Cultura

El departament de Cultura organitzarà un cicle d'activitats que donarà a conèixer la vida a Vilafortuny entre els anys 1930 i 1950

Per Redacció

Imatge d'arxiu de la ruta comentada "Del moll al Pòsit" que el departament de Cultura va organitzar el novembre de l'any passat

El departament de Cultura de l'Ajuntament organitzarà un cicle d'activitats per tal de donar a conèixer com es vivia a Vilafortuny entre les dècades de 1930 i 1950. Va ser un període extraordinari per a aquest territori, que mantenia un paisatge agrícola esquitxat per diversos masos. La setantena d'habitants que tenia Vilafortuny en aquells moments va veure l'arribada de colònies escolars abans i després de la Guerra Civil. I, arran de l'esclat del conflicte bèl·lic, va viure la presència dels brigadistes internacionals, l'arribada de la població que fugia dels bombardejos, la construcció de llocs de vigilància, el pas dels soldats i els moviments a la costa, entre d'altres conseqüències de la vida a la rereguarda. Un cop acabat el conflicte, van tornar les colònies escolars i es van començar a viure episodis d'estraperlo i de dificultats per obtenir els productes de subsistència diària.

Durant el cicle "Vilafortuny 1930-1950" es donaran a conèixer els fruits de la recerca realitzada sobre aquests aspectes per part de l'Arxiu Municipal de Cambrils i del Museu d'Història de Cambrils a partir de les entrevistes amb testimonis, dels documents d'arxiu i de les memòries i estudis publicats.

Cicle de recerca i divulgació sobre la memòria històrica

Aquest cicle continua la línia de recerca i de divulgació sobre memòria històrica que desenvolupen el Museu d'Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils dins de la seva programació anual. Des de l'any 2006, aquesta línia de treball ha permès il·lustrar diferents aspectes de la història de Cambrils a través de conferències, publicacions, taules rodones, audiovisuals, senyalització d’espais i rutes comentades.

El programa s'encetarà el dimecres 26 d'octubre a les 20 hores al Centre Cultural amb una taula rodona sota el títol "Vilafortuny 1930-50", que comptarà amb la participació de diferents testimonis. El diumenge 6 de novembre, a les 10 hores, es farà una ruta històrica comentada per Vilafortuny. El punt de trobada serà al centre cívic de Vilafortuny i el recorregut es farà en bicicleta i en cotxes. Es faran aturades en diferents punts de Vilafortuny per tal d'explicar la seva història. Finalment, el diumenge 4 de desembre, a les 12.30 hores, es farà la inauguració de la senyalització dels espais de la Guerra Civil, a la placeta de la Concepció.

Comenta aquest article