La defensa del català com a "eina d'integració i cohesió" centra l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya
![]() |
El president del Consell Comarcal Joaquim Calatayud durant el seu parlament, ahir al parc del Pescador |
El Parc del Pescador va acollir ahir a la tarda, l'acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. L'acte va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal del Baix Camp Joaquim Calatayud, l'alcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau i els regidors del consistori cambrilenc Ramon Llobet, Dani Milan, Lluïsa Rom, Lluís Abella, Antonio Laguna, Carme Cros, Carmen Quintana, David Chatelain, Xavier Martí, Laura Mellau, Robert Benaiges, Joan Mas, Oliver Klein i Cinta Ballesté. També hi va assistir la diputada cambrilenca d'ICV, Hortènsia Grau.
Mercè Dalmau: "Qualsevol crisi o derrota és una oportunitat per aixecar-se i albirar una sortida, i aconseguir un país on els catalans s'hi puguin emmirallar, fer el país que nosaltres volem"
En primer lloc, l'alcaldessa va adreçar unes paraules a tots els assistents. Dalmau va recordar que cada 11 de setembre, "els catalans commemorem una derrota històrica, la de 1714, una derrota que ens convida a reflexionar, perquè molts catalans van perdre la seva vida pel seu país. Un país que no ha d'oblidar els seus drets ni els seus trets més característics. Tenim drets com a país, però també tenim deures com a societat", va dir. Mercè Dalmau va recordar que la Diada d'enguany s'emmarca en una profunda crisi econòmica que afecta els sectors més febles i a les famílies i que "Catalunya segueix arrossegant un desequilibri fiscal històric". No obstant, Dalmau va manifestar que "Catalunya és un motor econòmic, un punt de referència, un país emprenedor. Tot això ho hem de posar en valor per poder seguir endavant. I també ho hem de fer des de Cambrils, sent un motor del seus sectors més importants per reactivar l'economia". D'altra banda, l'alcaldessa també va reivindicar la identitat de la societat civil catalana, basada en la història i en els "nostres trets d'identitat". Va dir que Catalunya sempre ha estat un país d'acollida, on tothom hi té cabuda, fomentant la integració dels "nous catalans", per tal que "se sentin com a casa seva". Dalmau també va tenir unes paraules de record per a les víctimes de l'11-S als Estats Units, "víctimes de la intolerància i el terrorisme". Finalment, l'alcaldessa va finalitzar el seu discurs dient que, "la derrota sempre defineix aquesta festa. Qualsevol crisi o derrota és una oportunitat per aixecar-se i albirar una sortida, i aconseguir un país on els catalans s'hi puguin emmirallar, fer el país que nosaltres volem".
Joaquim Calatayud: "No som una simple regió folklòrica d'Espanya, Catalunya té la seva identitat com a poble i el català és una eina d'integració i cohesió"
A continuació, el president del Consell Comarcal del Baix Camp i alcalde de les Borges del Camp Joaquim Calatayud va fer el parlament institucional. Calatayud va iniciar el seu discurs dient que cada 11 de setembre "és un moment per reflexionar i comprovar tot el que hem pogut construir malgrat les dificultats. En aquests moments, quan sembla que tot es complica, demanem energia per superar-ho. Quan ens afecta la crisi econòmica, la crisi política i la crisi social, creen un nou problema on no n'hi havia cap. És el tema del català, amb una sentència del Tribunal Suprem que qüestiona 30 anys d'immersió lingüística. Ens sentim incompresos. Som diferents i tenim dret a exercir la diferència. Som atacats per tenir unes senyes d'identitat pròpies i molt sòlides. No som una simple regió folklòrica d'Espanya, Catalunya té la seva identitat com a poble i el català és una eina d'integració i cohesió". En aquest punt, Calatayud va recordar que molts catalans tenen el castellà com la seva llengua, i això no és cap problema. "Molts catalans que els seus pares o els seus avis són de fora viuen en castellà i no hi ha cap problema. Quan sentim que el castellà està perseguit a Catalunya no entenem res. El castellà és una gran llengua i és molt important conèixer-la. Però els catalans assenyats, que som la majoria, no podem entendre com no podem viure en català al nostre país. Els catalans assenyats, que som la majoria, no ens considerem cap amenaça. Què amenacem? La llengua espanyola? Si hi ha alguna llengua en perill d'extinció és el català. El castellà el parlen 500 milions de persones, el català el parlen 7 milions de persones. Tenim dificultats de supervivència, perquè és una llengua minoritària, però tot i això, parlem, cantem, llegim, escoltem i estimem en català. En menys àmbits dels que voldríem, però vivim en català. El gran repte després de 30 anys és seguir perseverant perquè els nostres signes depenen de nosaltres", va dir.
Finalment, el president del Consell Comarcal va recordar que el seu cognom Calatayud, prové de Terol, d'on era el seu pare. "I com jo, molts catalans assenyats que som la majoria, i que ens estimem el nostre poble i el nostre país. Anem a treballar per fer avançar aquest país i volem viure amb respecte, volem viure en català", va afegir.
Després dels parlaments institucionals, va arribar l'actuació de la Coral Verge del Camí, que va interpretar diferents peces entre les quals, l'himne nacional de Catalunya "Els segadors". Ahir al vespre, al parc, també hi van actuar els Amics de la Sardana de Cambrils. Finalment, per tancar els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, va tenir lloc un gran castell de focs, a la nit al passeig de les Palmeres.
![]() |
Actuació de la Coral Verge del Camí |
![]() |
Castell de focs de fi de festa, ahir a la nit |