Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes de març de 1954

Del desembarcament anglès

Març 1954 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Sabut és que, en l'últim terç del segle XVIII, Espanya, amb motiu i com a conseqüència de la seva aliança amb França, es veié compromesa en llargues guerres contra Anglaterra.

El senyor Serra i Dalmau fa constar en el seu llibre que el dia 16 de gener de l'any 1799 arribaren a la platja de Cambrils tres naus i dues fragates angleses. Realitzaren un desembarcament i destruïren els canons que hi havia a la torre de l’'esmentada platja. Tot seguit, es tocà a sometent, i es féu saber la nova a Reus i a Tarragona, d'’on vingueren reforços que obligaren els anglesos, que només havien arribat fins la caseta del Guasch, a embarcar de nou.

Continua dient el Sr. Serra que suposa que no hi hauria cap desgràcia, ja que, per bé que s'armà el sometent, és de creure que no s'atreviren a plantar cara als anglesos, que podien fer el que els semblés però que no van avançar més tal volta per la por que arribessin les tropes, com així succeí.

El resultat d'aquesta trista gesta per a Cambrils fou que els anglesos cremaren tres barques dels mariners i se n'emportaren quatre.

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article