Informació general

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària alerta que les retallades sanitàries ja estan repercutint en l'atenció als pacients

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'hospital lleuger de Cambrils

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) –que agrupa els metges de família catalans de tot el territori–, juntament amb diverses entitats professionals, alerten sobre les retallades en assistència primària, que ja estan repercutint en l'atenció als pacients, amb la restricció de proves complementàries, manca de relleu de personal o retards.

Pèrdua de la continuïtat assistencial

En un comunicat emès ahir, la junta de la CAMFIC creu que s’ha de ser més eficient amb la despesa sanitària, i molt més en moments de crisis com els actuals, "però no estem gens d’acord amb les últimes mesures imposades des de la Conselleria de Salut. Pensem que les darreres retallades i les que s'anuncien han traspassat la línia vermella que posa en risc la salut de la nostra població, i com a societat científica dels metges de família a Catalunya ens veiem obligats a manifestar-ho". En primer lloc, segons la CAMFIC, hi ha una pèrdua de la continuïtat assistencial: "la continuïtat assistencial dels nostres pacients més malalts i més fràgils està en perill, perquè s’ha fet una restricció tan dràstica de personal als CAPs que davant les absències dels seus metges de família per motius de vacances o malaltia, els pacients han de ser visitats per els altres metges del centre, que veuen augmentades les visites diàries (més de 40 al dia) i es perd la continuïtat en el seguiment".

Retard del diagnòstic i augment de la demora de l'atenció d'urgències
 
En segon lloc, l'augment del retard diagnòstic. L'increment en els temps d’espera per les visites a l’especialitzada, les intervencions quirúrgiques i les proves diagnòstiques bàsiques com les ECO, TAC, etc. "fa que es retardin molts diagnòstics de patologies greus, i que patologies no greus ja ho siguin  quan aconseguim la visita o prova sol·licitada". En tercer lloc, l'augment de la demora de l'atenció d'urgències, "aquest retard derivat dels nous dispositius aplicats pot provocar problemes greus de
salut evitables".  
 
Pèrdua de la qualitat i equitat del sistema sanitari

La CAMFIC també denuncia la pèrdua de qualitat i equitat del sistema. Segons el seu comunicat, "no es pot retallar de forma lineal i indiscriminada sense tenir en compte les diferències territorials ni els esforços que s’han fet a cada zona (ara i abans de la crisi). Per què no ens deixen proposar als que gestionem el territori dia a dia (els metges assistencials) les mesures a realitzar?".
Finalment també critiquen "el menyspreu al futur dels metges joves". "Quin futur tenen? Els metges eventuals acomiadats massivament, els interins –ja veurem–, els residents que acaben sense cap possibilitat d’aconseguir feina, els residents actuals que cobren uns sous de misèria, amb una disminució del nombre d’hores de guàrdia i per tant del sou final... Ens estan descapitalitzant el màxim valor que tenim a la medicina, que és l’humà. Tal i com estan les coses, a molts d’ells no els quedarà cap més remei que marxar de Catalunya. Ni els metges de família ni els altres professionals de la Sanitat (sanitaris i no sanitaris) som els causants de la crisi econòmica. Nosaltres estem posant tot el nostre esforç i professionalitat per aconseguir que les retallades afectin el menys possible la qualitat assistencial i no ens mereixem que la recompensa a aquest esforç sigui retallar més els nostres sous (ja de per sí entre els més baixos de l’Estat espanyol). Volem remarcar que la despesa sanitària per habitant a Catalunya és també de les més baixes: amb els 1.206 euros estem per sota de la mitjana espanyola i en els últims llocs de les 17 comunitats autònomes. Qualsevol moment és bo per generar canvis per millorar la ineficiència del sistema sanitari, però potser ara en els actuals temps de crisi, és el moment de desenvolupar una reforma en profunditat del model sanitari català, orientant-lo cap a l’Atenció Primària, però no solament de paraula sinó amb pressupostos adients, augmentant la seva resolució, optimitzant els serveis hospitalaris, centrant-los en les patologies complexes que requereixin ingrés i que no poden ser ateses a l’assistència primària i desenvolupant el seu paper de suport i consultoria als professionals del primer nivell assistencial.

Comenta aquest article