Informació general

El govern municipal veu "inassumible" costejar les obres del Teatre Auditori

Per Berta Ruiz

Aspecte del Teatre Auditori

Fa uns pocs dies es van desmuntar les grans grues que estaven instal·lades en les obres del Teatre Auditori. Unes grues que han estat ubicades en aquest espai durant molts mesos, alhora que les obres quedaven aturades, també des de fa molts mesos, i sense una previsió de represa de l'activitat ni d'una data aproximada per a la seva finalització. Ara, amb el desmuntatge de les grues, aquesta hipotètica represa de les obres encara queda molt més llunyana i de fet, des del nou equip de govern ja han anunciat que, de moment, no es podrà costejar aquesta infraestructura i que no es preveu cap partida dins del pressupost de 2012 per a tirar endavant aquestes obres. A data d'avui, el govern pretén establir tot un seguit de mesures de sanejament al llarg del proper exercici i posteriorment, avaluar què es pot fer amb aquest equipament.

La represa de les obres és actualment "inassumible"

El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga– ha apuntat també que, des de la regidoria de Cultura s'està plantejant la possibilitat de posar l'equipament a disposició d'alguna empresa o cadena per tal de buscar alguna fórmula que permeti tirar endavant l'obra o bé aprofitar-la per a d'altres usos. D'altra banda, Garriga també ha comentat que no es té una xifra exacta del cost total de l'obra, tot i que, tenint en compte la situació econòmica actual i que les fases que queden per fer són molt costoses, la represa d'aquestes obres és actualment "inassumible". De fet, al llarg d'aquests anys s'ha produït un ball de xifres quant al cost de la construcció del Teatre Auditori. El març de 2008 es feia l'acte de la posada de la primera pedra i aleshores es parlava de que la fase 1 s'executaria en 15 mesos i tindria un cost de 5,3 milions d'euros, mentre que la fase 2 es faria en 18 mesos amb un cost de 6,8 milions d'euros. Dos anys després, el febrer de 2010 i, a punt d'enllestir la primera fase de les obres, es calculava que el cost d'aquesta havia estat de 4,6 milions d'euros i que el pressupost per a la segona seria de 7 o 8 milions d'euros. Aleshores també es preveia que la inauguració del nou equipament es podria fer l'any 2012.
D'altra banda, cal destacar que aquest equipament també va rebre un préstec FOMIT, en la convocatòria de l'any 2006, per un valor de 6 milions d'euros sobre el total del pressupost que s'havia fixat en 11,6 milions d'euros. El govern va dividir el projecte en les dues fases: en la primera va utilitzar 5,5 milions d'euros del FOMIT, tot i que finalment van acabar sent 4,5 milions d'euros gràcies a una subvenció d'1 milió d'euros atorgada per la Generalitat de Catalunya. I una segona fase, per a la qual quedava 1,5 milions d'euros a disposar. Tot i això, segons fonts municipals, "la manca de previsió de l'anterior govern va provocar un augment del cost de la segona fase de 6,5 milions d'euros que va fer del tot inassumible l'obra pel seu cost dimensionat, i va destinar el diner sobrant del FOMIT, 1,5 milions d'euros, per arreglar carrers del municipi. Aquesta actuació de desviament no autoritzat 1,5 milions d'euros del FOMIT està encara pendent d'estudi per part del Ministeri, i podria comportar noves sancions econòmiques".

Recordar també que l'anterior equip de govern va contractar Fernando Cuadrado com a director del Teatre Auditori per tal que comencés a treballar en la planificació de la programació. Aquest va ser destituït del càrrec a meitats del passat mes de juliol.

Primera fase enllestida

Fa uns quants mesos va quedar enllestida la primera fase de les obres. S'ha realitzat l'estructura de formigó del recinte i la divisió de totes les sales. En la segona fase s'hauria de revestir tot l'interior i exterior de l'edifici i adequar tot el muntatge escènic, així com la divisió dels espais. Cal recordar que en el projecte inicial, presentat per l'arquitecte Ramon Sanabria, es preveia una caixa escènica molt particular evocant la silueta d'un peix. La intenció era recobrir l'estructura amb unes planxes d'alumini per simular les escates d'un peix.

Per altra banda, tot i que fa molts mesos que les obres estan totalment aturades i que l'estructura resta a la intempèrie, segons els tècnics municipals, no es preveu cap dany important en l'estructura de la infraestructura en aquests propers anys.

Comenta aquest article