Informació general

El Museu d'Història restaurarà l'embarcació cambrilenca "Teresa", construïda l'any 1936

Per Judit Pinazo



Aquest és l'actual aspecte de la "Teresa", que va arribar al port el passat diumenge
El passat diumenge 19 de febrer, en el marc de les II Jornades de la Galera,
es va presentar la Teresa, una embarcació de fusta de 12,45 metres d'eslora construïda a Cambrils l'any 1936. L'acte va servir per oficialitzar la donació de la Teresa al municipi i per donar a conèixer el projecte de recuperació i difusió del patrimoni marítim flotant que es coordinarà des del Museu d'Història de Cambrils amb la col·laboració de les entitats Vent d'Estrop - Vogadors de Cambrils i Arjau - Vela Llatina de Cambrils.

Fins a l'estiu de l'any 2005, l'embarcació va estar en actiu amb base al port de Vilanova i la Geltrú, on era utilitzada per pescar en l'arrossegament. El seu propietari, Rafel Montoya, va iniciar el procés legal de substitució per enfonsament de la Teresa, amb motiu de la construcció d'una nova embarcació. Paral·lelament, el Consorci El Far de Barcelona dedicat a la conservació del patrimoni marítim, va localitzar l'embarcació
al port vilanoví. Davant del seu origen cambrilenc i les característiques especials del casc, l'associació Arjau - Vela Llatina de Cambrils va posar-se en contacte amb diferents responsables municipals per convèncer l'Ajuntament de l'oportunitat única que es presentava.

Finalment es va acordar que l'Ajuntament acceptés la donació de la Teresa a través del Museu d'Història de Cambrils, responsable de la seva protecció, restauració i estada a l'aigua des del mes de desembre passat.

A partir d'ara el Museu d'Història procedirà a la seva restauració per tal de deixar-la tal i com estava quan es va construir. En primer lloc s'ha de treure de l'aigua i un cop a terra s'adaptarà a les característiques originals, és a dir una embarcació mixta, a vela i motor, i també adaptar la coberta, el pont, les portes, etc.
Segons afirma el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, "encara no sabem quan la treurem de l'aigua i quant de temps es necessitarà per restaurar-la".

Un cop restaurada, l'embarcació es podrà visitar. Segons afirma Gerard Martí, "la idea és situar en un lloc adequat del port l'embarcació, sense molestar els usos propis del port, amb la intenció que es pugui visitar i  que la Teresa pugui navegar, però encara no sabem quan podrà ser".

A més de l'estreta coordinació entre l'Ajuntament de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils, per a tot el procés portat a terme fins ara, s'ha comptat també amb la col·laboració de diferents institucions i entitats com l'Arjau - Vela Llatina de Cambrils, el Consorci El Far de Barcelona, el Departament d'Agricultura i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Ports de la Generalitat, la Confraria de Pescadors de Cambrils, l'Autoritat Portuària de Tarragona, el Museu del Port de Tarragona i el Museu Marítim de Barcelona.

Comenta aquest article