Esports

El Club Nàutic Cambrils acull un model dels vaixells que participen a la regata Barcelona World Race

Per Cristina Sierra

La regatista Natàlia Via Dufresne, en primer pla,  va ser l'encarregada d'explicar el funcionament del vaixell

El Club Nàutic Cambrils acull, aquesta setmana i fins el proper diumenge, una mostra del vaixell participant a la regata Barcelona World Race. La Fundació Navegació Oceànica Barcelona està promocionant aquesta mostra del model Imoca Open 60, especialment dissenyat per la navegació oceànica en solitari o doble, en diferents ports nàutics catalans per apropar a les persones de diferents àmbits, com els polítics, professors d'educació física o periodistes, al món de la navegació.

Els regatistes i membres de la Fundació Natàlia Via Dufresne, doble medallista olímpica, i Sergi Tena van ser els encarregats d'explicar, ahir a una sèrie de mitjans de comunicació, el funcionament del vaixell, com viuen els regatistes durant una regata com la Barcelona World Race i experiències que han viscut en diferents regates. Cal dir que la Fundació va néixer l'any 2005 amb l'objectiu de fomentar el coneixement de la cultura del mar i difondre la navegació de la vela ocèanica arreu del món.

El guanyador de la segona edició de la Barcelona World Race va fer la volta al món en 93 dies

En aquests moments, la Barcelona World Race s'està preparant per una tercera edició l'any 2014. Enguany, es va celebrar la segona edició, que va tenir com a guanyador a Virbac Paprec 3, que va fer la volta al món en 93 dies. Tots els vaixells que participen a la regata tenen les mateixes característiques i hi participen, normalment, dos regatistes. El model Imoca Open 60 fa 18 metres d'eslora per 6 metres de mànega i el pal no ha d'ultrapassar els 28 metres sobre el nivell de l'aigua. La mitja de milles diàries que fan els participants a la regata és de 300 milles, el que vindria a ser uns 500 quilòmetres diaris. En total, es fan prop de 25.000 milles, uns 46.300 quilòmetres aproximadament.

Una de les novetats que va fer enguany la Fundació va ser engegar un programa educatiu per les escoles perquè els centres poguessin fer un seguiment exhaustiu de la regata i apropar als més petits a la navegació oceànica.


Natàlia Via Dufresne:"Has de tenir el cap molt fred per participar en una regata com la Barcelona World Race"

La doble medallista olímpica va explicar que "per competir en una regata s'ha de tenir el cap molt fred, ja que arriba un moment que perds la noció del temps i has de fer abans una preparació psicològica per estar preparada per tot". Via Dufresne va ensenyar als periodistes els diferents tipus de menjar que es consumeixen en una regata al voltant del món. En aquest cas, els vaixells no tenen cap tipus d'aparell elèctric, i el menjar és hidrofilitzat, és a dir, ve preparat en un bossa i només cal afegir-hi aigua per poder menjar-ho. Abans de marxar, uns dietistes preparen una dieta equilibrada pels regatistes amb aquests sobres preparats i els hi indiquen, per dies, què han de menjar, ja que per segons quina etapa, es necessita un consum més elevat de calories.  La clau de la regata és portar el menor pes possible, per això, els participants prenen una garrafa gran d'aigua i els dies següents tenen una màquina per depurar l'aigua del mar. Per l'altra banda, tota la roba dels regatistes està envasada al buit per evitar un pes major.


L'oceà Índic, el punt més perillós de la regata

Sergi Tena va explicar el recorregut que fa la regata de la Barcelona World Race pel món i va afirmar que el punt més perillós és el pas per l'oceà Índic. Segons Tena, en aquest punt es necessita un major consum de calories i una excel·lent preparació física per afrontar les diferents adversitats que es presenten en aquest tram.  El regatista va explicar que, si un dels regatistes cau a l'ocèa durant la regata difícilment sobreviurà, ja que l'aigua està a menys 20 graus sota zero i les maniobres que s'ha de fer per recuperar al company tarden més de sis minuts, el temps màxim que aguanta una persona a l'aigua amb aquesta temperatura.


Aquest cap de setmana el Club Nàutic acollirà la regata Optimist

Tots aquells que vulguin veure el vaixell Imoca Open 60 de prop es poden acostar al Club Nàutic fins diumenge. Aquest cap de setmana, el Club Nàutic acollirà la regata Optimist, inclosa a la Cambrils Regates de Tardor, i on s'espera una gran afluència de participants. L' Imoca Open 60 continuarà la seva ruta a la Costa Brava, en concret, a L'Escala i a Llançà.


El vaixell ha anat fent ruta, aquests dies, amb diversos grups de persones per explicar la Barcelona World Race

Comenta aquest article