Cultura

Cambrils se suma a les Jornades Europees del Patrimoni amb una jornada de portes obertes al jaciment neolític del Cavet

Per Redacció

Imatge d'arxiu del jaciment del Cavet amb uns arqueòlegs treballant en la darrera campanya d'excavacions realitzada el passat mes de maig

Per dotzè any consecutiu Cambrils serà un dels municipis catalans on se celebraran les Jornades Europees del Patrimoni. Aquesta activitat, organitzada a Catalunya conjuntament pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, es durà a terme enguany els dies 23, 24 i 25 de setembre, a una quarantena d'estats de tota Europa. Al voltant de 300 actes, entre exposicions, dansa, concerts, conferències, visites guiades, tallers, etc, es poden gaudir gratuïtament per tota la geografia catalana en els dies que duren les jornades. Gairebé 200 municipis catalans organitzaran actes amb l'objectiu de promocionar el patrimoni com a element comú que ens identifica a tots els europeus.

Jornada de portes obertes al jaciment del Cavet

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils, han previst per al dissabte 24 de setembre una sèrie d'activitats de caràcter gratuït centrades al jaciment neolític del Cavet. En concret s'ha programat una jornada de portes obertes que permetrà la visita lliure del jaciment entre les 11 hores i les 13.30 hores del matí del dissabte. A més, es realitzaran visites guiades a les 11 hores i a les 12.30 hores acompanyades de demostracions de l'elaboració d'eines de sílex prehistòriques a càrrec dels arqueòlegs responsables de les excavacions.

Jaciment amb presència humana des del neolític fins a l'edat de bronze

Cal recordar que des de l'any 1999, les excavacions al jaciment del Cavet, a càrrec de l'Ajuntament de Cambrils a través del Museu d'Història de Cambrils, han permès descobrir les evidències de la presència d'alguns dels primers agricultors de la Península Ibèrica. Les intervencions arqueològiques anuals, dirigides per membres de l'Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social (IPHES), han pogut evidenciar la importància d'un jaciment amb presència d'ocupacions humanes des del neolític antic fins a l'edat de bronze. Les visites guiades de la mà de l'arqueòloga Marta Fontanals, directora de les excavacions, ajudaran a interpretar les restes localitzades, gràcies a la visualització de part del material recuperat al Cavet, per exemple fragments de ceràmica, eines de sílex i restes de llavors dels cereals cultivats a la prehistòria. El tancament perimetral, realitzat la passada tardor, del sector en excavació del jaciment, ha permès netejar i adequar mínimament la zona, amb l'objectiu de protegir el jaciment, facilitar la feina als arqueòlegs i afavorir les activitats de difusió al jaciment com la que es portarà a terme aquest dissabte.

Comenta aquest article