Informació general

Cambrils acull les XVI Jornades d'Escola Rural sota el lema "L'escola que aprèn"

Per Pau Fortuny

Un moment de l'acte d'inauguració, aquest passat dissabte. D'esquerra a dreta: Rosa Vall, Irene Rigau, Mercè Dalmau i Gerard Ardanuy

Aquest cap de setmana han tingut lloc a Cambrils, les XVI Jornades d'Escola Rural sota el lema: "L’escola que aprèn". En aquesta trobada, que va fer-se a la Casa de colònies La Marinada - Escola de Mar de Cambrils– es van realitzar diverses activitats adreçades a professionals de l’educació que treballen en l’àmbit rural de tot Catalunya. L’escola rural, és un model d’escola diferent. En aquesta escola interaccionen alumnes de diferents nivells, cursos i edats. Es tracta de respectar l’aprenentatge de cada alumne/a per potenciar la seva autonomia, la responsabilitat i els hàbits de treball. Les escoles rurals estan molt arrelades al territori, normalment situades a pobles petits on el mestre té un paper molt important ja que és l’acompanyant del xiquet durant tot el seu aprenentatge. 

Les jornades van començar el divendres a la tarda, amb una reunió del secretariat i un sopar de tot el conjunt de professors assistents. L’endemà al matí, es va fer la inaguració oficial de les jornades, a càrrec de la consellera d'Ensenyament de la Generalitat –Irene Rigau–, l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el diputat adjunt per a Educació de la Diputació de Barcelona –Gerard Ardanuy– i Rosa Vall, mestra del Secretariat d'Escoles Rurals.

Continuar aprenent junts per avançar junts

La presentació va començar amb la intervenció de Rosa Vall, qui va comentar que aquestes Jornades serveixen als professors per aprendre, per divertir-se i per treballar al voltant de temes d’actualitat sobre l'educació. Va remarcar que l'objectiu d'aquesta setzena edició era treballar en "l’escola que aprèn", perquè segons va dir, "hem de continuar aprenent junts per avançar junts, per aconseguir el model d’escola que somiem". Per la seva part, Gerard Ardanuy va destacar la qualitat educativa d’aquest model escolar. Seguidament l’alcaldessa de Cambrils, es va mostrar satisfeta que Cambrils fos la seu d'aquesta trobada, tot i que va manifestar que molts cambrilencs desconeixen aquest model d'escola.

Per finalitzar l’acte d’inauguració, la consellera d'Ensenyament d’Ensenyament, Irene Rigau, va destacar el model d’escola rural i va dir: “el que ens interessa és no només tenir un bon resultat acadèmic, sinó tenir un bon resultat per fer un conjunt d’educació integral per a les persones”. La consellera va assenyalar que, a les escoles rurals els nens aprenen dels professors, i aquests, han d’aprendre dels nens, ser optimistes i transmetre confiança als seus alumnes. “Com a educadors, sempre hem volgut canviar el món, podem dir que això és impossible, però si cada dia fem coses petites, avançarem per millorar l’educació i per tirar el nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura endavant”.

Debats i taules rodones sobre com gestionar l'educació

Durant els dos dies que han durat les jornades s’han fet un conjunt de debats, sobre com gestionar les aules, sobre com aprenem, sobre què fa l’escola per aprendre, quin sentit hem de donar a l'espai i al temps i per finalitzar si l’escola rural es pot considerar o no un èxit educatiu. També s’han fet un seguit de conferències, de persones relacionades amb el món de l’escola rural. L’acte va acabar amb la posada en comú dels debats a la sala d’actes del Centre Cultural Municipal.

Comenta aquest article