Cultura

Jordi Mariné presenta el seu llibre "Una vida, no només en bicicleta" davant d'un nombrós públic

Per Pau Fortuny

D'esquerra a dreta  Manel Jardí, Jordi Mariné, Mercè Dalmau, Lluís Abella i Josep M. Siuró.

L’acte de presentació del llibre "Una vida, no només en bicicleta" del cambrilenc Jordi Mariné va aixecar una gran expectació i la sala d’actes del Centre Cultural va quedar petita per encabir la gent que s'hi va aplegar, el passat divendres. La presentació va anar a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; el regidor d’Esports i Festes, Lluís Abella; el secretari de la Federació Catalana de Ciclisme quan Jordi Mariné n’era el president, Manel Jardí; el gerent de la Cooperativa Agrícola i Caixa Rural de Cambrils, Josep M. Siuró, i l’autor del llibre Jordi Mariné.
L’acte va començar a les vuit del vespre i desprès d’una breu introducció del regidor d'Esports i Festes de Cambrils va prendre la paraula Josep M. Siuró, amic de la infància del Jordi. Ell va ser l’encarregat d’explicar de què va el llibre, i va dir que no és només un recull de la vida esportiva, és un recull de la seva vida, les seves vivències, els seus records, les ràbies, les derrotes, de la vida al seu poble, dels familiars, dels amics. Siuró va dir, “he après moltes coses del meu amic, però la més important és que a l’esport tothom hi té cabuda, no és un espectacle.”

"La glòria acaba, l'amistat encara dura"

El llibre és la història d'una persona molt estimada a Cambrils, que va sentir la necessitat d’escriure petits relats després de participar a les Olimpíades de 1964 al Japó. "És un llibre que vol ser un homenatge als nostres pares", com va dir en Jordi Mariné “perquè sense el seu gran esforç i dedicació, nosaltres no seríem on som ara". Mariné va voler transmetre una idea clara referent al que és l’esport per ell,"l'esport no és espectacle, l'esport en majúscules és aquell esport que el fa qui desprès de treballar tot el dia, dedica part del seu temps lliure a l'esport". Jordi Mariné, va manifestar el seu orgull d'haver arribat on ha arribat, però encara més de haver-ho fet com ho ha fet, "la glòria acaba,l'amistat encara dura", deia mentre narrava una anècdota del Campionat d'Espanya per regions on va guanyar Catalunya amb tres corredors tarragonins.Mariné també va donar les gràcies als que l’han ajudat a editar el llibre i va acabar l’acte dient, com un gran esportista: " no s’ha de tenir por a perdre, s’ha d’intentar, s’ha de donar el màxim i si es perd, aplaudir al qui ens han superat".

Esportista d'elit

Jordi Mariné va néixer a Vinyols i els Arcs l'any 1941, però es va establir a Cambrils des de ben jove. L’afició per la bicicleta li va venir del seu germà Josep, al qual li agradava molt el ciclisme. L’any 1959, amb 17 anys, en Jordi es va treure la llicència per poder competir i va fer-ho fins el 1971. Dins el seu periple esportiu cal destacar la seva participació al Tour de França l'any 1965, on va quedar setè en una etapa i va guanyar en equips. El 1967 va quedar classificat en el número 45 en el Tour de França. A més va participar en tres Vueltas a Espanya, en un Giro d'Itàlia, en cinc Campionats del Món i als Jocs Olímpics de Tòquio, l'any 1964. El 1974 va fundar la Penya Cicloturista de Cambrils i del 2000 al 2004 va ser president de la Federació Catalana de Ciclisme. L''any 2006 va rebre la placa d’honor de la Volta a les Corts de Barcelona, la insígnia d’or i brillant de la Federació Espanyola de Ciclisme i la placa d’honor de la Federació Catalana de Ciclisme.
Imatge del nombrós públic assistent a la presentació del llibre " " al Centre Cultural

Comenta aquest article