Societat

Jornada de retrobaments i emocions en la Trobada d'Antics Alumnes del col·legi Vedruna en el seu 125 aniversari

Per Berta Ruiz

Foto de família al pati de l'edifici Vedruna

Ahir diumenge es va celebrar la Trobada d'Antics Alumnes del col·legi Vedruna en motiu del 125 aniversari de l'arribada de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna a Cambrils. Va ser una jornada emotiva, plena de retrobaments, sentiments, records i vivències de més d'un segle d'història de l'escola. La trobada va reunir alumnes del Vedruna de diferents dècades amb algunes de les germanes que al llarg de la història han passat pel col·legi.

Trobada de retrobaments i emocions

La celebració va començar al migdia amb una missa a la parròquia de Santa Maria. Abans d'iniciar-se l'homilia però, van ser molts els intercanvis d'abraçades, petons i retrobaments després de molts anys. Durant la missa es va comptar amb l'acompanyament musical d'alguns alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer que van cantar i van tocar els seus instruments. A l'ofrena, la comissió d'antics alumnes del col·legi va fer entrega d'un quadre amb la imatge de Santa Joaquima de Vedruna i d'un àlbum fotogràfic com a recull simbòlic de la història del col·legi Vedruna a Cambrils. Després de la missa, tot el grup reunit es va dirigir al pati de l'escola, on es va fer la foto de família.

El 2 de desembre de 1886 arribaren les primeres germanes a Cambrils

La festa va seguir amb un dinar al restaurant DoradoPlaya, un àpat que va reunir un total de 128 persones. Es va comptar amb la presència de la Germana Maria Dolors Ribes, Mare Provincial de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna. Aquesta va agrair tots els presents per l'excel·lent iniciativa i va destacar que era "un dia de joia i alegria per a tothom". Va recordar que el 2 de desembre de l'any 1886 es va produir l'arribada de les Germanes Carmelites a l'estació de Cambrils. Aquell esdeveniment va tenir caràcter de festa major, ja que també va coincidir amb la benedicció de l'església i de la casa que des d'aleshores és seu de l'escola. "Va ser tota una festassa quan aquelles joves germanes van posar els seus peus a Cambrils per primera vegada. Els cambrilencs els hi van donar una rebuda molt acollidora i simpàtica. Elles arribaren amb el repte d'ensenyar i fer-ho amb alegria, que n'era la principal virtut tal com deia Santa Joaquima". Maria Dolors Ribes també va fer un agraïment molt especial a la família Vidal i Barraquer, i va recordar la figura de Benet Vidal i Gimbernat, gran impulsor de l'arribada de la congregació Vedruna i dels germans de La Salle a Cambrils. Dues institucions que, l'any 1996, "empeses per la necessitat", van unir-se un centre únic: el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer del qual la Fundació Vidal i Barraquer n'és la titular. La Mare Provincial va voler destacar que avui dia, ambdues congregacions segueixen l'obra iniciada fa més d'un segle, treballant en els seus valors i "fent persones més justes, solidàries i humanes".

125 anys de records i vivències

Per tancar l'àpat també hi va haver pastís, que va ser tallat per la Mare Provincial –Maria Dolors Ribes– i l'actual Mare superiora de la comunitat Vedruna a Cambrils, Concepció Soler. Seguidament, la comissió d'antics alumnes també va retre un petit homenatge a les dues exalumnes de més edat, presents ahir en la trobada: Maria Berengué Massagué de 94 anys d'edat i Maria Matas Massagué de 92 anys d'edat. A ambdues se'ls hi va fer entrega d'unes flors. La festa va seguir amb la lectura d'un poema escrit per Montserrat Pasqual, M. Carme Pasqual i Ester Rabassó. Montserrat Pasqual va ser l'encarregada de fer-ne la lectura de l'escrit, que va fer un exhaustiu repàs d'infinitat d'anècdotes i vivències de l'escola, deixant palesa l'empremta de totes i cadascuna de les germanes que hi han passat. L'escrit, molt amè i divertit, va fer riure tots els presents rememorant tot un seguit de records d'infantesa. La festa va seguir amb la projecció d'un muntatge audiovisual amb imatges fotogràfiques de totes les èpoques, des dels anys 20 fins a l'actualitat. Després es va lliurar una còpia d'aquest DVD a tots els presents (el muntatge ha anat a càrrec d'una exalumne:Marta Gutiérrez i la veu en off d'una altra exalumne de l'escola: Èrika Serra). Finalment, la comissió d'antics alumnes Vedruna va fer entrega d'un obsequi a la comunitat Vedruna actual. Va ser un quadre pintat per l'artista local Nuri Mariné, també exalumne del col·legi Vedruna.

Comenta aquest article