Estampes Cambrilenques

Del desembarcament anglès

Per Josep Salceda

Sabut és que, en l'últim terç del segle XVIII, Espanya, amb motiu i com a conseqüència de la seva aliança amb França, es veié compromesa en llargues guerres contra Anglaterra.

El senyor Serra i Dalmau fa constar en el seu llibre que el dia 16 de gener de l'any 1799 arribaren a la platja de Cambrils tres naus i dues fragates angleses. Realitzaren un desembarcament i destruïren els canons que hi havia a la torre de l’esmentada platja. Tot seguit, es tocà a sometent, i es féu saber la nova a Reus i a Tarragona, d’on vingueren reforços que obligaren els anglesos, que només havien arribat fins la caseta del Guasch, a embarcar de nou.

Continua dient el Sr. Serra que suposa que no hi hauria cap desgràcia, ja que, per bé que s'armà el sometent, és de creure que no s'atreviren a plantar cara als anglesos, que podien fer d que els semblés però que no van avançar més tal volta per la por que arribessin les tropes, tom així succeí.

El resultat d'aquesta trista gesta per a Cambrils fou que els anglesos cremaren tres barques dels mariners i se n'emportaren quatre.

Comenta aquest article