Informació general

El turisme a la Costa Daurada es manté, però baixa la rendibilitat del sector

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta, Joan Antoni Padró, Eugènia Arbó i Albert Savé durant la roda de premsa

L'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda va presentar, ahir al matí en un hotel de Salou, l'informe provisional de la demanda turística durant els mesos de juliol a setembre, realitzats per l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada de la URV. L'acte va anar a càrrec de la presidenta de l'associació Eugènia Arbó, del vicepresident primer Joan Antoni Padró i del vicepresident segon Albert Savé. Arbó va afirmar que "el turisme creix o es manté però la rendibilitat del sector baixa".

La presidenta de l'Associació va explicar que, de cara la temporada vinent, hi ha preocupació al sector per l'increment de costos administratius i que espera que aquesta setmana s'aprovi la llei òmnibus perquè la càrrega administrativa no sigui tan dura. "Hem presentat a nivell de tots els grups parlamentaris una sèrie de temes perquè tenim uns greuges comparatius a nivell de competència, volem tenir les mateixes condicions de competència de la resta de competències estatals i europees, per nosaltres, aquest punt és bàsic", va afirmar. Arbó va demanar als polítics que estableixin uns "criteris de sentit comú i senys, eficiència i eficàcia" en el sector turístic.

El turisme rus puja i el belga i l'anglès baixa

El vicepresident segon de l'Associació va fer una valoració positiva de la temporada estiuenca. Savé va emfatitzar en el fet de l'augment important d'estades en hotels de quatre estrelles respecte la temporada anterior, on hi ha hagut un increment de set punts. Savé va apuntar que aquest fet es deu perquè molts hotels que l'any passat tenien tres estrelles han passat a quatre i els preus s'han aproximat força.

Un altre dels punts que va repassar Savé va ser l'origen dels turistes, la majoria d'àmbit estatal. Un 11,6% prové de Catalunya i, en segon lloc, hi ha els aragonesos amb un 11,1%. En referència al mercat estranger, francesos, anglesos i russos, que ha pujat 1,2 punts, continuen sent els principals visitants, tot i que enguany hi ha hagut una davallada del turisme anglès, sobretot, en els puntals de temporada, que és on acostuma a venir. També hi ha hagut uns descens del turisme belga en 2,8 punts. 
A més, cal destacar la pujada de les estades curtes de 3 a 5 nits i el descens de les estades llargues, les de 6 i 16 a 30 nits, que han baixat 3 punts.

Cambrils, segona ciutat més visitada

Per la seva banda, el vicepresident primer de l'Associació va parlar sobre la fidelitat dels clients, on va mostrar una "màxima satisfacció" i va afirmar que, "com més alt sigui el coixí de l'Associació, més garanties tenim d'omplir les places". Padró va explicar que hi ha diferents exigències dels turistes i va explicar què vol el turista rus, un mercat que genera ventes amb antelació i fa estades llargues als municipis. "El turisme rus és un gran client de comerç, les visites a Reus han pujat pels russos, ja que no busquen bars, busquen compres".

Cambrils és la segona ciutat més visitada pels turistes durant la temporada turística amb un 42%. El primer lloc l'ocupa Tarragona amb un 44,7% i en tercer lloc, hi ha Barcelona, amb un 24,2%. Reus, La Pineda i Salou ocupen el quart, cinquè i sisè lloc, respectivament. Per últim, Padró va parlar sobre la despesa mitjana dels turistes, que se situa en 235 euros per persona, 9 euros menys que l'any 2010.


Optimisme de cara al Pont de la Puríssima

Arbó va afegir que l'Associació es mostra optimista de cara al Pont de la Puríssima, on s'espera una bona acollida. Respecte Nadal i Cap d'Any, la presidenta va apuntar que no se sap què passarà, ja que enguany cau en cap de setmana. Arbó va explicar que la primera quinzena d'octubre ha tingut un 58% d'ocupació i hi hagut una davallada en nombre de pernoctacions, menys 6%. Sobre el mercat britànic, la presidenta va dir que no preocupa aquest descens d'enguany, ja que és un turista fidel i s'espera que aquest mercat s'accentuï durant la segona quinzena d'octubre.

Comenta aquest article