que aquesta és una de les obres d’infraestructura més importants que s’haurà fet per als dos municipis. Dos municipis que creixen dia a dia molt de pressa i nosaltres hem d’estar a l’alçada de la demanda, que és molta”.

Important per a Vinyols

L’alcalde de Vinyols, Josep M. Vidal, en la seva intervenció va destacar també la importància d’aquesta obra per a tots els pobles de la costa, “per a Vinyols també suposarà un important alleujament del trànsit, sobretot per a la zona dels Arcs”.

Per la seva part, Joan Aregio, vicepresident de la Diputació de Tarragona, va remarcar la millora per a la viabilitat d’aquesta zona que suposa la posada en funcionament del vial, “una zona que és el cor de la Costa Daurada. Des de la Diputació sempre serà una prioritat estar al costat dels desitjos dels nostres municipis”.

Comenta aquest article