Cultura

L’Ajuntament i el Ministeri de Foment signen el conveni per dur a terme el projecte de conservació i restauració de l’edifici de la Castlania

Per Redacció

El ministre de Foment –José Blanco– i l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– durant la signatura del conveni que va tenir lloc ahir, a Madrid

L'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, acompanyada del regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, Francesc Garriga, va signar ahir, a Madrid, un conveni amb el ministre de Foment, José Blanco, per realitzar les obres del projecte de restauració de l'edifici de la Castlania. El govern espanyol aportarà 169.038 euros (el 75% del pressupost) amb càrrec a l'1% cultural per a l'actuació en el patrimoni històric. L’Ajuntament hi posarà els 56.346 euros restants.  

El projecte consisteix en excavar en extensió l'interior de l'edifici, consolidar els murs conservats, construir una coberta per totes les restes conservades i realitzar una tanca perimetral.

Intervenció arqueològica

Una vegada finalitzats els treballs d'excavació arqueològica del sector sud de l'edifici, queda pendent d'intervenció el sector nord, on ja es van portar a terme actuacions de neteja i sanejament i, a més, els treballs de consolidació de les parts més degradades dels murs de tàpia i del seu coronament. Els treballs d'excavació arqueològica han de permetre obtenir totes les dades científiques necessàries per poder realitzar una correcta interpretació de l'edifici, la seva construcció i evolució arquitectònica.

Intervenció arquitectònica

Entre d'altres actuacions, la intervenció arquitectònica consistirà en protegir les restes mitjançant una coberta a doble vessant. La finalitat és frenar la degradació dels murs que encara queden en peu i de les restes de cimentació que encara es poden apreciar. A més, per assegurar la no intrusió, s'instal·larà una tanca perimetral de dos metres d'alçada el voltant de tot el jaciment.

La Castlania

L'edifici és una construcció d'arquitectura militar elaborat amb una tècnica constructiva pròpia del segle XIV com és la tàpia. S'ha catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional gràcies a les intervencions realitzades en els últims anys per Codex SCCL a càrrec del Museu d'Història de Cambrils i el suport de la Generalitat de Catalunya. Es podria tractar d'un edifici defensiu i també d'emmagatzematge de productes agrícola. Pel que fa a la funció d'aquest edifici, tot i que encara no se sap amb exactitud, possiblement podria utilitzar-se fins el segle XVII com a indret d'emmagatzematge de productes agrícoles o relacionada amb el treball al camp. No obstant, també sembla estar clar que l'edifici de la Castlania era un edifici defensiu, ja que l'amplitud dels seus murs, la presència d’espitlleres i la seva estructura arquitectònica així ho fan pensar. A més, és una de les poques construccions d'aquest tipus fetes amb tàpia que es conserven al Camp de Tarragona.

Aspecte de l'edifici de la Castlania

Comenta aquest article