Societat

S'enceta una nova temporada d'excursions al voltant de la serra de Llaberia

Per Lluís Rovira i BarenysLa serra de Llaberia, vista des del terme municipal cambrilenc, té un perfil que recorda una persona dormint
L'excursió d'aquest proper diumenge 19 de febrer entre la Serra d'Almos i Tivissa enceta les activitats excursionistes que ha programat per a enguany el Consorci de la Serra de Llaberia. Se sortirà a dos quarts de 9 del matí de davant de la casa de la vila de la Serra d'Almos. Un cop arribats a destí, es realitzarà una visita guiada per Tivissa, se segellaran les credencials, es farà un petit aperitiu i es retornarà els excursionistes al lloc de sortida. La inscripció es farà al mateix lloc de la sortida i val 2 euros.

En total s'han previst sis excursions per a enguany que es faran entre aquest proper diumenge i el 8 d'octubre. Aquesta és la tercera tongada d'excursions des que l'any 2004 es va crear aquest consorci. Aquesta activitat està programada per a mostrar l'alta qualitat paisatgística de la serra de Llaberia així com els llocs gairebé verges que amaga.

Les properes excursions programades són entre Tivissa i Vandellòs, el 12 de març; entre Vandellòs i Pratdip, el 30 d'abril; entre Pratdip i Colldejou, el 21 de maig; entre Colldejou i la Torre de Fontaubella, el 18 de juny i entre la Torre de Fontaubella i Marçà, el 8 d'octubre. En cadascuna de les poblacions d'arribada es farà la visita guiada i el petit aperitiu. A més, cada cop els excursionistes seran transportats al lloc de sortida.

Sis pobles al voltant de la serra de Llaberia

El Consorci de la Serra de Llaberia es va crear l'any 2004 per a la gestió, promoció i protecció de la serra de Llaberia i està format per sis pobles, Tivissa, Vandellòs, Pratdip, Colldejou, la Torre de Fontaubella i Marçà, que pertanyen a tres comarques diferents, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i el Priorat. El consorci està format per tres persones de cadascun d'aquests pobles, dos d'elles obligatòriament l'alcalde i un regidor de cada poble, i una tercera persona, que també pot ser un regidor, a determinar per cada municipi.

A hores d'ara el consorci té converses amb els tres Consells Comarcals i la Diputació de Tarragona per arribar a acords. Amb qui ja s'ha arribat a l'acord és amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat que ja ha assignat 80.000 euros per a enguany i n'ha previst 90.000 per a l'any vinent. Segons explica Òscar Serrano, president del Consorci de la Serra de Llaberia, "es tracta d'invertir al territori en el que suposa l'arranjament i recuperació de camins, senyalització... El que volem és cuidar la serra de Llaberia, ja que té un alt valor paisatgístic per als pobles que l'envolten. És del poc que ens queda, ja que altres parts dels nostres termes municipals han patit incendis en els darrers anys. Pensem que, per exemple, dos terceres parts del terme municipal de Pratdip s'han cremat en els darrers 40 anys".

Amb la promoció de la serra de Llaberia es busca, de manera directa, potenciar els municipis que l'envolten amb la creació de llocs de treball en el que significa una clara aposta pel turisme de natura i el sector de serveis que porta associat.

Comenta aquest article